Thailand visum vraag Nr 087/20: Blauwe adresboekje

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
5 mei 2020

Vraagsteller: Michel

Ik had al eerder een vraag aan jou gesteld inzake mijn immigrant O visa op basis van retirement. Ik zou dan kiezen voor de bankmethode. Mijn vraag gaat over het huizenbezit. Ik ben meer dan 23 jaar in gemeenschap van goederen gehuwd met mijn Thaise vrouw. Bij emigratie komt geld vrij en ik wil een villa/bungalow kopen op naam van mijn vrouw.

Bij de verlening van mijn visa voor één jaar (TB Immigration info brief 024/19 – Het Thaise visum 8) moet ik diverse papieren overhandigen inzake het huis

  1. Kopie eigen Tabien Baan (indien zelf eigenaar)
  2. Kopie huurcontract (indien huurder)
  3. Kopie ID kaart van de persoon die je onderdak verleend en ondertekend door die persoon. (indien huurder)
  4. Kopie Tabien Baan verhuurder en ondertekend door die persoon (indien huurder)
  5. Kopie eigendomsbewijs verhuurder (indien huurder)

Als ik het goed begrepen heb (ik heb ook op YouTube een film over het gele boek gekeken van Eugeen dan krijgt mijn vrouw bij de Amphur een blauw boek. Volgens Eugeen worden alleen de Thai in het blauwe boek vermeld. Ik zou volgens deze film in aanmerking kunnen komen voor een geel boek. Zou ik dan voor mijn verlenging van mijn visa alleen aan punt 3 en 5 plus het gele boek waarin ik vermeld wordt op het adres moeten voldoen?

Wederom dank voor uw moeite.


Reactie RonnyLatYa

De lijst die ik vermeld in TB Immigration info brief 024/19 is wat er mogelijk kan gevraagd worden. Dat durft nogal eens verschillen van immigratiekantoor.

Elk adres in Thailand heeft een blauw adresboekje. Dat is het hoofddocument en verplicht want anders bestaat het adres niet. In dat blauwe boekje komt enkel de naam van de Thai die op dat adres staat ingeschreven. Een buitenlander mag niet in dat boekje ingeschreven worden. Is het toch gebeurd, dan is dat een fout van de gemeente. Wat de gemeente soms wel doet is de buitenlander er in potlood bijschrijven. Dat is enkel informatief en heeft geen enkele waarde.

Wat de buitenlander wel kan doen is een geel adresboekje aanvragen. Is net hetzelfde als het blauwe boekje maar voor buitenlanders. Daar komt je dan officieel wel in met je naam in het Thais. Het gele boekje kan je aanvragen in de gemeente. Ook daar kunnen de aanvraagprocedures verschillen van gemeente tot gemeente.

Buitenlandse eigenaars hebben meestal een blauw boekje waar geen naam in staat of enkel in potlood. Of ze hebben een blauw boekje waar niets in staat en daarnaast een geel boekje met hun naam in.

Bij het aanvragen van je jaarverlenging zal je vrouw haar blauw adresboekje met haar naam in moeten tonen + kopie. Daarnaast ook haar ID met kopie. Ze is de hoofdverantwoordelijk van het adres. Heb je zelf ondertussen een geel boekje kan je dat ook tonen en een kopie daarvan, maar het kan ook zijn dat immigratie daar zelfs niet naar kijkt. Dat gele boekje is ook geen verplichting om te hebben. Hangt van je immigratiekantoor af.

Als je getrouwd bent maar je vraagt toch als “Retirement” volstaat meestal het blauwe adresboekje en haar ID als bewijs van adres. Eigendomsbewijs is meestal enkel bij verhuur en als het al gevraagd wordt

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website