Vraagsteller: Frank van Saase

Mijn vrouw en ik zijn vele malen in Thailand geweest en hebben onder andere een half jaar in Bangkok gewoond. Over een paar maanden gaan wij met pre-pensioen en willen voor langere tijd in Thailand wonen. Aangezien we niet teveel visa runs willen doen willen we een visum voor langere tijd aanvragen. Nu loop ik tegen het volgende probleem aan en kan niks terug vinden op internet. Ikzelf ben 57 en heb voldoende financiële middelen om een visum aan te vragen, maar mijn vrouw is ook Nederlandse en is 43 dus komt niet in aanmerking.

Ik kan niks lezen over koppels dus bij deze de vraag. Is het mogelijk om als stel een retire visum te krijgen of moet zij elke maand een run doen? Lijkt me een beetje lastig en omslachtig.

Bedankt.


Reactie RonnyLatYa

Indien jullie getrouwd zijn kan je vrouw een Non-immigrant O bekomen als je “Dependent”. Ze hoeft dan niet aan de leeftijd van 50 jaar te voldoen. Je kan dat in bijvoorbeeld de Non-immigrant O-A eisen lezen en normaal moet dit ook gelden voor een Non-immigrant O Retired.

“In the case where the accompanying spouse is not eligible for the Category ‘O-A’ (Long Stay) visa, he or she will be considered for temporary stay under Category ‘O’ visa. A marriage certificate must be provided as evidence and must be legalised by MinBuZa and the Embassy.”

Non-Immigrant Visa O-A (long stay) – สถานเอกอัครราชทูต ณ กรุงเฮก (thaiembassy.org)

Vroeger was het eenvoudig omdat je dan gewoon samen naar de ambassade en als koppel de aanvraag ging indienen. Hoe dit nu online in te vullen en duidelijk te maken dat jullie samen horen weet ik niet en vraag je misschien best aan de ambassade hoe dit op te lossen. Of misschien zijn er lezers die dit recent als koppen ook online aangevraagd hebben en je kunnen vertellen hoe het dan met je vrouw zit om in te voeren.

Voor een jaarverlenging kan je vrouw ook een jaarverlenging bekomen als jouw “Dependent”. Moet je eens even langs gaan bij je immigratiekantoor en dan weet je precies wat ze daar willen zien want dat kan afwijken van de standaardeisen.

Het spreekt hier ook voor zich dat je een bewijs van je huwelijk zal moeten voorleggen.

20. In the case of being a family member of an alien permitted a temporary stay in the Kingdom

For foreigner – Immigration Division1 | กองบังคับการตรวจคนเข้าเมือง 1

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

9 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 055/22: Non-immigrant Retired als buitenlands koppel”

 1. Frank van Saase zegt op

  Top ,bedankt. We wonen in Amsterdam dus ga deze week even langs het consulaat

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik weet niet of je daar nog iets gaat kunnen bereiken wat dat betreft, want ze geven geen visums meer uit.
   Maar misschien kan je er nog info bekomen en vermits je in Amsterdam woont … wie weet

   De ambassade zal mogelijk een betere oplossing zijn gezien ze ook de aanvraag behandelen.
   Beter telefonisch of eventueel via mail.

 2. Ellis van de Laarschot zegt op

  Het retirement-visum staat op naam van mijn man en hoeven dus ook maar 1x 800.000 Baht op de Bank te hebben. Ik moet dan op het formulier invullen: I have to follow my husband. Met uiteraard mijn handtekening. ………. Moest hier eerlijk gezegd wel om lachen, maar goed, regels zijn regels.

 3. HenryN zegt op

  Nooit problemen gehad met een extension of stay voor mijn vrouw. Ze had haar eigen visum maar ik diende altijd een uitreksel van het huwelijks register in, gelegailseerd door het MIn.van BUitenlandse zaken en diens handtekening ook nog eens laten legaliseren door het Thaise Consulaat. Werd moeilteloos geaccepteerd door immigration

 4. RonnyLatYa zegt op

  Nog even verduidelijken…..

  Het probleem is niet de verlenging in Thailand, want dan is men samen bij immigratie als een koppel en dat is dan duidelijk. Hoef je enkel nog maar als extra een bewijs te leveren dat je gehuwd bent als iemand als Dependent wil gaan.

  En ja elk moet zijn Non-immigrant status hebben want anders kan je geen jaarverlenmging bekomen. Je kan niet het Non-immigrant visum van je man of vrouw daarvoor gebruiken. Enkel het financiele gedeelte gaat over Dependent zijn, niet het Non-immigrant status dat persoonsgebonden blijft.

  Het probleem hier is bij de aanvraag van het visum online in Nederland.
  Hoe doe je online een aanvraag als koppel wanneer de ene Dependent is van de anderen.
  Vroeger kon je samen naar de ambassade gaan en dan was dat duidelijk. Bewijs getrouwd en klaar.
  Maar hoe maak je nu online duidelijk dat je samen bent en dat de ene Dependent wil zijn van de ander?

  Heeft daar iemand online ervaring mee ?

 5. walter zegt op

  Misschien nuttig voor andere mensen die meelezen: een dependent Non-O krijg je niet als je het in Thailand aanvraagt. Enkel bij de ambassade van je thuisland.

  • RonnyLatYa zegt op

   Zou kunnen. Zoiets is altijd maar afhankelijk van wat je immigratiekantoor wil toestaan.

   Maar je kan dan de omweg nemen.
   Je Tourist omzetten naar Non-O in Thailand met eigen middelen en daarna voor de verlenging overschakelen naar Dependent. Een omweg van 3 maand.

 6. walter zegt op

  Dat hebben we twee maanden geleden geprobeerd in BKK (Chaeng Wattana). De verlenging (1ste verlenging op basis van een non-O retirement verkregen in TH) werd geweigerd als dependent.
  Misschien bij de volgende verlenging?

  In de periode voor Covid waren we in BKK op basis van een non-OA (van 2015) dat we in Belgie gehaald hadden. De jaarlijkse verlenging voor mijn vrouw als dependent was nooit een probleem.

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik geloof je wel hoor.
   Het is dikwijls wie je voor je hebt natuurlijk en hoe die de regels opvat en ook waar je het aanvraagt. Zoals in vele omstandigheden…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website