Visum vraag: Retirement visum en controle door vliegmaatschappijen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
3 mei 2016

Beste redactie,

Ik heb een vraagje rond mijn huidige retirement visum. Enkele jaren geleden had ik geen visum en wou voor iets langer dan een maand naar Thailand afreizen. Uiteraard had ik in mijn planning een visarun voorzien om met de dertig dagen in orde te zijn.

Op Brussel airport maakte British Airways een probleem en wilde mij de vlucht weigeren. Men heeft toen een twintig minuten met verscheidene verantwoordelijke gebeld, want mijn terugreis datum zat dus iets verder dan mijn toegelaten 30 dagen.

Luchtvaartmaatschappijen riskeren blijkbaar hoge boetes als ze iemand afleveren die niet de juiste documenten heeft. Uiteindelijk lieten ze me toch vertrekken want ik had een terugreis ticket…

Nu zit ik met een retirement visum voor een jaar dat in januari 2017 afloopt (en ik dat dan met de juiste papieren verder laat lopen). Ik wil nu in mei voor 3-4 maanden naar België (heb reeds Re_entry) en nadien terug naar Thailand tot mei – juni 2017.

Ik heb dus nu wel een retirement visum maar ik vrees eventueel problemen bij het in checken richting Thailand omdat dan weer de terugreis datum verder ligt dan de huidige visum datum.

Heeft iemand daar ervaring , raad of suggesties want ik het best kan doen ?

Alvast dank

Marc


Beste Marc,

Wat je enkele jaren geleden is overkomen is nu ook nog steeds van toepassing. Wanneer je zonder visum vertrekt (binnenkomst op “Visa Exemption”), dien je inderdaad een bewijs te leveren dat je Thailand binnen de 30 dagen gaat verlaten. Sommige luchtvaartmaatschappijen kijken dit inderdaad na.
Die waarschuwing staat ook in het Visum Dossier: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-Dossier-Visum-2016-Definitief-18-februari-2016.pdf blz 14.

Momenteel heb je een jaarverlenging, ook wel “Retirement visa” genoemd. Goed trouwens dat je ook reeds aan het “re-entry” hebt gedacht. Ik begrijp je bezorgdheid omdat de retourdatum van je nieuwe ticket later zal liggen dan januari 2017, maar normaal zou dat geen probleem mogen opleveren. De meeste maatschappijen zijn wel vertrouwd met die jaarverlengingen.

Zelf kan je eigenlijk weinig doen. Je kan nu eenmaal maar maximum een verlenging van een jaar bekomen en die jaarverlenging kan je, in jouw geval, ook maar in januari 2017 bekomen.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website