Lezersvraag: Advies voor Appeal for Visa overstay

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
12 september 2016

Beste Thailandblog lezers,

Ik wil graag advies van de visa deskundige en ervaringsdeskundigen. Alstublieft welgemeende adviezen en geen opmerkingen van “had je kunnen weten” e.d. De situatie is al vervelend genoeg.

In 2014 ben ik getrouwd met mijn vrouw voor de Thaise wet, geregistreerd in Nederland. In februari 2015 is onze dochter geboren in Thailand. Mijn vrouw is meerdere malen een periode van 3 maanden in NL geweest. Ze dacht dat ze niet gelukkig zou zijn als ze permanent in Nederland moet wonen.

Daarop heb ik besloten om in Thailand bij mijn gezin te wonen in een klein plaatsje in Si Thep, Phetchabun. De zomer van 2015 zijn mijn vrouw en dochter in NL geweest, met zijn drieen zijn we naar Thailand gereisd.

Om in Thailand te verblijven had ik de intentie gehad om een non immigrant O visum voor Thai marriage single entry aan te vragen.  Bij de aanvraag is de fout gemaakt dat het een multiple entry was. Doordat ik niet wist wat de kosten waren voor single en multiple had ik niet door dat ik voor een multiple aanvraag betaalde. Ik kwam er pas achter toen ik het paspoort en visum al had opgehaald. Ik heb toen de ambassade nog gemailed of ik met dit visum om de 90 dagen het land uit moest. Hun antwoord was dat ik dat aan de Immigration Officer in Thailand moest vragen.

Na aankomst in Thailand hebben we het immigration kantoor in Phitsanulok waar Si Thep, Phetchabun onder valt gebeld. We hebben toen gevraagd wat we moesten doen en of ik het land om de 90 dagen moest verlaten. Het antwoord was dat ik alleen de 90 dagen report formulieren hoefde op te sturen. Omdat het een Thai marriage visum was dacht ik dat het zo in orde zou zijn.

Gedurende het jaar heb ik telkens om de 90 dagen de papieren opgestuurd en kreeg telkens een papier terug met de nieuwe datum, nooit een opmerking dat ik het land uit moest. Afgelopen zaterdag was het jaar bijna om en wilde ik na dit eerste jaar een korte tijd naar Nederland om een aantal zaken af te handelen en een nieuw visum aan te vragen.

Bij de douane werd ik aangehouden. Toen bleek dus dat ik wel om de 90 dagen het land uit had gemoeten. Getracht uit te leggen hoe de situatie was maar daar werd geen gehoor aangegeven. Maar ik kreeg 20.000 baht boete en 1 jaar geen toegang tot Thailand, papieren tekenen en vertrekken naar het vliegtuig.

Op het formulier wat ik mee kreeg staat dat er een mogelijkheid is om appeal aan te tekenen bij het Central Administrative Court or Provincial Central Administrative Court. Alleen staat er geen adres of telefoon nummer bij. Ik denk dat ik het adres op internet heb gevonden.

Heeft iemand ervaring met het opstellen van een appeal of dit kantoor mbt dit probleem?

Ik wil de situatie uitleggen en benadrukken dat ik nooit de intentie heb gehad om de regels te overtreden. Ook wil ik kopieen bijvoegen van trouwakte, geboortebewijs, gele boekje, foto van het gezin om aan te geven dat ik echt met het gezin ben.

Ik heb ook contact opgenomen met de Thaise ambassade in Den Haag om te vragen of zij kunnen adviseren of helpen.

Ik hoop op nuttige adviezen en goede afloop zodat ik mijn dochter en vrouw weer kan vasthouden.

Jan Si Thep


Beste Jan,
Het beste advies dat ik je kan geven is om zoiets via de Thaise Ambassade te regelen. Zij moeten je voorzien van de nodige informatie, wat je mogelijkheden zijn en je ook juiste weg tonen.

