Thailand visumvraag: Controle door immigration op Suvarnabhumi

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
10 december 2019

Beste Ronny,

Gisteren bij aankomst op Suvarnabhumi kreeg ik een nare verrassing. Bij de immigratie controle werd ik verzocht even te wachten. Na een paar minuten kwam iemand van de immigratie en werd ik verzocht mee te lopen. Ik kreeg de opmerking dat geen toerist ben, terwijl ik dat wel had aangegeven op het bekende briefje (toerist, 30 dagen bezoek). De eerste medewerker was kort en duidelijk: je mag het land niet in.

Korte uitleg over mijn bezoeken aan Thailand in het verleden; omdat ik altijd impulsief en maar een paar dagen van te voren besluit te reizen heb ik nog nooit via de ambassade een visa aangevraagd. Ik heb dus altijd gebruik gemaakt van de 30 dagen stempel bij aankomst. Dit doe ik al de afgelopen 8 jaar. Mijn laatste bezoek dit jaar was in mei. Alleen besloot ik via een 2 tal border runs naar Myanmar dit bezoek te verlengen met 2 keer 1 maand, en ook nog eens 30 dagen te ‘kopen’ bij de immigratie kantoor in Chiang Rai waardoor bij mijn totale verblijf op bijna 120 dagen uitkwam. Eerder bezoeken waren maximaal 60 dagen met tussentijdse bezoeken aan buurlanden middels vliegreizen via DMK dan wel BKK. Uiteraard nooit iets verkeerds gedaan, zelfs nog nooit een verkeersboete of iets dergelijks gehad.

Na een tijdje kwam een andere immigratie medewerker met mij praten. Hij vroeg wat doe je in Thailand zo lang? Eerlijk verteld dat ik het een geweldig land vind, mooie natuur, lekker weer, lekker eten, vriendelijke mensen enzovoort. Zijn volgende vraag was: hoe kom je aan geld/wat voor werk doe je? Verteld dat ik voor mezelf werk op de beurs. Toen verdween hij na ruim een uur kwam hij terug met de mededeling dat hij mij maar 30 dagen kan toelaten en dat ik een uitreisticket dien te laten zien. Dus toen maar onder ‘dwang’ snel een ticket gekocht naar Cambodja. Dit alles nam meer dan 3 uur in beslag. Als tip kreeg ik van de beste man te horen dat ik voortaan beter mijn visa in Nederland kan aanvragen als ik langer wens te verblijven.

Mijn vragen na dit hele voorval:

  • Is dit gebruikelijk? Met name omdat ik bij meerdere bezoeken aan immigratie kantoren nooit te horen heb gekregen dat verlengen voor problemen kan zorgen bij de volgende binnenkomst.
  • Moet ik me aan de gestelde 30 dagen verblijf houden of kan ik alsnog een border run of iets anders doen om mijn verblijf te verlengen?

Alvast bedankt voor het meedenken,

Advies wordt gewaardeerd,

Groetjes,

Kammie


Beste Kammie,

Mij verbaast het al zeker niet. Ik heb al meermaals (en niet enkel hier op het blog) gewaarschuwd dat meerdere verblijfsperioden op korte tijd en dan vooral “Back-to-Back” en op basis van “Visa Exemption” wel eens tot vragen kan leiden. Meestal wordt daar dan op gereageerd met ”onzin, dat doe ik al jaren en nog nooit problemen gehad ”of het wordt gewoon weggelachen.

Je reisgedrag zal in ieder geval toch hun aandacht getrokken hebben met de door u opgenoemde gevolgen.

Ik weet niet of er een aantekening in je paspoort is geplaatst. Indien wel kan je maar best een visum halen. Indien niet:

– kan je proberen of je nog een verlenging krijgt. Men kan alleen weigeren.

– Kan je proberen of je nog een “borderrun” kan maken. Men kan je alleen terugsturen.

Maar het verstandigste is om in de toekomst een “Tourist” visum aan te vragen, vooral dan als je langer dan 30 dagen ononderbroken in Thailand wil verblijven. Dat hoef je daarom niet in Nederland aan te vragen. Kan in een ander land ook.

En zoals voorzien is trouwens.

Ik zal het daarom ook nog eens herhalen. Een “Visa Exemption” is bedoeld voor diegene die de intentie hebben om bij binnenkomst niet langer dan 30 dagen ononderbroken in Thailand te verblijven. Het feit dat je de mogelijkheid hebt om die 30 dagen te verlengen met 30 dagen, ontslaat je niet van de verplichting om een visum aan te vragen als je vooraf al de bedoeling hebt om langer dan 30 dagen in Thailand te verblijven.

Ieder doet daar nu mee wat hij wil, maar in ieder geval laat jouw verslag dan ook voor iedereen een wijze les zijn.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website