Vraagsteller: Prim

U heeft mij eerder goed en naar volle tevredenheid geadviseerd omtrent mijn visa-vragen welke ik had (Thailand Visa vraag Nr 426/22: Een jaar naar Thailand. Wat zijn de opties?). Ik ben er reeds 4 keer geweest, driemaal met een multiple entry visum. Voor mijn volgend bezoek op 6 augustus weet ik het niet meer precies welk visum ik moet aanvragen. Ik heb gekeken naar:
a. Multiple Entry Tourist Visa (METV).
b. Non-immigrant O Multiple entry visa (Retirement)
c. Non-immigrant O-A Multiple entry visa

Vanwege mijn land van geboorte en verblijf, en paspoort, (Suriname) ben ik aangewezen op de Ambassade van Thailand in Brasilia, en moet ik mijn aanvraag via FedEx naar hen opsturen. Het duurt gewoonlijk een maand, indien er geen complicaties zijn.
Voor mijn aanstaande reis heb ik de Consulaire Afdeling van de Thaise Ambassade in Brasilia gevraagd om advies wel visum ik nodig zal hebben. Zij hebben mij geantwoord als volgt:

“Thank you for your email and queries.
It is, however, outside of the purview of the consular officer to indicate the appropriate type of visa that suits your future needs as there might be unforeseen factors and circumstances that arise.
Best, “

Daarom mijn verzoek aan u om welk visum ik moet aanvragen. Mijn paspoort heeft geen optie voor een E-visa of een Visa Upon Arrival. Mijn situatie:
– Vertrek naar Thailand (Surat Thani) op 6 augustus 2024
– Vanuit Thailand, vertrek naar de USA, op 1 september 2024, voor huwelijk van een vriend, en terug in Thailand op 19 september 2024.
– In oktober 2024 willen mijn partner en ik trouwen “Voor de Boeddha” en de rest van mijn toekomst samen in Thailand doorbrengen (zolang ze niet pensioneert (8 jaren) bij de overheid waar ze nu werkzaam is), dus Retirement in Thailand.
– Gedurende mijn verblijf in Thailand zal ik vaker met vakantie uit Thailand gaan.

Mag ik u wederom vragen om uw advies in deze situatie? Ik ben u erg dankbaar hiervoor.


Reactie RonnyLatYa

Voor mensen uit Suriname is de Visa exemption inderdaad niet beschikbaar en moeten ze minstens een Tourist visum aanvragen.

Jammer dat je niet voordien al een jaarverlenging hebt aangevraagd tijdens je vorige verblijven.  Het enige dat je dan moet doen als je tijdens die jaarverlenging Thailand wil verlaten is een re-entry aanvragen, zodat je die jaarverlenging niet verliest bij het verlaten van Thailand.  Bij terugkomst bekom je dan steeds de einddatum van je jaarverlenging terug. Maar je kan doen zoals je voordien reeds deed om je visum aan te vragen. Jammer van die omweg langs Brazilië dan.

Al zou ik persoonlijk die periode van 6 augustus tot 1 september laten vallen. We hebben het hier over amper 3 weken. Maar dat is uw beslissing natuurlijk. Ik zou dan meteen vanuit USA vertrekken op 19 september.

– Daarvoor kan je dan al een Tourist visa aanvragen.  Al dan niet met Multiple entry.

Bij binnenkomst bekom je een verblijfsperiode van 60 dagen, eventueel eenmalig verlengbaar met 30 dagen. Tijdens zo een verblijfsperiode kan je dat Tourist visum dan omzetten naar een Non-immigrant O. Dat moet je doen, want om een jaarverlenging te bekomen moet je een Non-immigrant status hebben. Wat je daarvoor nodig hebt, vind je hier. Zorg er wel voor dat er nog minstens 2 weken verblijf resten bij het indienen van de aanvraag: https://bangkok.immigration.go.th/wp-content/uploads/2022C1_09.pdf

Indien toegestaan zal je eerst 90 dagen verblijf bekomen.  Die 90 dagen kan je dan verlengen met een jaar en die verlenging kan je dan jaarlijks herhalen. De financiele eisen zullen ondertussen wel gekend zijn.

– Je kan meteen ook een Non-immigrant O aanvragen. Bij aankomst op 19 september bekom je dan meteen 90 dagen die je kan verlengen met een jaar en dat verlengen jaarlijks herhalen. Moet je niks omzetten in Thailand.

– Een Non-immigrant O-A kan je ook aanvragen, maar denk er aan dat je dan ook een ziekteverzekering zal moeten bewijzen, ook als je dan later een verlenging wil aanvragen en er ook veel meer bewijzen worden geëist bij de aanvraag.  Persoonlijk vind ik dat een minder interessant visum.

– Wil je nu echt ook die periode van 8 augustus – 1 september toch in Thailand zijn dan kan je ook het volgende doen.

– Je vraagt een Multiple Entry Tourist Visum (METV). Heeft een geldigheidsperiode van 6 maand.  Tijdens die 6 maand kan je zo dikwijls Thailand binnen als je wil.  Je zal altijd bij binnenkomst een nieuwe verblijfsperiode van 60 dagen bekomen die je al dan niet eenmalig kan verlengen met 30 dagen. Gelijk welk van die 60 dagen kan je dan laten omzetten naar een Non-immigrant O in Thailand.

– Je kan met een Non-immigrant O binnenkomen op 6 augustus en zal dan meteen 90 dagen bekomen. Zal dan ergens tot 6 november zijn. Voor je op 1 september vertrekt uit Thailand vraag je een re-entry aan.  Op die manier verlies je die verblijfsperiode tot 6 november niet. Bij terugkomst op 19 sep zal je door die re-entry opnieuw die einddatum van 6 november bekomen.  Je hebt dan nog meer dan tijd genoeg om een jaarverlenging aan te vragen.

– Je zou dit laatste ook kunnen doen met een Tourist visum Single entry natuurlijk. Bij binnenkomst op 6 augustus bekom je dan een verblijfsperiode tot 6 oktober.  Voor vertrek dan ook weer een re-entry aanvragen en dan bekom je bij terugkomst opnieuw je verblijfsperiode tot 6 oktober die je eventueel nog kan verlengen met 30 dagen.  Rest nog tijd genoeg om je omzetting naar Non-immigrant O te vragen dan.

Zo een Single re-entry kost 1000 Baht.  Wil je later een Multiple re-entry op je jaarverlenging omdat je meerdere keren Thailand wil verlaten tijdens die jaarverlenging dan kost dat 3800 Baht.  Vanaf je meer dan 3 keer Thailand verlaat tijdens een jaarverlenging is het dus interessanter om een Multiple re-entry vragen. Anders ben je financieel beter af met 1, 2 of 3 Single re-entries.

Kan je trouwens niet alleen in je immigratiekantoor bekomen maar ook nog op de luchthaven.

– Ter info.

“Trouwen voor de Boeddha” is een leuke ceremonie voor jullie en waarschijnlijk ook haar omgeving, maar heeft officieel geen enkele waarden die je zou kunnen gebruiken bij het aanvragen van een verblijfsperiode.  Daarvoor moet je officieel trouwen.

Succes alvast.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website