De nieuwe regels voor “overstay” zijn pas in voege sinds maart 2016. Ik heb eens wat rondgezocht op het net, maar veel ervaringen zijn er (nog) niet. (www.immigration.go.th/)

Hierbij alvast wat info over “The Administrative Court of Thailand”: admincourt.go.th/admincourt/site/?lang=en Je vindt er ook een brochure, zeer recent want van 2 augustus 2016, met informatie en telefoonnummers die je misschien kan contacteren: admincourt.go.th/admincourt/upload/webcmsen/Publication/Publication_020816_112137.pdf o.a:

 • The Supreme Administrative Court Tel.+66 2141 1111
 • The Central Administrative Court Tel.+66 2141 1111 –
 • The Phitsanulok Administrative Court Tel.+66 5590 9550-9

Misschien zijn er lezers die ervaring hebben met het “Central Administrative Court” of “Provincial Central Administrative Court” en/of de gevolgen van de nieuwe “overstay rules”, en je hierover tips of ervaringen kunnen meegeven.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Advies voor Appeal for Visa overstay”

 1. stevenl zegt op

  Het probleem zal zijn dat immigratie geen aantoonbare fouten heeft gemaakt, aangezien de juistheid van je visa je eigen verantwoordelijkheid is. Uit coulance overwegingen zouden ze in theorie je weer toe kunnen laten, maar ik verwacht eerlijk gezegd dat dat niet het geval zal zijn, maar je wel geld en veel moeite zal kosten.

  Ik zou daarom in jouw geval de mogelijkheden van appeal uitzoeken, maar ga er niet al te veel hoop op vestigen, want ik verwacht dat je gedwongen wordt om een jaar in Nederland door te brengen, hoe vervelend ook.

 2. ruud zegt op

  Het beste advies lijkt me uw vrouw in gesprek te laten gaan met de immigratiedienst van Phitsanulok.
  Mail haar alle papieren.
  Zij is ter plekke en misschien kunnen ze daar iets aan de situatie doen, of hebben ze contacten bij het Administrative Court.

 3. MACBEE zegt op

  Uiterst vervelend door een reeks misverstanden. Het Non-Immigrant Visa ‘O’ dient niet verward te worden met het ‘Thai Women Visa’, ook wel ‘Marriage Visa’ genoemd (dit is geen visum, maar een verlenging van 1 jaar van een O of OA visum als u aan de vereisten voldoet; lees het dossier Visum Thailand wat u daarvoor moet doen). U spreekt nog steeds over een ‘Thai marriage visum’.

  U bent in elk geval verkeerd voorgelicht door Immigration in Phitsanulok.Zij zoudeb m.i. ook de eersten zijn om deze zaak te corrigeren, maar daarvoor lijkt het te laat want u heeft al een ‘vonnis’, en bent het land uit (kwam de snelrechter op Suvarnabhumi daaraan te pas?).

  De enige die iets voor u zou kunnen doen ‘uit humanitaire overwegingen’ buiten een beroep, is de Thaise ambassade in Den Haag. Zet daarvoor alle registers open! Lukt dat niet, dan rest de beroepsprocedure, en daarvoor heeft u dan allereerst een gedegen juridische advies nodig,

  Zoals Ronny ook al schrijft: de ontzegging van toegang tot Thailand ivm zondigen tegen de verblijfsregels is een nieuw fenomeen. Het probleem is een goede Thaise advokaat te vinden op dit terrein. Wellicht kan, naast de Thaise ambassade in Den Haag, de NL ambassade in Bangkok u op een spoor zetten. U kunt dan besluiten of u in beroep gaat. Dat zal overigens vrijwel zeker een kostbare zaak worden.

  Misschien is het goedkoper om af & toe naar bv Penang te reizen, of naar Laos/Cambodia. Zorg in elk geval dat u altijd gelegaliseerde Engelse vertalingen van belangrijke documenten bij u heeft (huwelijksakte, geboorteakte).

 4. John zegt op

  Beste Jan,
  Daar dit een serieus probleem is, zou je kunnen overwegen om contact op te nemen met een bemiddelaar c.q. advocaat. Als voorbeeld deze link http://www.siam-legal.com/
  Zij zijn door de wol geverfd, weten welke regels er gelden en waar ze moeten zijn en hebben door hun kennis de overhand op uitvoerende ambtenaren.
  Het kost je wat geld, maar beter kun je denk ik niet hebben.
  Welgemeend succes!
  John

 5. Oosterbroek zegt op

  Helaas is Thailand nog 20 jaar corrupt..Dus mijn advies is zet je over dat jaar heen,Laat je vrouw en kind op vacantie gaan naar bv Cambodja Of Laos ga daar zelf ook naar toe dan is dat jaar zo voorbij,dit zal goedkoper zijn dan al het smeergeld dat je moet betalen en geeft een stuk minder stress.

 6. Daniel Vl zegt op

  Eigenlijk is men bij immigration ook in de fout gegaan door de 90 dagen melding daar aan te nemen.
  Men moest daar reeds gezien hebben dat er iets niet klopt. OK missen is menselijk en van 90 dagen melding heeft men geen bewijs, geen stempel en het laatste papiertje verdwijnt. Het heeft in principe niets te maken met visa. Ik denk wel dat er toch wel ergens iets te vinden moet zijn op een computer.
  De vraag is dan wie doet de moeite het uit te zoeken. het is wel een bewijs dat U niet van slechte wil was.

