Thailand Visa vraag Nr 065/22: Visa Exemption of Visa

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
5 maart 2022

Vraagsteller: Gio

Wij verblijven om de 2 maanden gedurende 1 maand in Thailand, dus 2 maanden in Europa en 1 maand in Thailand. Omdat ik dat nu al jaren doe, kreeg ik in november een opmerking van immigration dat ik beter een visum zou aanvragen.

Ik had vroeger(2016) een Non-immigrant O Multiple-entry en telkens verlenging, maar die is intussen lang vervallen met de Covid periode. Wat doe ik nu best?

Een Non-o multiple entry staat niet bij de mogelijkheden bij E-visa. Bij immigration in TH zou dat misschien wel moeten lukken (maar weet niet op basis van Visa Exemption), of is er een andere/betere oplossing zodat ik niet die dure extra ziekteverzekering moet nemen. Ik heb een reisbijstand die alles dekt, en die aanvaard werd bij mijn 2 laatste trips (met Thailand Pass).

Ik heb verder geen familie in TH, maar huur wel een verblijf op jaarbasis, ik ben net 65 en met pensioen (werk nog als adviseur).
Wat zijn volgens u de beste mogelijkheden?

Alvast bedankt voor uw deskundig antwoord.


Reactie RonnyLatYa

Er zijn beperking op binnenkomsten met “Visa Exemption”, maar die gelden eigenlijk enkel voor binnenkomsten over land. Over land is het maximum 2 per kalenderjaar. Voor binnenkomsten via een luchthaven gelden er normaal geen beperkingen.

Als men al dat oplegt dan is het meestal omdat het “back tot back” gebeurt om op die manier een langere periode in Thailand te kunnen blijven. Maar dat is hier het geval niet omdat het eigenlijk maar om de 3 maand wordt gevraagd en je op die manier maximaal 4 keer per jaar binnen komt. Het verbaast mij dan ook .

Ik weet niet of er een aantekening werd gemaakt in je paspoort of niet en of men gezegd heeft dat je verplicht dat visum moet nemen. Maar het is wat het is natuurlijk en het gewoon negeren is misschien ook niet het beste idee.

Een mogelijkheid heb je al aangehaald.

Je “Visa exemption” omzetten via immigratie kan. Duurt normaal ongeveer een week en dus moet je zorgen dat er minsten 2 weken verblijf resten. Kost 2000 Baht.

Dit zijn de voorwaarden: https://bangkok.immigration.go.th/wp-content/uploads/2022C1_09.pdf

Indien toegestaan zal je eerst 90 dagen verblijf bekomen, net alsof je zou binnengekomen zijn met een Non-immigrant O. Die 90 dagen kan je dan later verlengen met een jaar (1900 Baht) en die verlenging jaarlijks herhalen. Met deze werkwijze is geen ziekteverzekering nodig.

Gedurende die eerste 90 dagen hoeft je ook niet verplicht in Thailand te blijven. Je kan terug naar Nederland, maar zorg dan wel eerst voor een “Re-entry” zodat de einddatum van die 90 dagen actief blijft. Bij terugkomst zal je opnieuw de einddatum van je 90 dagen bekomen. Wel dan ook terugkomen voor die 90 dagen om zijn en zodat je de jaarverlenging kan aanvragen.

Indien de jaarverlenging werd toegestaan en je wil naar Nederland kan dat ook steeds, maar altijd eerst zorgen dat je een “Re-entry” hebt. Bij elke binnenkomst zal je dan steeds de einddatum van je jaarverlenging terug bekomen. Ook wel zorgen dat je elk jaar in Thailand bent om de nieuwe jaarverlenging aan te vragen.

Je kan natuurlijk ook verkiezen om een Non-immigrant O Multiple entry online aan te vragen. Staat wel degelijk op de lijst. Hier zal men dan wel een ziekteverzekering vragen.

4.Longer stay for retired persons (pensioner aged 50 or above)

VISA TYPE: Non-immigrant O (retirement) Visa (90 days stay)

FEE: 70 EUR for single entry (3 months validity)

175 EUR for multiple entry (1 year validity)

E-Visa Categories, Fee and Required Documents – สถานเอกอัครราชทูต ณ กรุงเฮก (thaiembassy.org)

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website