Geachte redactie,

Korte vraag: Ik ben 65, gepensioneerd en wil een huis of condo in Thailand huren (jaarcontract). Het is mijn plan deze maand op “toeristenvisa”naar Thailand te gaan en een huurcontract af te sluiten, om daarna eind juli definitief te gaan emigreren (met visum voor 3 maanden).

Of heb ik nu een visum van 3 maanden nodig, die ik later om kan zetten naar retirement visa?

Ik zie uw gewaardeerde reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Barry


Beste Barry,

Om een “Retirement visum” (verlenging) aan te vragen zal u zeker in het bezit moeten zijn van een Non-immigrant visum. Je emigreert echter pas eind juli en het is nu te bekijken hoe je de periode die er aan voorafgaat kan gaan overbruggen. Je kan het volgens mij op twee manieren aanpakken:

Eerste manier: U zegt dat u nu enkel gaat om een huurcontract af te sluiten. In dat geval is een Non-immigrant niet noodzakelijk. Ik weet niet hoe lang u nu wilt blijven, maar indien het minder dan 30 dagen is kan dat ook op “Visa Exemption” (dit zou je eventueel nog kunnen verlengen met maximaal 30 dagen indien noodzakelijk). Echter, indien je van plan bent om langer dan 30 dagen te blijven adviseer ik om meteen een Tourist visum te nemen. Je vermijdt dan meteen ook lastige vragen bij de check-in i.v.m. met je verblijfsduur en het niet hebben van een visum. Eind juli keer je dan terug voor je definitieve emigratie. Dat moet dan wel op een Non-immigrant visum “O” Single entry (90 dagen). Na 60 dagen verblijf (bij sommige immigratiekantoren al na 45 dagen) kan je dan starten met de aanvraag van je verlenging. Een verlenging is altijd aansluitend op de einddatum van een bekomen verblijfsperiode. Het heeft dan ook geen enkele zin om te wachten tot de einddatum want je verliest niks.

Tweede manier: U vertrekt eind mei meteen met een Non-immigrant “O” Single entry. Bij binnenkomst zal u een verblijfsperiode bekomen van 90 dagen m.a.w. tot ergens eind augustus. U keert terug zoals u eerder van plan was na het afsluiten van je huurcontract. Voor u Thailand verlaat moet u dan een re-entry aanvragen. Dit is heel belangrijk, want anders verliest u de verblijfsperiode die u bekomen heeft en daar draait alles om. Wanneer u eind juli terugkomt moet u dan niet opnieuw een Non-immigrant “O” aanvragen. Door de re-entry zal u, bij binnenkomst, opnieuw dezelfde einddatum als verblijfsperiode krijgen die u in mei kreeg m.a.w opnieuw tot ergens eind augustus. Bij uw terugkeer eind juli kan u dan meteen ook starten met de aanvraag van uw verlenging. Misschien dat u met deze manier een vraag kan krijgen waarom je Thailand verlaten hebt tijdens die 90 dagen, maar volgens mij zal dat geen nadelige gevolgen hebben op het toestaan van de verlenging.

Mocht u zich niet helemaal gerust voelen bij deze tweede manier (o.a. door de onderbreking) dan gaat u maar gewoon voor de eerste manier.

Succes!

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website