Thailand Visa vraag Nr 207/22: Welk visum?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
12 juli 2022

Vraagsteller: Peter

Ik volg nauwgezet de vragen en antwoorden over (het aanvragen van) visa voor Thailand op jullie site en toch kom ik er niet helemaal uit. Misschien kunnen jullie mij verder helpen op basis van jullie kennis en ervaring?

Ik ben 63, gepensioneerd en wil graag eind september voor 6 maanden naar Thailand. Het liefst wil ik dat zonder (of zo min mogelijk) tussentijds de grens over te moeten. Omdat ik niet kan voldoen aan de vereisten voor een NON-immigrant OA-visum (1 jaar verblijf of minder in overeenstemming met de geldigheid van het visum) denk ik dat het NON-immigrant O-visum (pensioen en 90 dagen verblijf) het meest in de buurt komt.

  1. Heb ik het nu goed begrepen en kan ik dan volstaan met een NON-immigrant O-visum, single entry?
  2. Hoef ik in dat geval in die 6 maanden maar 1 keer de grens over?
  3. Het is natuurlijk moeilijk te voorspellen wat Covid verder nog gaat doen, maar kan dat onder normale omstandigheden ook via een borderrun of moet ik dan een visarun maken en in een van de buurlanden van Thailand een week ofzo verblijven om daar een nieuw visum aan te vragen?
  4. Op de officiële website voor het aanvragen van een visum wordt gevraagd naar het type paspoort. Weten jullie wat het verschil is tussen een ordinary passport en een official passport?
  5.  Bij purpose of visit staan veel mogelijkheden. Als ik Long Stay kies, krijg ik automatisch non-immigrant visa (O-A). Behalve dat ik niet weet waar de O en de A voor staan, kan ik niet kiezen voor alleen O. Bovendien kan ik dan niet kiezen voor single entry, wordt automatisch multiple entries. Weten jullie welk purpose of visit en daarmee welk type visa ik moet kiezen om een NON-immigrant O-visum (pensioen en 90 dagen verblijf) te krijgen?

Reactie RonnyLatYa

Als je 6 maand naar Thailand wil en geen O-A visum wil aanvragen en de “borderruns’’ tot een minimum wil beperken heb je nog de keuze tussen :

– Non-immigrant O Retired. Je neemt dan de Multiple entry versie.

Bij binnenkomst bekom je 90 dagen. Door die Multiple entry kan je met dat visum ook een “borderrun” maken. Bij binnenkomst zal je dan opnieuw 90 dagen bekomen. Misschien niet voldoende voor je 6 maand maar dat komt het meest in de buurt. Een 2de “borderrun” kan altijd natuurlijk en je zal weer 90 dagen bekomen

– Een Tourist Visa Multiple entry.(METV)

Bij binnenkomst bekom je 60 dagen die je eventueel met 30 dagen kan verlengen. Gezien het visum een Multiple entry heeft kan je ermee een “borderrun” maken. Je zal bij binnenkomst opnieuw 60 dagen bekomen die je ook weer met 30 dagen kan verlengen. Misschien niet voldoende voor je 6 maand maar dat komt het meest in de buurt. Je kan natuurlijk ook een 2de “borderrun” maken voor het einde van de geldigheidsperiode van je visum en je zal dan opnieuw 60 dagen bekomen. Dat moet voldoende zijn voor je 6 maand.

1. Als je een Non-immigrant O Single entry vraagt dan kan je daar maar eenmaal Thailand mee binnen en is dus maar goed voor 90 dagen verblijf. De resterende 3 maand zou je kunnen overbruggen door een “borderrun” te maken en terug binnen te komen op Visa Exemption. Die 30 dagen kan je dan nog eens verlengen met 30 dagen. Die “borderrun” en verlenging kan je nadien eventueel nog eens herhalen.

2. 2 “borderruns” met Visa Exemption in het geval je een Non-immigrant O Single entry neemt en om die 6 maand te overbruggen.

3. Borderruns volstaan. Via een landsgrens en op Visa Exemption kan dat maximaal 2 keer per kalenderjaar.

4. Ordinary paspoort is je gewone paspoort. Official paspoort is niet voor jou. Is voor diplomaten of voor officiële reizen.

5. Op deze website vind je wat de eisen en kosten zijn van al die visums en ook onder welke categorie ze vallen Non-immigrant O Retired Single of Multiple entry valt onder CATEGORY 1 : Tourism and recreation related visit

E-Visa Categories, Fee and Required Documents – สถานเอกอัครราชทูต ณ กรุงเฮก (thaiembassy.org)

Denk er aan dat 30 dagen verlenging 1900 Baht kost en dat “borderruns” ook geld kosten. Het land waar je de “borderrun” gaat mee uitvoeren heeft ook zijn (visum) eisen. Maar je hoeft niet direct terug naar Thailand te komen natuurlijk. Je kan van de gelegenheid gebruik maken om er een tijdje te blijven.

Wat betreft de letters voor O-A. O staat voor Other en A voor Approved

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website