Vraagsteller: Saskia

Samen met mijn vriend ga ik van 16 januari 2023 tot 4 maart 2023 naar Thailand. We komen dan op dinsdag 17 januari aan (dag 1) en vertrekken op 4 maart (dag 47), echter om 01.20 uur in de nacht dus zullen we al op 3 maart (dag 46) op het vliegveld zijn.

Nu zag ik dat er de uitzondering is dat je 45 dagen ipv 30 dagen op Visum Exemption kan verblijven. Ik ben nu in twijfel of we voor die ene dag dat we te lang in Thailand zouden blijven, vooraf een visum van 60 dagen moeten aanvragen via e-visa van de ambassade of niet?

Krijgen wij hier problemen mee op het moment dat we het land in willen komen, maw wordt dit gecheckt bij binnenkomst?

Wat zou jullie advies in ons geval zijn?

Alvast heel veel dank voor jullie reactie!


Reactie RonnyLatYa

Normaal controleert immigratie bij aankomst in Thailand dit zelden. Bij de check-in van jullie vlucht zou je wel een discussie kunnen krijgen omdat je retourdatum later is dan de 45 dagen Visa exemption. Of dat zo zal zijn hangt van je vliegtuigmaatschappij af. Sommige doen moeilijk, andere weer niet.

Je moet normaal op dag 45 vertrekken. Wat nadien komt is overstay. Je bent dan illegaal in Thailand. Op de luchthaven zal men daar meestal geen zaak van maken als je op dag 46 vertrekt. Misschien hoogstens een aantekening afhankelijk of je dan nog voor of na middernacht door immigratie bent. Een boete van 500 Baht p/p voor die dag overstay wordt dan meestal niet gegeven. Maar je komt nu maar op dag 46 s’avonds in de luchthaven en vertrekt op dag 47. Dat is dan eigenlijk 2 dagen overstay.

Je hoeft echter nu niet bang te zijn dat ze je jullie gaan oppakken op de luchthaven hoor. Buiten een aantekening in je paspoort kan er misschien wel een boete volgen. In dat geval zal dag 1 overstay normaal wel meegerekend worden en kan dit voor elk 1000 Baht bedragen. Hangt van de immigratieofficier daar af. Is moeilijk te voorspellen.

Waar jullie zeker wel moeten voor uitkijken is dat er op de dag van jullie overstay er jullie niets overkomt. Moest je toevallig ergens tegen een controle aanlopen en als je dan zegt dat je naar de luchthaven gaat laat men het meestal wel zo, maar je weet maar nooit wie je daar tegen komt.

Anders is het natuurlijk als je net die dag bij iets zou betrokken geraken. Kans is klein maar een ongeluk ligt in een klein hoekje. Die dag overstay kan dan wel voor de nodige problemen zorgen natuurlijk. Je bent immers illegaal in het land.

Anderzijds… Een Tourist visum kost amper 35 Euro per persoon en je bent in orde wat verblijf betreft en ook bij de check in geen gedoe.

De beslissing ligt uiteindelijk bij jullie…

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website