 7. eddy_rayong zegt op

  Beste Jan,

  Via een kennis werd ik doorverwezen naar dit forum, specifiek voor deze vraag van je. Ik heb misschien wat informatie wat je kan helpen.

  Ik heb enkele personen gekend dewelke contact gehad hebben met het Central Administrative Court i.v.m dezelfde problemen.

  Om een lang verhaal kort te maken, zij zullen standaard enkel tussenkomen als er procedure fouten zijn gemaakt door Immigratie Thailand. Je bent het slachtoffer van ” Iedereen word verondersteld de wet te kennen”.

  Je kan proberen te bewijzen dat de immigratie in Thailand fouten heeft gemaakt.

  Aangeven dat je enkel gebeld hebt is hier niet echt positief. Je had veel beter via email of schriftelijk gecommuniceerd, had je altijd een bewijs gehad. Nu klink ik misschien grof, maar geen enkele schrijftelijke bevestiging gevraagd hebben van het antwoord van immigratie, klinkt ” vreemd” . Maar je hebt nog altijd het voordeel van de twijfel.

  Hou er wel rekening mee dat voor het Central Administrative Court men ervan uit zal gaan dat je helemaal geen contact hebt genomen, dat je nooit hebt gebeld. Bijkomend negatief punt in je betoog, je hebt internetkennis. Central Administrative Court zal ook ervan uit gaan dat je over alle mogelijke middelen en kennis beschikte om online alle informatie terug te vinden.

  Central Administrative Court zal er dus vanuit gaan, je voldeed niet aan de voorwaarden voor een extension of stay of basis van huwelijk, en je verzint een verhaal over een telefoontje om langer te kunnen blijven.

  Dit kun je proberen tegen te spreken door aan te geven dat alle elementen voor een Extension of stay of basis van huwelijk aanwezig waren voor de datum van het gepleegde telefoontje. Dat je zonder problemen een aanvraag kon indienen maar het advies van derden hebt gevolgd dat alles in orde was. Kun je dit bewijzen, kan je je verontschuldigen aanbieden en nederig vragen om de uitspraak aan te passen. Let op, dit nederig is heel belangrijk, laat ze geen gezichtsverlies lijden.

  Punten dewelke je dossier kunnen verbeteren :

  Je huwelijksakte. Als je getrouwd ben in Belgie/Nederland kan je ook je huwelijk laten registreren in Thailand. Heb je dit gedaan en was dit in orde voor de datum van het telefoontje? Of als je in Thailand bent getrouwd, andersom natuurlijk.

  Gele boekje, zelfde vraag, was dit uitgegeven voor de datum van het telefoontje?

  Dan de inkomsten, mag ik zo vrij zijn te vragen wat je voor inkomsten wilde opgeven?

  40.000 Baht per maand? Geef een jaaroverzicht van je bankrekening, beginnende voor het telefoontje tot op heden waarop duidelijk te zien is dat je iedere maand minstens 40.000 Baht aan inkomsten hebt. Stel ook zo snel mogelijk een verklaring op, eventueel een affidavit, dat je nog altijd dit inkomen hebt.

  Voeg dan ook een verklaring bij hoe je aan die inkomsten komt. Kun je ons ook even duidelijk maken waarvan je inkomsten hebt? Dit om een verklaring te hebben hoe je een jaar in Thailand kan verblijven. Gepensioneerd is het gemakkelijkste. Ben je werknemer, geef dan een verklaring waarom je een jaar in Thailand kan verblijven en toch nog steeds een inkomen hebt van 40.000 Baht.

  400.000 Baht op een Thaise bankrekening? Laat de bank een verklaring opstellen dat 2 maanden voor het telefoontje en tot op heden er altijd minimaal 400.000 Baht op de rekening heeft gestaan.

  Dan dit : Having relationship with Thai wife de jure and de facto

  Als je de aanvraag extenstion of stay de eerste keer doet, zal een politie agent komen controleren als jullie wel degelijk samen wonen. En een oplossing bieden voor deze vereiste is het moeilijkste.

  Je geeft aan dat je echtgenote meerde malen in NL heeft verbleven. Ik weet niet voor NL, maar in Belgie gaan we naar de gemeente en stellen een verklaring op dat onze Thaise echtgenote/vriendin op mijn adres verblijft. Ik veronderstel hetzelfde voor NL. Voeg een copy van al die verklaringen bij.

