Thailand Visa vraag Nr 249/21: Adres melden bij immigratie

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
18 oktober 2021

Vraagsteller: Rob

Is het verplicht om je aan te melden bij de immigratiedienst in de plaats of omgeving waar je woont? Ik verblijf meestal 60 of 90 dagen aaneengesloten op de zelfde plaats. En ik heb mij het verleden mij nog nooit aangemeld!

Wat kunnen de gevolgen hier van zijn bij het niet aanmelden?

Ik hoor graag van u.


Reactie RonnyLatYa

Vraag is hoelang je in Thailand verblijft? Verblijf je in Thailand als “Tourist” en minder dan 90 dagen moet je eigenlijk zelf niks doen en er zullen ook geen gevolgen zijn.

Enkel de TM30 maar die is eigenlijk voor de eigenaar of adresverantwoordelijke waar je verblijft.  Die moet je melden bij aankomst op het adres.

Bij niet melden kan een boete volgen tussen de 800 en 1600 Baht.

TM30 – NOTIFICATION FROM FOR HOUSE-MASTER, OWNER OR THE POSSESSOR OF THE RESIDENCE WHERE ALIEN  HAS STAYED

Verblijf je hier langer dan 90 dagen of op een jaarverlenging dan moet niet alleen de TM30 uitgevoerd worden, maar moet je ook telkens zelf je nieuwe adres doorgeven bij het lokale immigratiekantoor.

Bij niet melden kan daar een boete op staan maar ik heb geen idee hoeveel.

TM 28 – FORM FOR ALIENS TO NOTIFY THEIR CHANGE (OF ADDRESS OR THEIR STAY IN THE PROVINCE FOR OVER 24 HOURS) tussen haakjes mag je laten vallen

Blijf je langer dan 90 dagen in Thailand dan moet je dat ook melden door middel van een TM47. Dit moet je dan doen bij elke 90 dagen van ononderbroken verblijf en de periode van 90 dagen ononderbroken verblijf die daarop volgen.  Ga je Thailand buiten dan vervalt de telling en ze begint terug van 1 bij terug binnenkomst.

Niet melden kan al gauw 2000 Baht kosten met een maximum van 5000 Baht.

 1. TM47 – FORM FOR ALIEN TO NOTIFY OF STAYING LONGER THAN 90 DAYS

Notification of staying in the Kingdom over 90 Days – Immigration Division1 | กองบังคับการตรวจคนเข้าเมือง 1 

Formulieren vind je hier

Download – Immigration Division1 | กองบังคับการตรวจคนเข้าเมือง 1

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

Rating: 3.00/5. From 2 votes.
Please wait...

13 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 249/21: Adres melden bij immigratie”

 1. HenryN zegt op

  Ja dat met het TM30 is leuk. Heb dat al 3x meegemaakt en slechts een keer gedaan. Het is een zinloze operatie, geen hond die dat controleert of het vraagt als men je aanhoudt bij een verkeerscontrole (politie vraagt er niet om) en mocht je ooit in de problemen komen niets is makkelijker om te zeggen dat je net bent aangekomen op je plaats van bestemming of bv vrijdag laat in de middag zodat je geen tijd meer hebt om naar immigration te gaan. Je hebt 24 uur de tijd na aankomst.
  Nadat ik het een keer heb gedaan ben ik bij terugkomst in mijn woonplaats naar immigration geweest om mij terug te melden. Het duurde meer dan 10 minuten en nog begreep de ambtenaar niet waarvoor ik kwam. Ik zei : het is jullie uitvinding en ik moet me ook terugmelden.
  Werkverschaffing!!

  • HAGRO zegt op

   Harry TM 30 is niet voor jou. De eigenaar van hotel, resort, etc waar je verblijft moet je aanmelden. Deze is daarvoor verantwoordelijk.
   Verblijf je in je eigen huis, op naam van je vrouw dus, dan is zij verplicht om je verblijf te melden.

   • fred zegt op

    Maar uit ervaring weet ik dat als immigratie een boete geeft voor het niet aanmelden en je huurt een kamer in een klein hotelletje dat jij die zal betalen en niet de eigenaar ( ik spreek uit ervaring) Voor zover de eigenaar een Thai is natuurlijk ( sowieso bijna altijd)

    • john koh chang zegt op

     Ik wil dit ondersteunen!! I algemeen bekend dat als er geen adresmelding wordt gedaan en men loopt er tegenaan bv omdat je voor iets anders bij immigratie moet zijn, dan ben JIJ !!!! altrijd de klos. Inderdaad officieel moet de huiseigenaar dat doen maar als die het niet doet kom je bij immigratie niet verder zonder dat die boete betaald is!! Staan honderden meldingen op facebook hierover. Dat probleem speelt nauwelijks bij hotels. ten eerste doen die de melding meestal correct en ten tweede als je daar verblijft ben je een echte toerist dus heb je meestal bij immigratie niets te maken.,

   • RonnyLatYa zegt op

    Als Condo eigenaar zal hij daar toch zelf verantwoordelijk voor zijn.

   • TheoB zegt op

    En als jijzelf huiseigenaar bent, het huis op jouw naam dus, ben jij daar ook zelf verantwoordelijk voor.
    (Alleen de grond onder het huis kun je als niet-Thai nooit in eigendom hebben, enkel in lease, usufruct of company constructie.)

   • HenryN zegt op

    Klopt HAGRO ik weet dat niet ik dat moet doen. Ik was bij familie op bezoek en die zijn met mij naar immigration gegaan.

 2. Conimex zegt op

  Blijf je langer dan 90 dagen, dan moet je in de meeste gevallen naar de immigratie voor verlenging van je verblijf, de laatste keren, ging de immigratie dienst eerst kijken of ik aangemeld was, ik heb eerder meegemaakt dat de ene ambtenaar vond dat ik aangemeld moest zijn en de andere ambtenaar vond dat ik, gezien ik al jaren op hetzelfde adres woon, dat niet hoefde. Er staat een maximale straf op van 20.000 bht, deze keer werkte de app niet goed, maar kon ik online wel inloggen.

  • RonnyLatYa zegt op

   Kost geen 20 000 Bath. Dat is het maximum voor een Overstay maar dat heeft hier niks mee te maken.

   • Conimex zegt op

    Klopt, moet zijn maximum 2000 bht, meestal tussen de 800 en 1600 bht voor eigenaren, hotels en pensions 2000bht

 3. TheoSanam zegt op

  Ik meen afgelopen jaar in een bericht van Ronny gelezen te hebben dat je geen TM30 hoeft te doen als je een re-entry hebt en terugkeert naar hetzelfde adres. Mijn vrouw heeft daarom geen melding gedaan en bij de verlenging van mijn verblijfsperiode is wel gecontroleerd wanneer ik binnegekomen ben maar geen opmerking gemaakt over de TM30.

  • RonnyLatYa zegt op

   Hangt van je immigratiekantoor af. Sommige eisen altijd bij terugkeer uit het buitenland, andere niet als dit hetzelfde adres is.

 4. Somchai zegt op

  Het idee is dat Immigratie te allen tijde weet waar je woont.
  Ik ben zelf 10 keer verhuisd en heb iedere keer ‘n TM30 en TM28 formulier ingeleverd.
  Verder iedere 90 dagen ‘n TM47 formulier (dit kan ook on-line of per post).
  De TM47 moet worden ingediend bij het immigratie-kantoor, waar je je jaarverlenging hebt gekregen of (na verhuizing) bij het kantoor waar je het laatst je TM30/TM28 formulier hebt ingeleverd.
  Bij niet voldoen aan de regels zijn er meestal geld-straffen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website