Thailand visa vraag Nr 023/20: Bedrijf starten in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
28 januari 2020

Vraagsteller: Rob
Betreft: Bedrijf starten in Thailand

Ik heb een retirementvisum en woon 1,5 jaar in Thailand. Nu ben ik voornemens een bedrijf op te starten hier in Thailand. Als retiery is het verboden te werken. Is er iemand die weet welke mogelijkheden er zijn voor mij?


Reactie RonnyLatYa

Als “Retired” is werken inderdaad verboden.

Belangrijk is dat je visum hebt dat werken toelaat en dat je een werkvergunning kan bekomen.

Bovendien zijn er een aantal verplichtingen waar je zal moeten aan voldoen zoals o.a. 4 Thai voor 1 per buitenlandse werknemer tewerkstellen.

Ik ben echter niet volledig thuis in die zaken en zou je aanraden de nodige info te gaan halen bij het Ministry of Labour.

https://www.mol.go.th/en

Maar misschien zijn er lezers die je alvast wat info kunnen meegeven.

Succes alvast.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Thailand visa vraag Nr 023/20: Bedrijf starten in Thailand”

 1. chris zegt op

  Met een retirement visum kun je alleen investeerder c.q. aandeelhouder zijn (met een minderheid aandelen) en nooit werken. Zo simpel is het.

 2. stevenl zegt op

  Aan een bedrijf zijn verschillende eisen verbonden, zoals minimum kapitaal en minimaal aantal werknemers, met name voor een extension. Deze eisen zijn afhankelijk van het soort bedrijf dat je opricht.

  Dus makkelijkste waarschijnlijk: bedrijf oprichten, werkvergunning aanvragen, naar buitenland voor visum met papierwerk van het bedrijf en werkvergunning in aanvraag, terug naar Thailand met visum, werkvergunning afhalen. Doe dat via een accountant of advocaat, accountant is vaak goedkoper dan advocaat.

  Na het eerste jaar zorgen voor een extension of stay op basis van huwelijk met een Thaise (O) of werk (B).

 3. Roedii vh. mairoe zegt op

  Sommige buitenlanders mogen in Thailand onder strikte voor farang haast niet haalbare voorwaarden een bedrijf starten. Dat kan pas als je bij voorbeeld als buitenlander bent geboren en getogen in Thailand. Je maakt in dat geval al wat meer kans, of een geboren Thai die in het buitenland woont en dientengevolge een ander nationaliteit moest aannemen, kan idem in Thailand aan de slag.
  Maar een als farang bekend staande buitenlander zal eerst een van Thai rechtswege geldige limited company moeten oprichten, met forse eigen investeringen in die company ltd.
  Behalve dat moet die farang in het bezit zien te komen van een werkvergunning. Dat kan als je in Thailand verblijft bv op basis van een Non-Immigrant Visum B (Business and Work).
  Een farang die in Thailand verblijft op grond van retirement mag al geen company oprichten, plus dat zijn visumtype al niet toestaat een workpermit aan te vragen, laat staan te krijgen. Plus dat een Visum B al helemaal niet aan de orde is.
  Een verblijf op basis van Retirement betekent dat je in een toestand van Rust in Thailand wil verkeren, en niet dat je jouw verblijf omzet in een toestand van Handel(ing).
  Overigens is al deze informatie uitgebreid via engelstalige Thai Law sites te vinden.

  • stevenl zegt op

   Roedi, ik hoop dan dat die informatie correcter is dan die van jou.

   1. Het heeft niets met farang zijn of niet te maken maar met buitenlander zijn.
   2. De voorwaarden zijn eenvoudig te halen.
   3. Hoeft geen Co. Ltd, te zijn, er zijn meerdere mogelijkheden.
   4. Fors hangt van je definitie af.
   5. Werkvergunning is eenvoudig te verkrijgen als het bedrijf aan de voorwaarden voldoet.
   6. Actief zijn in een company mag niet met retirement visum, maar voor oprichten bestaan geen visumeisen.
   7. Etc.

 4. Rob zegt op

  Dat is wel heel toevallig dezelfde naam hetzelfde probleem.
  Ik dacht een company op te starten en dan een werkvergunning aan te vragen.
  Moeten de Thaise werknemers 40 uur per week indienst zijn of kan het ook 20 uur per werk zijn.
  Gr Rob

  • stevenl zegt op

   Als je maar volledige social security voor ze betaalt, dat is wat wordt gecontroleerd. Niet op het moment van bedrijf starten overigens, maar als je een extension of stay aan wilt vragen op die basis.

 5. Bob, Jomtien zegt op

  Beste,

  Het oprichten van een Ltd is een eenvoudige zaak. Ga bij een advocaat of een administratie kantoor en stel uw vraag, bedenk een naam en omschrijf duidelijk wat de Ltd. gaat doen en/of zeker NIET mag doen.. Denk ook aan later dat u dit niet te beperkt maakt i.v.m. eventuele doorverkoop van de Ltd. en kom een bedrag voor de werkzaamheden overeen. Een paar dagen later heeft u een Ltd. vergeet niet het DBD document, uiterst belangrijk en is maar korte tijd geldig. Zeker nodig voor het openen van een bankrekening. Aangezien u zelf niet meer dan 49% van de aandelen kunt bezitten dient u minstens 2 uiterst betrouwbare Thais te vinden die de rest van de aandelen op hun naam krijgen, in welke verhouding dan ook. Welnu, nu bezit u een Ltd. nu dient u werknemers aan te schaffen. Op 3 Thais kunt u 1 niet Thai werk geven. Maar dat is een ander verhaal: visa Non B en work permit kosten ca. 40,000 Baht. En zoals meerdere malen vermeld kunt u zelf niet (zichtbaar) werken. Kapitaal storting is niet direct noodzakelijk maar u bent wel aansprakelijk. Ook elk jaar een balance sheet laten opmaken en elk halfjaar een VAT controle melden. Meer info: bob116@outlook.com in Jomtien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website