Beste redactie,

Ik begrijp dat ik een dure fout heb gemaakt. In april 2015 had ik mijn Non-Immigrant Visa OA willen verlengen, maar doordat ik een nieuw paspoort had. Moest ik eerst de oude visum laten overzetten in het paspoort. Hier was ik een dag mee kwijt.

Toen ik de volgende dag kwam voor de verlenging met de benodigde formulieren. Vroeg men om een bewijs dat ik mijn stroom bij de 7-11 had betaald. Dit betaalbewijs leveren we elke maand in bij de verhuurder als bewijs dat het betaald is. Nu was mijn vriendin op dat moment in Sisaket en ik dacht ik heb dit visum pas nodig als ik december weer terug kom en betaal dus 8 maanden voor niets.

Ik ben nu vanuit China (30 sept) binnengekomen met een 30 dagen stempel en verlaat Thailand op de 18 oktober naar Korea, daarna reis ik door naar Japan, Taiwan en Indonesië. Ik kom daar op 30 november weer van terug, maar heb dan geen visum.

Ik dacht dat ik deze in de maand december wel in orde kon maken bij de immigratiekantoor in Pattaya, daar ik pas op 29 februari zou vertrekken naar Nieuw-Zeeland en Australië. Begrijp nu dat ik het visa alleen kan aanvragen in Amsterdam. Want ik kan natuurlijk we eind december het land uit vliegen, dan krijg ik er wel weer 30 dagen bij maar daar mee dek ik niet de periode.

Zit er niets anders op dan eind december naar Nederland te vliegen en daar eerste een visa aan te vragen en dan terug te vliegen of zijn er andere mogelijkheden? Zat zelfs te denken om op 24 december (kerstnacht) en op 31 december terug te vliegen, maar denk dat geen nut heeft, want dat dan de consulaat gesloten zal zijn.

Is het bijvoorbeeld mogelijk in Cambodja, Philippines of Laos als nog een toeristen visa voor 60 dagen aan te vragen en deze daarna eventueel nog te verlengen bij de Immigratie met dagen die te kort zijn? Kan dat ook in de buurt van Kantharalak (Sisaket)? Ik zou natuurlijk ook een week in Cambodja of de Philippines kunnen verblijven.

Ik kon niet eerder mijn visa aanvragen, omdat ik van juli t/m september aansluitend in het buitenland was. Daar tussentijds mijn paspoort ook nog een visa voor China moest bekomen. Ik heb mijn verkeken met een Visa by arrival, dat niet het zelfde is als de stempel bij aankomst.

Of zou het mogelijk zijn met het verlopen visum? In mijn paspoort staan van de afgelopen 3 jaar visum voor Non-Immigrant Visa O en Non-Immigrant Visa OA. Wat is de beste optie in mijn geval?

Met vriendelijke groet,

Theo


Beste Theo,

Een heleboel informatie dat u geeft in uw vraag. Ik denk dat ik het als volgt mag samenvatten. Je hebt geen visum meer en je vraagt:

  1. Moet ik voor een nieuw Non-Immigrant “O-A” visum altijd terug naar Nederland?
  2. Ik wil in Thailand verblijven van 30 november tot 29 februari. Op welke manier kan dit?
  3. Kan ik ook in de regio een visum halen?

1. Een Non-immigrant “O-A” visum kan u enkel bekomen in het land waar u de nationaliteit van heeft, of waar u officieel ingeschreven bent.
Wilt u een Non-Immigrant “O-A visum, dan zal u dat, in uw geval dan, enkel in Nederland kunnen aanvragen (als u tenminste nergens anders officieel woont). Om enkel de periode 30 november – 29 februari (dat is de enige periode die u geeft) te overbruggen, zou het wel overdreven zijn om hiervoor speciaal naar Nederland terug te keren.

2. Om de periode van 30 november t.e.m. 29 februari (dit is 92 dagen) te overbruggen, heeft u verschillende andere mogelijkheden die u kan gaan combineren:

a. Een “Visa exemption”. 30 dagen verblijf als u via een internationale luchthaven binnenkomt, en 15 dagen als over land Thailand binnenkomt.
Een “Visa Exemption” kan u verlengen bij immigratie voor maximum 30 dagen (1900 Baht).
b. Een “Tourist visum”. Elke “Entry” is goed voor een verblijf van 60 dagen. Een “Entry” kan u verlengen met maximum 30 dagen (1900 Baht). Sommige staan nadien nog een verblijf van 7 dagen toe (1900 Baht).
c. Een Non-immigrant “O” visum. Single of Multiple entry. Een binnenkomst is goed voor 90 dagen. Dit kan u dan verlengen met 7 dagen of een jaar.

Om een verlenging te bekomen zal u aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Welke die zijn kan u terugvinden in het Dossier Visum op het blog: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-2014-12-27-Dossier-Visum-Thailand-volledige-versie.pdf

Het is nu aan u om het meest gunstige voor uzelf te gaan combineren. U maakt het uzelf natuurlijk niet makkelijker door 92 dagen te willen blijven. Die 2 dagen zullen u wel extra kosten opleveren, of extra reisdagen. Hou er ook wel rekening mee dat bij een “In/Out” met “Visa Exemption” over land, u waarschijnlijk geen nieuwe 15 dagen zal krijgen. U dient dan minstens een dag (of meer) in dat andere land te blijven.

In Sisaket is een Immigratiekantoor. Daar kan u terecht voor een eventuele verlenging van een verblijfsperiode (Immigratiekantoren geven geen visums, nergens niet in Thailand). Zie www.thai-visas.com/thai-immigration-in-sisaket.html
Thai Immigration in Sisaket – No. 305 Moo 3, OTOP Center PAO. Bypass Road, Tambon Nong Muang, Sisaket
Phone : 045-814-800 Email : [email protected]
Opening hours : 0830 – 1630 – Monday tot Friday
Service Area : Sisaket Province

3. Wat betreft visums. In de Thaise Ambassades en Consulaten in de regio kan u terecht voor visums.Elk van die Ambassades en Consulaten houden er echter wel hun eigen spelregeltjes op na. Ik ken die ook niet allemaal, maar via deze link kan u alvast enkele van de laatste ervaringen lezen. De lijst is onderverdeeld volgens visum, eerst Tourist (Triple, Double, Single) en vervolgens per stad waar die Thaise Ambassade of Consulaat gevestigd is: www.thaivisa.com/forum/topic/189375-latest-reports-of-getting-a-visa-in-the-region/

Wat nu de beste oplossing is voor uzelf moet u zelf eens bekijken. Er zijn combinaties mogelijk. Ik noem er enkele, maar er zijn er wel meerdere te bedenken:

  • U kan een “Tourist” visum (Single/Double entry) halen voor u Thailand binnenkomt (Jakarta misschien ?), of eerst Thailand binnenkomen en vervolgens een “Tourist” visum halen. (Savannakhet ?).
  • U kan ook blijven op enkel “Visa Exemption,” maar hou er rekening mee dat ze er wel eens moeilijk over doen. Opletten met de “borderuns”(visaruns) dan.
  • U kan dan eventueel gaan combineren, “Visa Exemption” en “Tourist visa”.
  • U kan een Non-immigrant “O” visa Single entry halen (Vientiane ?), en na 90 dagen verlengen met een jaar. Kan u jaarlijks herhalen en dan hoeft u nooit geen “Non-immigrant O-A” meer te halen in Nederland. Kijk dan ook even naar de voorwaarden van een jaarverlenging in het Dossier Visum.

Bekijk het even, en heeft u nog bijkomende vragen mag u die altijd sturen.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website