  Negatief punt hier, waarom is je dochter niet meegekomen? Geef een verklaring waarom je dochter enkel de laatste keer is meegekomen.

  Dan voor je verblijf in Thailand. Hier moet je ook kunnen aantonen dat jullie echt hebben samengewoond. Kan je niet de lokale burgemeester om een verklaring vragen? Eventueel foto’s van verschillende activiteiten dewelke in het jaar zijn voorgekomen. BVB, verjaardag van de Koningin, na het branden van de kaarsen laat de lokale burgemeester iedere keer een foto met mij maken. En dat voor ieder dorpsfeest/samenkomst. (Hij is verplicht om die foto’s te maken, om aan zijn superieuren te tonen dat er wel degelijk een feest/samenkomst was, dat hij er was, en dat er voldoende volk aanwezig was om de budgetten te verrechtvaardigen)

  Eventueel foto’s van verschillende schoolfeesten, waarop jij en je gezin staan.

  Eventueel boekingen van hotels tijdens dit jaar voor jouw en je gezin.

  Enz.

  Ik hoop dat je iets hebt aan mijn informatie en gelieve de bijkomende vragen van mijn te beantwoorden. Gelieve ons altijd op de hoogte te brengen als er bijkomende informatie is.

 8. Petervz zegt op

  Beste Jan,

  Een vervelende situatie. Gelukkig is het maar 1 jaar en geen 5 wat tegenwoordig ook mogelijk is onder de nieuwe regelgeving.
  De mogelijkheid om in beroep te kunnen gaan klinkt aardig, maar de realiteit is dat een dergelijke procedure waarschijnlijk langer dan een jaar gaat duren. Daarnaast zullen de kosten voor een advocaat ook niet mis zijn. Een realistische optie is het dus niet.

  Ik lees dat je eea het gebaseerd op een telefoongesprek met het immigratiekantoor in Phitsanuloke. Laat het een les zijn in Thailand NOOIT af te gaan op een telefoongesprek. Altijd in persoon navraag doen en ter plaatse laten zien waar het precies over gaat.

 9. Frans zegt op

  Ik zou denk in m’n handen knijpen dat het ‘maar’ 1 jaar is en die hele beroepsprocedure vergeten, tenzij er uitspraken bekend zijn waarbij in een vergelijkbaar geval de appellant binnen enkele maanden na het instellen van het beroep in het gelijk is gesteld.

 10. ruud zegt op

  Ik lees hier zo’n hoop negatieve benadering van het probleem.
  Mogelijk best terecht, maar probeer het eerst op een positieve manier.
  Ik ga er niet van uit dat ieder immigratiekantoor gevuld is met mensen, die er alles aan zullen doen om de farang het leven zo moeilijk mogelijk te maken.
  Laat zijn vrouw eerst eens gewoon in gesprek gaan met het immigratiekantoor, want zij zijn een onderdeel van het probleem.

  Misschien zit daar wel gewoon een heel redelijke meneer of mevrouw die wil toegeven, dat er iets is mis gegaan, en misschien wel hulp wil bieden bij het oplossen van het probleem.
  De weg van advocaten en beroepsprocedures kun je altijd nog opgaan.

 11. will zegt op

  beste,

  mijn advies in volgorde van actie: indien punt 1 niet werkt ga naar punt 2 en verder

  1. vrouw laten praten met immigratie pitsanulok. (vele excuses en uitleggen dat je dit niet wist, en dat je die papieren opstuurde en dacht dat alles ok is , en jammeren. kind mist jou, zij mist jou en misschien doen ze een voorstel. )
  2. via thai ambassade nederland
  3. aanvaarden van lot . ( 1 jaar, vrouw naar ned laten komen of buurland van thai gaan)
  4. advokaten of in beroep gaan zou ik niet doen. ( gaat je veel geld kosten en stress , lange proceduretijd, ergernis van thai-imm en gerecht)
  5. in beroep gaan zou je ook wel eens zuur kunnen opbreken. misschien van 1 naar 5 jaar of definitief.
  6. ze zullen je nadien viseren, omdat je tegen hun inging.

  succes.

  w

 12. Fransamsterdam zegt op

  Moderator: Alleen de lezersvraag beantwoorden svp.

 13. NicoB zegt op

  Moderator: De vragensteller vraagt om een oplossing. Als je die niet hebt, dan ook niet reageren, dat is chatten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website