Vraagsteller: Dick

In september 2022 vernam ik, dat de visa exemption vanaf 1 oktober 2022 van 30 dagen naar 45 dagen zou gaan. En omdat mijn huis in Nederland nog niet verkocht was besloot ik om de administratieve rompslomp voor de aanvraag van een Thai marriage visum op te starten en de 45 dagen hiervoor te gebruiken.

In november 2022 mijn geboorteakte en huwelijksakte bij BUZA Nederland en de Thai Ambassade te laten legaliseren. Inmiddels via mail contact gezocht met Sawadee Translations in Bangkok voor de vertaling en de legalisering door Buza Bangkok.

Op 13 december 2022 bij Sawadee geweest om de documenten af te geven. Op 24 december kreeg ik de vertaalde en gelegaliseerde documenten per EMS op mijn Thaise adres in Waeng Yai. Op 27 december 2022 naar de Gemeente in Waeng Yai geweest en een intakegesprek gevoerd. Op 6 januari 2023 kreeg ik het gele boekje en mijn Thaise ID. En ook mijn vrouw kreeg een nieuw blauw boekje met daarin de eigedom van het huis en haar landerijen, Op 7 januari 2023 naar de Bangkok Bank in Phon geweest en heb daar binnen een uur een lopende rekening en een z,g. fixed rekening kunnen openen met daarbij op een inmiddels ook aangeschafte Thaise telefoon een mobiele app van de bank. Ook 7 januari 2023 twee formulieren van de Gemeente Waeng Yai ontvangen met de bevestiging van de registratie van het huwelijk en mij adres hier in Waeng Yai. Op 9 januari 2023 naar de Thai Immigration office geweest om mij daar te melden. Hier kreeg ik z.g. “notification in verband met wijziging adrs van Ned naar Thailand.

In mijn beleving is alles soepel verlopen. Tot zover mijn bevindingen en nu mijn vraag:

Nu ik al deze gegevens heb moet in dan, wanneer ik over twee weken weer in Nederland ben en na het huis verkocht is een visum voor 90 dagen aanvragen met alle poes pas van uitnodigingen verklaringen e.d. of zou het kunnen als ik eerst in Nederland alle financiële zaken regel en de 400.000,00 THB op mijn fixed rekening bij de Bangkok staat en ik een inkomensverklaring bij de Nederlandse Ambassade in Bangkok opvraag, via een Visum Exemption na vijftien dagen bij de Thai Immigration Office in Bangkok een Thai Marriage visum aanvragen. Of ziet u nog andere mogelijkheden, die de papieren rompslomp verminderen.

Bijvoorbaat dank voor uw reactie.


Reactie RonnyLatYa

Samengevat. Je hebt je huwelijk laten registreren bij de gemeente in Thailand tijdens die 45 dagen. De volgende keer wil je opnieuw vertrekken vanuit Nederland met Visa Exemption en dat in Thailand laten omzetten naar een Non-immigrant O op basis van Thai Marriage. Ja. Dat kan

– Gele boekje dat je kreeg is een Tabien Baan als bewijs dat je adres is geregistreerd in de gemeente. Kan je gebruiken waar men om een bewijs van adres vraagt, al kan in sommige gevallen ook een extra bewijs van immigratie gevraagd worden.

– Ook het nieuw blauwe boekje dat je vrouw kreeg is een Tabien Baan maar ook enkel een bewijs van haar adres, geen bewijs van eigendom.

– Er is geen verplichting dat je moet melden bij immigratie dat je adres van Nederland verplaatst is naar Thailand. Enkel waar je verblijft in Thailand moet gemeld worden.  Of je nu al dan niet in Nederland nog een adres hebt maakt helemaal niet uit voor immigratie.

– De roze ID kaart is een ID kaart dat Thailand uitgeeft aan buitenlanders waarmee buitenlanders hun ID kunnen bewijzen, maar is geen Thai ID kaart.

– Wat je nodig hebt om de omzetting van Visa Exemption naar Non-immigrant te maken op basis van Thai Marriage  staat hier:  https://bangkok.immigration.go.th/wp-content/uploads/2022C1_06.pdf Je zal dan eerst 90 dagen bekomen die je dan later weer met een jaar kan verlengen. Dat verlengen kan je dan jaarlijks herhalen.

Als je 400 000 Baht op een rekening hebt staan hoef je toch geen inkomstenverklaring aan de ambassade meer aan te vragen. Die 400 000 Baht volstaat dan. Bij omzetting kan gevraagd worden om te bewijzen dat het geld uit het buitenland komt, vooral als het er nog maar kort op staat. Voor verlenging moet het minstens 2 en bij sommige immigratiekantoren 3 maand op de rekening staan, maar hoef je niet te bewijzen dat het uit het buitenland komt.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website