Vraagsteller: Paul

Vraag over de 800.000 baht regel bij een Non-O visum. Ik heb nog nooit een controle gehad bij een 90 dagen melding. Wie wel?

Wat gebeurt er als blijkt dat je het bedrag al veel eerder onder het vereiste zakt, wordt je visum dan subiet ongeldig verklaard? Of wordt er dan gevraagd of je het bedrag zo snel mogelijk wil ophogen?

Heeft iemand ervaringen in deze?


Reactie RonnyLatYa

In de voorschriften staat enkel dat het bedrag er 2 maand voordien dient op te staan, het er 3 maand na de toekenning moet blijven op staan en je de resterende tijd mag zakken maar niet onder de 400 000 Baht. Er staat nergens wanneer men dat moet controleren en dus beslissen de immigratiekantoren dat zelf.

 • Er zijn er die een papier meegeven bij je jaarverlenging dat je na 3 maand moet terug komen voor controle,
 • Andere controleren het ter gelegenheid van de eerstvolgende 90 dagen melding. Meestal zal dan de 90 dagen telling weer op O gezet worden bij het toekennen van de jaarverlenging zodat dit samen valt. Maar op zich heeft het niks te maken met de 90 dagen adresmelding en doet men dit om praktische redenen.
 • Nog andere zullen het controleren bij de volgende aanvraag tot jaarverlenging en zullen dan eisen dat je een bankoverzicht van het ganse jaar meebrengt i.p.v. enkel de laatste 2 of 3 maand.

Maar eigenlijk kunnen ze dat controleren op een willekeurig moment het ganse jaar door als ze dat zouden willen, maar dat zie ik nu niet direct gebeuren. Aan je visum verandert er trouwens niets. Heeft ook niks met je visum te maken maar is een regel bij een jaarverlenging van je verblijfsperiode.

De gevolgen?

In principe kan je jaarverlenging onmiddellijk ingetrokken worden. Zo een vaart zal het waarschijnlijk wel niet lopen en mogelijk blijft het bij een waarschuwing of een soort van boete die dan officieel is of niet… Hoe men hiermee omgaat zal in het ene immigratiekantoor misschien anders zijn dan op een ander, zoals dikwijls. Ik zou het nu toch niet uitproberen, want wie weet sta je dan sneller aan de grens dan je lief is.

Maar als er lezers zijn die ervaring hiermee hebben…

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

7 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 429/22: Controle 800 000 Baht”

 1. Robert zegt op

  Ik ben alleen bij verlenging gecontroleerd, en was zo dom om iets te lang te wachten met aanvullen tot 800K.
  Kostte mij 10K inclusief kosten verlenging, dus 8K netto. Verdween netjes in het borstzakje van de betrokken ambtenaar, zoals verwacht. Heb nu een 2e bankrekening voor de 800K, waar ik niet meer aankom, de 1e gebruik ik voor al mijn bankzaken. Les geleerd.

  • RonnyLatYa zegt op

   Je hoort wel meer dat er bij immigratie in Pattaya wel wat te regelen valt indien er niet voldaan wordt aan de financiele eisen.
   8000 Baht lijkt het gangbare bedrag te zijn om daar wat geregeld te krijgen.
   Verlenging kost trouwens 1900 Baht en niet 2000 Baht, maar wie maakt zich daar druk om als je toch 8000 Baht moet betalen 😉

 2. Jos zegt op

  Hoi,

  Ik herinner me dat ik enkele jaren geleden toen ik voor mijn jaarverlenging naar immigratie ging en de beambte zei dat ik me drie maanden later terug moest melden voor controle van de 800.000bath op mijn rekening.Zogezegd zo gedaan, maar ik kwam bij een andere beambte en die zei, dat is niet nodig, we checken dit wel, bij een volgende 90 dagen melding.Het is altijd hetzelfde, het is altijd verschillend, bij de ene moet je je melden bij de andere niet, zelfde met de documenten die je moet voorleggen voor je verlenging, altijd is er iets document te weinig oh dit is niet nodig, kom je volgende keer terug is het weer wat anders, waarom kunnen zij allen ik bedoel de ambtenaren van immigratie niet het zelfde voor hebben
  Groet

 3. john zegt op

  In Pattaya is mij nooit gevraagd bij 90 dagen ommijn bankboek te tonen.Uitsluitend bij jaarverlenging een ge-updated bankboek en de vereiste bankbrief.
  Inderdaad indien voldoende financiën een aparte savings rekening openen.

