Visum Thailand: Visumvereisten voor overwinteraars

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
29 augustus 2015

Beste redactie,

Mijn vrouw en ik wensen jaarlijks 6 – 7 maanden in Thailand te verblijven tijdens de wintermaanden. We voldoen beiden aan de vereisten voor een Non-immigrant OA en dit is ook duidelijk het soepelste visum: je hoeft niet om de 90 dagen Thailand te verlaten, maar je kan er wel zo vaak uit als je zelf wil.

Er is slechts één mogelijk probleem: volgens de website van de ambassade in Brussel moet je een huurovereenkomst kunnen voorleggen. En die hebben we niet. Het is de bedoeling dat we tijdens de eerste overwintering (en misschien ook tijdens de tweede) rondreizen in Thailand zonder op een vaste plaats te verblijven.

Welk ander visum is hier aan te raden?
Het Non-immigant O visum is volgens de website van de ambassade enkel voor personen die met een Thai(se) gehuwd zijn (copy wedding certificate) en ook daar vragen ze een hotelreservatie (of een attest van de persoon waar je zal logeren). Nadeel van het O visum is ook dat je er om de 90 dagen uit moet (minstens 2 maal in ons geval).
Een triple entry tourist visum kan natuurlijk ook. Alhoewel dan Thailand 2 keer zal moeten verlaten. En ook dat lijkt mij niet evident, want voor een double entry vroeg men mij op de ambassade twee jaar geleden al bewijs van mijn verblijf in een ander land (boeking van vlucht of hotel).

Hoe doen de andere overwinteraars dit? Hebben jullie allemaal een vast verblijf gedurende die 6 maanden en hebben jullie een OA?

Met groet,

Walter


Beste Walter,

De Ambassade te Brussel vraagt inderdaad veel. Ik was ook al verbaasd toen ik vorig jaar bepaalde nieuwe eisen zag.
Elke Ambassade beslist echter zelf welke formulieren of bewijzen men wil zien. Sommige zijn hier soepel in, andere streng.
Spijtig genoeg is er geen eenvormigheid hierin, maar het is nu eenmaal zo. Het is wat er staat.

Met Non-immigrant “O-A” hoef je inderdaad het land niet uit en zou goed passen bij jullie plannen.
Het Non-immigrant “O-A” kan je trouwens alleen maar aanvragen in de Ambassade die gevestigd is in het land waar je de nationaliteit van hebt, of waar je officieel ingeschreven bent. Het is wel een hele papierwinkel om het te bekomen, en dan wil men nog wel eens bijkomende bewijsstukken zien die niet vermeld staan op de lijst. Dat dit laatste ook dikwijls het geval is verneem ik regelmatig.

Wat betreft die huurovereenkomst zoals u vermeldt in uw vraag. Ik kan nergens lezen dat u een huurovereenkomst moet voorleggen. Er staat “ 3 copies of a hotel reservation OR a letter/mail from a person in Thailand that wil host you + copy of their identity card + proff that they live in Thailand OR copy of the documents of your own property in Thailand”.  Er staat niet uitdrukkelijk dat die hotelreservatie voor de ganse periode moet zijn. Misschien kan u daarom duidelijk maken dat jullie door Thailand zullen reizen, maar niet op basis van een vooraf vastgelegd reisschema waardoor vooraf boeken niet mogelijk is. Enkel de aankomst boeking is dan misschien voldoende.

Wat betreft het “Non-immigrant “O” staan er alleen voorwaarde in het geval men gehuwd is met een Thai. Dit geeft de indruk dat men alleen maar een Non-immigrant “O zou uitreiken indien men gehuwd is met een Thai. Betwijfel ik.

Ik adviseer om daarom contact op te nemen met de Ambassade hierover en daar uw bijkomende vragen te stellen o.a. wat betreft die hotelreservatie. Kan telefonisch of per e-mail. Zeg er wel bij dat u de website al gelezen hebt, maar daarover bijkomende vragen hebt.

Contact Adres,
876, Chaussee de Waterloo, 1000 Brussel
Tel – 02/640 68 10
e-mail – [email protected]
Vragen (per telefoon): 02-629 00 39 (tussen 1500 en 1700)
Vragen (per e-mail): [email protected]

Een andere oplossing. Ga uw visum aanvragen in het Thaise Consulaat te Antwerpen. Zelf ga ik ook nooit naar de Ambassade, maar steeds naar het Thaise Consulaat te Antwerpen. Gaat steeds vlot daar.
Bewijzen waar u gaat verblijven of bij wie worden er voor zover ik weet (nog) niet gevraagd. U kan er echter geen Non-immigrant “O-A” bekomen (is al een drietal jaar zo), maar wel een Non-immigrant “O” Multiple entry.  Dit wil dan zeggen dat jullie minstens twee visarun(borderruns) moeten uitvoeren. Vermits je toch gaat rondreizen, kan je er rekening mee houden en eventueel combineren met een bezoek van enkele dagen aan een buurland. Voor de juiste aanvraagformulieren kan je best voorafgaandelijk contact op te nemen met het Consulaat, want de website is niet meer up-datet, en er kunnen steeds veranderingen zijn.

Adres
Onze-Lieve-Vrouwstraat, 6
2600 Antwerpen (Berchem)
Tel 0495/22 99 00
E-mail – [email protected]
website – www.thaiconsulate.be

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

4 reacties op “Visum Thailand: Visumvereisten voor overwinteraars”

 1. bob zegt op

  Hallo,

  Als u een paar maanden in Pattaya/Jomtien komt overwinteren in ‘e’en van mijn condo’s kan ik u wel helpen aan een huurcontract: . [email protected]

 2. marcel zegt op

  In Nederland ga ik ook nooit naar de ambassade, altijd naar het consulaat ook al woonde ik bijna naast de ambassade… Om een of andere reden lijkt het dat men op het consulaat altijd veel makkelijker omgaat met de regels als op de ambassade, waarom – geen idee. Kortom ik raad mensen altijd aan naar het Thaise Consulaat te gaan en niet naar de Thaise Ambassade.

  • Khun Peter zegt op

   Klopt wat je zegt. Ga naar het consulaat, die stellen minder hoge eisen.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   In het geval van een Non-immigrant “O-A”, zoals de vraagsteller graag wil, heb je echter geen keuze.
   Alleen in de Ambassade kan je dit aanvragen. Enkele jaren terug kon dit ook nog in het Consulaat, tenminste in Antwerpen toch, maar dat kan dus niet meer.

   Over het algemeen kan je inderdaad vaststellen dat in een Consulaat minder eisen worden gesteld.
   Misschien is de reden te zoeken in het feit dat een honoraire consul (in België zegt men Ereconsul) geen echte diplomaat is. Zij maken geen deel uit van de ambtenarij of het overheidsapparaat van het land dat ze vertegenwoordigen (in dit geval Thailand).
   Meestal is het een eigenaar of Directeur van een bedrijf dat uitgebreide contacten heeft in zijn land (in dit geval België of Nederland)
   Uiteraard functioneren zij wel onder de verantwoordelijkheid van de betreffende overheid van het land dat ze vertegenwoordigen, en dat land beslist ook welke taken ze op zich mogen nemen. Zo zullen sommige visums mogen uitreiken en andere niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website