Beste redactie,

Eindelijk is het zover en ben/ga ik met pensioen binnenkort en natuurlijk wil ik het meeste van die tijd genieten in Thailand. Ik vraag mij nu af wat voor soort visum ik het beste kan nemen, ik zal mijn plannen even toelichten.

Ik ben van plan om eind september naar Thailand af te reizen en dan half mei weer terug te keren naar Nederland. Aangezien ik mij niet wil uit laten schrijven (kan altijd nog) en mij aan de regels wil houden kom ik voor minimaal 4 maanden weer terug.

Ik heb uitgebreid het visum dossier door gelezen maar blijf toch nog met een aantal vragen zitten. Dit ligt niet aan de (on) duidelijkheid van het dossier maar ongetwijfeld aan mij. Ikzelf twijfel tussen een non immigration O single visum of een non immigration OA. Ik weet een non immigration O single is maar 90 dagen geldig, kan ik deze dan 2x voor 90 dagen laten verlengen in Jomtien soi 5, ik verblijf ook in Jomtien dus geen enkel probleem. Ik voldoe aan alle eisen vwb inkomen of afschrift van spaartegoed. Ook heb ik al een huis gehuurd dus een resident is ook geen probleem bij een eventuele verlenging.

Als ik een visum OA aan wil vragen heb ik veel meer papieren nodig volgens het dossier. Drie ingevulde aanvraagformulieren, 3 pasfoto’s, een personel date formulier (wat is dat en hoe kom ik hier aan? Een uittreksel strafregister en een geneeskundige verklaring.

Als ik een non immigration O single aanvraag dient mijn paspoort nog min 9 maanden geldig te zijn op de dag van binnenkomst en bij een OA 18 maanden. Aangezien mijn paspoort geldig is tot 02-08-2016 moet ik voor een OA ook nog een nieuw paspoort hebben.

Ook heb ik nog geen THB 800.000 op een Thaise rekening staan, er staat nl in het dossier niet vermeld dat een bankafschrift met minimaal 20.000 euro ook goed is.

Kortom lijkt mij een non immigration O single de beste oplossing of zie ik het verkeerd of zie ik iets over het hoofd? Als laatste, krijg ik geen problemen in Bangkok of Schiphol als ik half mei terug keer terwijl op dat moment mijn paspoort nog maar 2 1/2 maand geldig is.

Vriendelijk dank

Peter


Beste Peter,

Een Non-immigrant “O-A” is inderdaad wat meer papierwerk, maar het wil daarom niet zeggen dat dit onoverkomelijk is. Voor de aanvraag van een Non-immigrant “O-A” zal u in ieder geval al een nieuw paspoort moeten aanvragen, want het moet inderdaad nog minsten 18 maanden geldig zijn. Normaal moet u de formulieren die u opnoemt kunnen verkrijgen op de ambassade. Ze staan niet op hun website (staat trouwens erg weinig informatie op en zijn meestal verwijzingen naar MFO), maar ik heb een link toegevoegd waar u kan zien hoe zulke formulieren er uit zien. Uittreksel uit het strafregister (bewijs van goed gedrag noemt het in Nederland denk ik) kan u normaal aanvragen via uw gemeente (in België toch).

www.thaiconsulatela.org/pdf/personal-data.pdf

www.thaiconsulatela.org/pdf/medical_certificate.pdf

In het dossier staat inderdaad alleen de 800 000 Baht. De Ambassade te Den Haag schrijf niets over de tegenwaarde in Euro en daarom schrijven we dit ook niet. De website van de Ambassade in Brussel vermeldt dit wel, en normaal is dit hetzelfde voor Den Haag d.w.z 20 000 Euro op een Nederlandse rekening dan.

hwww2.thaiembassy.be/wp-content/uploads/2014/03/Demande-de-visa-OA-EN.pdf

Best neemt u eens contact met uw Ambassade in Den Haag indien u overweegt om een Non-Immigrant “O-A” aan te vragen. De eisen voor een O-A willen nog wel eens wijzigen, en ze zullen u daar dan wel weten te zeggen welke documenten en bedragen ze precies van u verwachten.

Non-Immigrant “O”

Veel eenvoudiger te bekomen is een Non-immigrant “O” Single entry. Zoals u reeds zegt moet uw paspoort nog minstens 9 maanden geldig zijn bij binnenkomst. Met een Single entry mag u 90 dagen in Thailand verblijven, maar dan zal u het moeten verlengen wil u blijven tot half mei. 2 x 90 dagen verlengen gaat niet. U kan een verlenging van een jaar vragen maar u zal maximaal tot 2 augustus bekomen (einddatum paspoort). Hiervoor zal u minstens 2 maanden (eerste aanvraag verlenging) 800 000 Baht op een Thaise rekening moeten hebben, of een voldoende inkomen (65 000 Baht) of een combinatie van beide. De verlenging kost 1900 Baht. 2 x 90 dagen verlengen kan dus niet. Het is maximum 7 dagen of anders een jaar (of tot einddatum van de geldigheid van uw paspoort zoals bij u het geval is)

Bij vertrek uit Thailand wordt er niet gekeken hoe lang uw paspoort nog geldig is. Bij binnenkomst in Thailand kijkt men daar wel naar. In Europa hoeft u zich ook geen zorgen te maken. U heeft nog altijd een geldig paspoort bij uw terugkeer.

Wat uw paspoort betreft. Persoonlijk zou ik een nieuw paspoort halen omdat het oude toch bijna verlopen is. U krijgt dan het volle jaar verlenging in Thailand en hoeft dan enkel maar elk jaar een nieuwe verlenging te halen. Nu zal u volgend jaar opnieuw moeten beginnen, in een nieuw paspoort met een nieuw Non-Immigrant “O” wat dan ook weer 55 Euro extra is. Maar dat is uw beslissing natuurlijk. U wilt natuurlijk het maximum uit uw paspoort halen wat uw goed recht is. Ik wil u dan ook niet op kosten jagen. Ik zeg enkel wat ik zelf zou doen. U beslist zelf wat u doet.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website