Visum Thailand: Wij gaan een cruise maken, welk visum is nodig?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
3 oktober 2015

Beste redactie,

Wij zijn van 14 januari 2016 t/m 25 januari 2016 in Thailand van 25 januari t/m 8 februari maken wij een cruise vanuit Bangkok op een Duits Cruise schip. Daarna zijn wij van 8 februari t/m 7 maart nog in Thailand voordat wij naar huis gaan.

Welk visum hebben wij nodig ? Krijgen van de Thaise ambassade verschillende antwoorden.

Gaarne reactie

Hans


Beste Hans,

Eerst even alles op een rijtje zetten.

1. De totale periode van je reis (aankomst-vertrek) is van 14 Jan t/m 7 Mar = 54 dagen
2. Deze periode is onderverdeeld in drie
14 Jan t/m 25 Jan – Thailand = 12 dagen
25 Jan t/m 8 Feb – Cruise = 15 dagen
8 Feb t/m 7 Mar – Thailand = 29 dagen

Vraag is nog wel waar die cruise naartoe gaat? Ik bedoel dan, worden er enkel eilanden/havens in Thailand aangedaan, of gaat de cruise ook naar een ander land(en)? Dit maakt wel een verschil.  Er zijn nu enkele mogelijkheden die u kan overwegen.

A. Indien de cruise in geen enkele ander land aanlegt, m.a.w. enkel Thaise havens/eilanden heeft, dan verblijf je eigenlijk 54 dagen ononderbroken (14 Jan t/m 7 Mar) in Thailand.
In dat geval volstaat een gewoon “Tourist visum Single entry”. Hiermee mag je 60 dagen ononderbroken in Thailand verblijven.
Meer dan voldoende voor je verblijf van 54 dagen. Kost 30 Euro.

B. Indien de cruise in een ander land (of meerdere landen) aanlegt, dan verlaat je effectief Thailand en is de verblijfsperiode in Thailand verdeeld in twee perioden.
De eerste keer 14 Jan t/m 25 Jan – Thailand = 12 dagen
De tweede keer 8 Feb t/m 7 Mar – Thailand = 29 dagen

Er zijn dan volgende mogelijkheden.

(1) Op basis van “Visa Exemption”
De eerste periode is 12 dagen. Bij binnenkomst in Thailand zal je in de luchthaven 30 dagen “Visa Exemption” ontvangen. Meer dan voldoende voor die 12 dagen verblijf.
De tweede periode is het de vraag of je bij binnenkomst via een zeehaven 15 of 30 dagen “Visa Exemption” zal bekomen. Daar zijn verschillende meningen en meldingen over.
De ene zegt 15 dagen want het wordt gelijkgeschakeld met een binnenkomst over land, andere zeggen dan weer dat het 30 dagen is omdat het wordt gelijkgeschakeld met een binnenkomst zoals in een luchthaven.
Ik weet het niet zeker, maar het laatste wat ik vernomen heb zegt 15 dagen. Laat ons daar dan ook vanuit gaan, want dat is ook “the worst case scenario“ (in het slechtste geval).
Die 15 dagen is dan wel onvoldoende om de resterende 29 dagen te overbruggen. Geen probleem, want je kan die bij Immigratie altijd laten verlengen met 30 dagen. Kost 1900 Baht.
Blijkt dat u nu toch 30 dagen “Visa Exemption” bekomt bij binnenkomst na uw cruise, dan zit u natuurlijk goed. Dat is dan voldoende om de resterende 29 dagen te overbruggen en hoeft u ook geen verlenging te gaan vragen.

