Beste redactie,

Ik heb vorige maand mijn non-o 90 dagen visum laten verlengen tot 15 april 2016. In oktober ga ik weer naar Thailand, een maand of 6/7 en wil dan weer een verlenging van een jaar tot 15 april 2017. Echter mijn paspoort is geldig tot mei 2017 dus op het moment van die verlenging nog maar 13 maanden terwijl dit 18 maanden moet zijn.

Verreweg het meest eenvoudige voor mij zou zijn om voor ik weer vertrek een nieuw paspoort aan te vragen en beide mee te nemen, echter het oude paspoort wordt dan normaliter “ongeldig” gemaakt.

Accepteert men dit bij binnenkomst in thailand of loop ik het risico dat men dit niet accepteert en ik alleen een “visa on arrival” krijg van dertig dagen op mijn nieuwe paspoort?

Vast bedankt,

Han


Beste Han,

Voor een verlenging is de paspoort geldigheidsduur van 18 maanden niet van toepassing (of er zouden in bepaalde immigratiekantoren weer eigen regels moeten gelden die men plotseling gaan toepassen is). Die 18 maanden is alleen zo bij het aanvragen van visums die een geldigheidsduur van een jaar hebben o.a. Non-Immigrant “O” Multiple entry, Non-Immigrqnt “O-A , etc. (In het Thaise Consulaat te Amsterdam is dit zelfs maar 15 maanden).

Voor een verlenging van een jaar, dat u enkel in Thailand kan bekomen, moet uw paspoort minimum nog wel 12 maanden geldig zijn. Indien uw paspoort minder dan 12 maanden geldig is zal u, en dit volgens de nieuwe regels, een verlenging bekomen die overeenkomt met de resterende geldigheidsduur van uw paspoort. Bijvoorbeeld uw paspoort is nog 8 maanden geldig bij aanvraag van uw verlenging, dan zal u maar een verlenging van 8 maanden krijgen m.a.w. tot de einddatum van de geldigheidsperiode van uw paspoort.

In uw geval zou u in april 2016 nog een verlenging kunnen krijgen tot april 2017 gezien uw paspoort nog geldig is tot mei 2017. Toch zou ik voor zekerheid een veiligheidsperiode inbouwen en niet meer met het paspoort binnenkomen indien de geldigheidsperiode van het paspoort minder dan 6 maanden is. In uw geval zou dit beteken dat u beter het oude niet meer gebruikt om Thailand binnen te komen na oktober/november 2016, zelfs als de verlenging loopt tot april 2017. Het betreft hier dan het binnenkomen in Thailand, niet het verblijven.

Indien u een nieuw paspoort aanvraagt zal men uw oude paspoort ongeldig maken. Vraag dan om de geldende verlenging in het oude paspoort niet te vernietigen. Bij aankomst zal u dan misschien wel een visa exemption krijgen in uw nieuwe paspoort, maar dan kan u naar uw lokaal immigratiekantoor gaan en vragen om uw nog geldige verlenging uit uw oude paspoort over te zetten in het nieuwe paspoort.
Er bestaat hiervoor een formulier. Zie http://www.immigration.go.th/ – Ga naar Download form en open het formulier “Transfer stamp tot new passport”. Doe dit zo snel mogelijk na aankomst. U zorgt best ook voor een bewijs waarop staat dat het nieuwe paspoort het oude vervangt want soms vraagt men dat wel eens. Dit kan u normaal ook bekomen waar u uw nieuw paspoort ontvangt.

Dit is de procedure zoals ze nu toegepast wordt, maar ik raad u aan om hiervan nog eens bevestiging te vragen wanneer u bij immigratie om uw verlenging gaat in 2016. Zo weet u zeker dat u de laatste regels meekrijgt want die veranderen wel eens.

Indien u het allemaal niet vertrouwt met die twee paspoorten kan u natuurlijk ook uw verlenging laten vervallen. Gewoon geen re-entry aanvragen bij het verlaten van Thailand en uw verlenging is vervallen. U vraagt dan een nieuw paspoort aan en vraagt nadien ook een nieuw Non-immigrant “O” Single entry aan via ambassade of consulaat. U bekomt dan bij binnenkomst uw 90 dagen en aansluitend hierop vraagt u dan weer gewoon uw verlenging aan. U begint dus alles opnieuw. Kost u in dat geval iets meer nml de prijs van een Non-Immigrant “O” (60 Euro), maar dan spaart uw weer een re-enrty (25 Euro) uit m.a.w. het verschil is dan 35 euro. Niet echt veel en in ruil krijgt u wel de zekerheid dat er geen misverstanden ontstaan tussen die twee paspoorten.

Misschien nog een mogelijkheid. Ik begrijp uit uw vraag dat u nog steeds bent ingeschreven in Nederland. Ik weet niet hoe dit voor Nederlanders geregeld is, maar misschien kan u ook een nieuw paspoort aanvragen in uw ambassade als u in Thailand bent. Met beide (en een bewijs dat het nieuwe het oude vervangt) gaat u dan naar immigratie en laat de verlenging overzetten in uw nieuwe paspoort.

Deze laatste mogelijkheid bestaat niet (meer) voor alle Belgen. Alleen als u bent uitgeschreven uit België kan u via de ambassade nog een paspoort aanvragen. Belgen die nog ingeschreven zijn in België moeten hun paspoort via hun gemeente aanvragen.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website