 4. TheoB zegt op

  En het is mij nog steeds niet duidelijk wat de regel is wanneer men gebruik maakt van de combinatie netto inkomen + bankbedrag = ฿800k.
  Stel je hebt ฿50k netto inkomen per maand. Dan moet je nog ฿200k op de bank hebben. Moet dat bankbedrag er het hele jaar op blijven staan – immers minder dan ฿400k – of mag je buiten de 2 en 3 maandenperiode zakken naar b.v. ฿100k – is de helft – of zelfs ฿0?

  • fred zegt op

   Of je daar ooit bij immigratie een eensluidend antwoord zal op krijgen lijkt me nihil. Vraag het aan 3 agenten en je zal 3 maal een verschillend antwoord krijgen als je al een antwoord krijgt.

  • RonnyLatYa zegt op

   Officieel zal je op de website van immigratie nog steeds vinden dat je dat bedrag mag gebruiken. Het diende er zelfs niet 2 maand voordien op te staan en na de aanvraag mag je dat gewoon gebruiken.
   Maar dat is nog de oude versie. De oude versie van het gebruik van de 800 000 Baht staat er trouwens ook nog op.
   https://www.immigration.go.th/en/?page_id=1890
   22. In the case of retirement.
   ….
   5. Must have an annual earning and funds deposited with a bank totaling no less than Baht
   800,000 as of the filing date.

   Ondertussen is er sinds 2019 wel het een en ander veranderd in verband met bankbedragen bij Retirement
   In het recentste document dat ik momenteel heb en dat is document Order of Royal Thai Police no. 654 /2564 – Subject: Amendment to Criteria and Conditions for Consideration of an Alien’s Application for a Temporary Stay in the Kingdom uit 2021 worden o.a. ook de financiele eisen van een verblijfsperiode bekomen met een O-A vermeld, maar dit geldt eveneens voor de financiele eisen bij een verblijfsperiode bekomen met een O.
   https://www.immigration.go.th/wp-content/uploads/2022/02/RTP-Order-No.654-2564.pdf

   Wat de combinatie methode betreft zegt dit:
   (5) Must have an annual earning and a deposit in a commercial bank located in Thailand with totaling of no less than 800,000 baht as of the filing date. The said deposit must remain in the bank account prior to and after the permission is granted and the withdrawal can be made under the same condition in the Criterion (4)

   Criteria 4 is dan eigenlijk de voorwaarden bij een 800 000 Baht bankbedrag
   (4) At least 2 months prior to the filing date and at least 3 months after being granted permission, an alien must have a deposit in a commercial bank located in Thailand of no less than 800,000 baht. After being granted permission for 3 months, an alien can withdraw the said deposit and must have the remaining balance in the bank account of no less than 400,000 baht

   In de praktijk wil het meestal zeggen dat immigratiekantoren bij de combinatiemethode een minimumbedrag van 400 000 Baht zullen eisen en die moeten er dan 2 maand voor de aanvraag op staan. De eerste drie maanden mag je dan het bedrag dat je gebruikt hebt om je aanvraag in te dienen niet aankomen en daarna mag je dan niet zakken tot onder de 400 000 Baht. Zelfde als bij de 800 000 Baht eigenlijk.
   Gebruik je maar de 400 000 Baht dan is het simpel. Niet aankomen gans het jaar.

   Maar er zijn immigratiekantoren die bij de combinatiemethode niet zo streng kijken en je het bedrag laten gebruiken zoals voordien.
   Informeer je tijdig bij je immigratiekantoor zou ik zeggen om te kijken wat zij toepassen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website