Beste redactie,

Ik zal maar gelijk beginnen met ja, dat kan ik lezen op de site van de IND…. maar ik wordt helemaal gek van de vriendinnen van mijn vriendin en dus ook van mijn vriendin. We zijn bezig met de aanvraag voor de MVV (TEV procedure). Volgens mij (en de website van IND) heeft mijn vriendin de volgende papieren nodig:

  • Bewijs van het behalen van het inburgeringsexamen.
  • paspoort (kopieën daarvan)
  • Akte van ongetrouwd zijn deze laatste vertaald door een beëdigd vertaler en gelegaliseerd door Thais ministerie van buitenlandse zaken en Nederlandse Ambassade.

Voor zover duidelijk. Nu beweren allerlei Thaise vriendinnen van haar (en daar laat ze zich graag door adviseren) dat zij ook een geboorte-akte (met vertaling) en een akte van scheiding (met vertaling) nodig heeft bij de aanvraag.

Bij mijn weten is geboorteakte alleen nodig bij naturalisatie, wat niet aan de orde is en de akte van scheiding(?) het zelfde als ongehuwd verklaring?

Wie kan mij helpen……?

Graag nu niet de hele procedure linken dan wel kopiëren maar even kort aangeven heb ik gelijk of de vriendinnen?

Jan


Beste Jan,

De eerste papieren die je noemt klopt, al is de uitslag van het inburgerings examen buitenland slechts een e-mail of meerdere mails van DUO. Vroeger kreeg je nog een brief, nu moet je de mail van DUO uitprinten.

De geboorteakte is voor de TEV procedure niet nodig, je zult zien dat de IND er nergens om vraagt in hun formulieren of brochures. Strikt genomen is het ook niet vereist voor de inschrijving bij de gemeente máár bijna elke gemeente vraagt hier wel om.

De inschrijving in het BRP kan ook zonder deze akte, aangifte kan namelijk ook door de betrokken persoon zelf of ambtshalve plaatsvinden, denk daarbij ook aan mensen die simpelweg onmogelijk een akte kunnen tonen zoals sommige vluchtelingen. Echter is een geboorteakte het beste brondocument en dus ziet de gemeente deze akte liever wel als het kan. Daarom is het advies dat als het kan je de geboorteakte gewoon meeneemt naar de Nederlandse gemeente, en dan ook een vertaling naar het Engels (of Nederlands, of Duits of Frans). Zowel de akte als vertaling moeten dan gelegaliseerd zijn door het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken alsmede de Nederlandse ambassade in Bangkok.

Voor de TEV procedure vraagt de IND om een akte die de huwelijksstaat aantoont. Als je een akte hebt die laat zien dat ze ongehuwd is dan zou dat moeten volstaan. Maar met een beetje pech hier kan het spaak lopen bij de gemeente, dat een *censuur* ambtenaar daar ook de scheidingspapieren wil zien. Dan kun je of meewerken of de discussie aangaan dat zoiets totaal geen meerwaarde heeft aangezien uit officiële stukken al blijkt dat je partner op dit moment ongehuwd is. Zie bijvoorbeeld: buitenlandsepartner.nl/Scheidingsakte-en-legalisatie-documenten

Persoonlijk zou ik de geboorteakte wel regelen, de scheidingsakte zou ik laten zitten als uit de overige officiële papieren overduidelijk is dat je partner ongehuwd is.

Groet,

Rob V. 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website