(2) Op basis van “Visa Exemption” en “Tourist visum Single entry”.
U kan een “Tourist visum Single entry” aanvragen, die dan moet dienen voor die tweede periode. De eerste periode van 12 dagen maakt u bij binnenkomst gebruik van de “Visa Exemption”, en de tweede keer gebruikt u bij binnenkomst uw “Tourist visum Single entry”.  U bent dan meteen verlost van die verlenging na 15 dagen, want u bekomt 60 dagen verblijf met uw “Tourist visum”. Het “Tourist visum” (30 Euro) is ook iets voordeliger dan een verlenging (1900 Baht). Probleem hier is, dat u bij uw eerste aankomst op de luchthaven, de immigratieofficier moet proberen duidelijk te maken om uw “Tourist visum” niet meteen te activeren voor die 12 dagen, en dat je enkel een “Visa Exemption” wil. Dit kan wel eens moeilijk worden. Communicatie men hen verloopt niet altijd soepel. Het is echter geen ramp indien je “Tourist visum” toch geactiveerd wordt bij binnenkomst, want dan kom je meteen bij de derde oplossing….

(3) Op basis van een “Tourist visum Single entry”
U haalt een “Tourist visum Single entry” en bij binnenkomst bekomt u 60 dagen. U zal dan een einddatum bekomen die 13 maart is (als ik het goed tel). Voor u op cruise vertrekt haalt u dan een “Re-entry”. Door deze “Re-entry” zal de verblijfsperiode, die u bekomen hebt bij binnenkomst met uw “Tourist visum”, niet vervallen bij het verlaten van Thailand. Dat wil dan zeggen dat u bij terugkomst, en dankzij de “Re-entry”, opnieuw de einddatum van 13 maart zal bekomen. Meer dan voldoende voor uw verblijf. Een “Re-entry” kan u bekomen bij het lokaal immigratiekantoor van uw verblijfplaats. Haal het best daar en vooraf, want ik weet niet zeker of u een “Re-entry” kan aanvragen in de haven. Een “ Single Re-entry” kost 1000 Baht. Dat is voldoende. Let er zeker op dat u die “Re-entry” haalt voor u vertrekt op die cruise. Nadien is het te laat. Dit is heel belangrijk !!!

(4) Op basis van een “Tourist visum Double entry”. Is wel een “overkill” maar ik geef het maar mee om volledig te zijn.
Hier hoeft u zich nergens zorgen te maken, en u hoeft ook geen verlenging of “Re-entry” te halen. De eerste periode gebruikt u de eerst “Entry” van uw visum. U zal 60 dagen bekomen. De tweede periode gebruikt u de tweede “Entry” van uw visum. U zal opnieuw 60 dagen bekomen. Totale prijs van zulk een “Tourist visum Double entry” is 60 Euro. Een “overkill” voor uw verblijfsperiode, en dan voornamelijk voor de eerste periode, ik weet het, maar ik geef ze toch maar mee. U beslist maar.

Rest nog de vraag hoeveel dagen “Visa Exemption” u zal bekomen wanneer u terugkomt van cruise. 15 dagen of 30 dagen? Ik wou dat ik je hier een duidelijk antwoord op kon geven, maar ik weet het niet zeker. Vraag je het aan immigratie dan krijg je daar ook verschillende antwoorden, en nergens staat omschreven waar een zeehaven onder valt. Tenminste voor een “Tourist” toch niet. Voor de bemanning ligt dat anders.
Het zou natuurlijk spijtig zijn dat je beslist een “Tourist visum” (Single maar zeker Double) te halen, en nadien zou blijken dat je toch die 30 dagen “Visa Exemption” bekomt. Het zou dan willen zeggen dat je dat geld voor niets hebt uitgegeven. Zonde van het geld dan. Misschien moet je dat ook maar meenemen in je beslissing.

Zelf kan ik er momenteel geen zekerheid over geven, maar mocht ik hier meer nieuws over hebben, dan laat ik het zeker weten.

Ik heb geprobeerd om de verschillende mogelijkheden op een rijtje te zetten, en hoop dat het wat overzichtelijk gebleven is. Indien niet mag u mij altijd opnieuw contacteren voor bijkomende informatie.

Alvast, veel plezier in Thailand en op de cruise.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website