Beste redactie,

Hallo, ik heb het antwoord op mijn vraag niet in het visumdossier kunnen vinden. Hoe zit het nu met je jaarvisum als je paspoort vernieuwd moet worden?

De laatste keer was het geen probleem en werd het visum gewoon naar het nieuwe paspoort overgezet. Maar nu hoor ik allerlei verhalen dat je nu een nieuw visum moet aanvragen.

Ik heb een vrouw visum. Als dit zo is wat is dan de beste manier om te doen?

Bedankt en groet,

Cees


Beste Cees,

Er is eigenlijk niets veranderd voor wat betreft het overzetten van een jaarverlenging van het oude naar het nieuwe paspoort. (Voor zover ik weet toch niet).
Je gaat met je oude paspoort, waar je huidige jaarverlenging in staat, en je nieuwe paspoort naar immigratie (Opletten dat je huidige verlenging niet ongeldig werd gemaakt in het oude paspoort).

Door middel van het formulier “Transfer stamp to a New passport”, vraag je het overzetten van je huidige jaarverlenging van het oude naar het nieuwe paspoort. Men zal dan niet enkel je huidige verlenging overzetten, maar o.a. ook enkele gegevens over het visum waarmee je oorspronkelijk je verblijfsperiode en verlengingen hebt bekomen. Normaal zou dit allemaal gratis moeten zijn. Ik denk dat je dat allemaal wel weet van de vorige keer, maar ik herhaal het even voor de lezers.

Wat is dan wel veranderd. Het betreft de duur van de jaarverlenging die je nu bekomt wanneer je paspoort minder dan een jaar geldig is. Een verlenging mag namelijk niet meer langer geldig zijn dan de einddatum van het paspoort waarmee de verlenging werd gevraagd.

Tot vorig jaar moest je hier allemaal geen rekening mee houden. Je vroeg een jaarverlenging en je kreeg ook een jaar verlenging, ongeacht hoe lang je paspoort nog geldig was. (aan de voorwaarden moest je natuurlijk ook voldoen maar ik denk dat dit voor zich spreekt)
Nadien kwam je langs met je oude en nieuwe paspoort, de jaarverlenging werd overgezet en alles liep normaal door. Het omwisselen van een oud naar nieuw paspoort had dan ook geen enkele invloed op je verlenging.

Voorbeeld hoe het er voordien aan toe ging: Stel, je paspoort was geldig tot 1 maart 2010, en stel dat je op 1 november 2009 een nieuwe jaarverlenging kreeg. Die kreeg dan als einddatum 31 Oktober 2010. Ergens in januari vroeg je dan je nieuwe paspoort aan, en vervolgens ging je bijvoorbeeld op 1 februari 2010 met je oude en nieuwe paspoort naar immigratie. Zij zetten dan je verlenging van het oude naar het nieuwe paspoort en je verlenging liep dan gewoon verder tot 31 oktober 2010. Het veranderen van paspoort had dus geen enkel invloed op je jaarverlenging. Vermoedelijk zal het ook bij u de vorige keer wel zo verlopen zijn.

Vanaf midden 2014 is hier een verandering in gekomen. Sinds midden 2014 kan je geen verlenging meer krijgen die langer loopt dan de einddatum van je paspoort. Voorbeeld hoe het nu gaat: Stel dat je paspoort geldig is tot 1 maart 2016. Je gaat achter een jaarverlenging, en op 1 november 2015 wordt een verlenging toegestaan. Je zal echter merken dat die verlenging niet loopt tot 31 oktober 2016 zoals je gevraagd hebt, maar slechts tot 1 maart 2016, d.w.z tot zolang je paspoort geldig is. Je hebt maar 4 maanden verlenging gekregen niettegenstaande je een jaar gevraagd en betaald hebt.

Wanneer je nu op 1 februari 2016 bij immigratie zou komen met je oude en nieuwe paspoort, wordt je huidige verlenging wel in je nieuwe paspoort gezet zoals voordien, maar die verlenging zal maar lopen tot 1 maart 2016. Je zal dus meteen een nieuwe jaarverlenging moeten aanvragen die dan begint te lopen aansluitend op 1 maart 2016. Dit wil ook zeggen dat je opnieuw alle formulieren en bewijzen zal moeten voorleggen. Na goedkeuring zal je dan op 1 maart 2016 een nieuwe jaarverlenging bekomen die loopt tot 29 februari 2017. Geen probleem dan want je nieuwe paspoort is nog enkele jaren geldig.

Ik weet natuurlijk niet hoelang je huidige paspoort nog loopt, of tot wanneer uw huidige verlenging loopt. Je zal het een beetje moeten bekijken, o.a. hoelang is het paspoort nog geldig, hoelang duurt het om een nieuw paspoort te bekomen en wanneer loopt de huidige verlenging af. Als je dan het einde van de huidige jaarverlenging kan laten samenvallen met het wisselen van het oude naar het nieuwe paspoort, kan je meteen ook een nieuwe jaarverlenging vragen bij immigratie. Kan je alles in één keer doen en hoef je niet terug te komen. Vanaf een paspoort minder dan een jaar geldig is kan je hier eigenlijk al beginnen over nadenken, maar dat maakt natuurlijk ieder voor zich uit.

Let op !!! Denk er wel aan dat het overzetten, en een nieuwe verlenging allemaal moet uitgevoerd worden voor einddatum van de laatst lopende verlenging (in het voorbeeld – voor 1 maart 2016).

Het maakt ook niks uit of het een verlenging is op basis van “Retirement”, “Marriage”, of wat ook. Niemand bekomt nog een verlenging die langer is dan de einddatum van zijn paspoort.

Voor de duidelijkheid. Het overzetten van een verlenging is gratis. Het aanvragen natuurlijk niet. Kost je altijd 1900 Baht per aanvraag, ongeacht hoe lang de verlenging is die gevraagd of bekomen werd.

Ik hoop dat dit een antwoord op je vraag is.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website