Thailand visum: Eventuele nieuwe visa regeling

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
21 augustus 2015

Beste redactie,

Zo ik het begrepen heb, heeft Premier Prayut Chan-O-Cha onlangs een voorstel gemaakt voor een nieuwe visa regeling.

Voorstel A: Een multiple-entry visa, met een geldigheid van 6 maanden (kosten 5000 Baht).
Voorstel B: Een toeristen visa met een single-entry, dat eveneens 6 maanden geldig is. (kosten 1000 Bath).
Daar beide visa’s eigenlijk nog toekomst zijn, heb ik toch reeds de volgende vragen:

  • Welke voordelen heeft het nieuwe multiple-entry visa van 6 maanden t.o.v.van een jaarvisa, daar de kosten eigenlijk vergelijkbaar zijn?
  • En ben ik bij het eventuele nieuwe toeristen visa met een single-entry dat eveneens 6 maanden geldig is, nog steeds verplicht mij te melden na 90 dagen?

Wie kan mij deze vragen beantwoorden?

John Chiang rai


Beste John,

Momenteel heeft niemand officiële info over het nieuwe Toeristen visum. Eigenlijk kan je er dan ook niet meer over vertellen dan wat in de kranten is verschenen.

Wanneer het zal komen weet ik niet. Men zei alleen dat wanneer het voorstel ingediend zou worden, het na 2 maanden al in voege zou kunnen komen. Het is echter nu toch al weer een tijdje dat ik er nog iets over gehoord heb. Geen idee hoever ze er mee staan en dus is het afwachten. Vraag is zelfs of het er wel ooit zal komen. Iedereen zal er wel zijn eigen mening over hebben, en ik wil er mijn persoonlijke ook wel over kwijt, maar die is enkel gebaseerd op de weinige info die er in de krant stond.

U schrijft – Voorstel (A) Een multiple-entry visa, met een geldigheidsperiode van 6 maanden (kosten 5000 Baht). 

Ik denk dat het in dit geval een “Tourist “TR” Multiple entry versie wordt van het reeds bestaande Non-Immigrant “O” Multiple entry. Bij elke binnenkomst zal je dan 60 dagen verblijfsperiode bekomen, daar waar je bij het Non-immigrant “O” 90 dagen verblijfsperiode bekomt.
Dit wil zeggen dat je elke 60 dagen een visarun (borderrun) moet uitvoeren i.p.v. elke 90 dagen.

De geldigheidsperiode van het visum is 6 maand, daar waar het bij het Non-immigrant”O” 1 jaar is.
Dit wil dan ook zeggen dat wanneer je nog een visarun (borderrun) uitvoert voor het einde van de geldigheidsperiode, je in theorie bijna 8 maanden zou kunnen blijven.
Met een Non-immigrant “O” kan je op die manier in theorie bijna 15 maanden blijven.
De kostprijs van zo een Tourist (TR) Multiple entry zou, net zoals een Non-immigrant “O” Multiple entry, 5000 Baht zijn. Een Non-immigrant “O” Multiple entry kost nu in de ambassade/consulaat nu 160 Euro, en ik vermoed dat dit voor een “Tourist visum “TR” Multiple entry dan ook wel zo zal zijn.

U schrijft – Voorstel (B) Een toeristen visa met een single-entry,dat eveneens 6 maanden geldig is. (kosten 1000 Baht).

Indien dit het bestaande Tourist (TR) visum is, met een verblijf van 60 dagen, dan wil dit gewoon zeggen dat je 3 maand langer de tijd hebt om binnen te komen. Wat daarvan het nut is? Ja, je kan het voeger aanvragen of je hebt meer tijd voor het vervalt.

Maar waarom niet een “Tourist visum “TR-A” Multiple entry? Wat ik wel een grote voorruitgang zou vinden, is een “Tourist visum “TR-A” Multiple entry, net zoals ze het reeds bestaande Non-immigrant “O-A” Multiple entry hebben. Indien dat geval zou dit “Tourist visum “TR-A” Multiple entry een geldigheidsduur van 6 maanden hebben, daar waar het Non-immigrant “O-A” visum Multiple entry een jaar heeft.
Bij elke binnenkomst zou je dan met het “Tourist visum “TR-A” Multiple entry een verblijfsperiode van 6 maanden of 180 dagen bekomen. Bij het Non-immigrant “O-A” visum is dat 1 jaar.
Indien je dan voor het einde van de geldigheidsperiode, met dat “Tourist visum “TR-A” Multiple entry visum, nog een visarun (borderrun) zou uitvoeren, kan je hiermee in theorie een jaar verblijven (eigenlijk 2 x 6 maanden).

Met een Non-immigrant “O-A” visum Multiple entry kan je op die manier, in theorie, bijna 2 jaar in Thailand verblijven. (2 x 1 jaar)

Wel opletten als je Thailand verlaat na het einde van de geldigheidsperiode van het visum, m.a.w. een Re-entry aanvragen. Kostprijs van een Non-immigrant ”O-A” Multiple entry is ook 5000 Baht (160 Euro) en ik denk dat dit voor een “Tourist visum “TR-A” Multiple entry visum dan ook hetzelfde zal zijn.

Wat met de 90 dagen meldingsplicht? De wetgeving daarrond zegt dat iemand die langer dan 90 dagen ononderbroken in Thailand verblijft, onderworpen is aan die 90 dagen meldingsplicht.
Het maakt dus niet uit op welke basis u hier verblijft, er verandert niets. Indien u langer dan 90 dagen ononderbroken in Thailand verblijft (en de daaropvolgende perioden van telkens 90 dagen ononderbroken verblijf), moet u zich melden.

Wat zijn nu de voordelen ?

Vooral voor de –50 jarigen zal dit misschien een oplossing bieden voor lang verblijf, en dan vooral als men het “Tourist visum “TR-A” Multiple entry zou invoeren.  De binnenkomst met een Tourist visum is voor hun nu beperkt tot maximum 3 entries. Met het Multiple entry kunnen ze dan binnen en buiten zoveel ze willen en eventueel 6 maand ononderbroken blijven (TR-A)

Misschien dat het voor sommige ook een oplossing kan bieden om aan de financiële eisen te voldoen.
Zeker als een“Tourist visum “TR-A” Multiple entry visum zou ingevoerd worden, want daar zouden ze dan ook een jaar kunnen mee blijven.

Nu moeten ze 800.000 Baht (20.000 Euro) bewijzen om een Non-immigrant “O” Multiple entry te bekomen. Mogelijk zal dan de financiële eis ook maar de helft zijn. 400.000 Baht (10.000 Euro)? Wie weet. Misschien zijn er nog wel voordelen waar ik nu niet direct aan denk. Alles hangt af wat de voorwaarden zullen zijn.

Maar zoals gezegd, dit is hoe ik het zie, en het heeft geen wettelijke basis en is niet gebaseerd op officiële stukken. Ik gis ook maar want er is nog niks van verschenen en misschien ziet het er helemaal anders uit…. als het er ooit komt tenminste.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Dit is geen advies en NIET gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer het uiteindelijk heel wat anders wordt.

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website