Visum lang verblijf Nederland: Vraag over TEV-MVV voor zus

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum lang verblijf
Tags: ,
31 mei 2022

Beste redactie/Rob

Heeft iemand ervaring met het aanvragen van een verblijfsvergunning voor de zus van je echtgenote/noot. Wij wonen in Nederland, mijn vrouw heeft de Nederlandse nationaliteit (en de Thaise uiteraard), ze heeft nog een zus met de Nederlandse nationaliteit in onze stad en ook nog een nicht met ook de NL nationaliteit. Hun jongste zus (35 jaar) woont nog in Thailand, geen vriend in NL of zo.

Op de website van de IND zie ik wel dat familie een verblijfsvergunning kan krijgen maar of dit ook voor jongste zussen uit Thailand geldt is mij nu niet echt duidelijk? Ik zie informatie voor asielzoekers en voor kinderen onder de 18 en dergelijke. Voor echtgenotes/noten en vriendinnen/vriend is er veel te vinden op het Thailandblog zoals over de inburgeringscursus in Bangkok bij v.d. Kieft, TEV aanvragen en MVV indienen, maar over zussen heb ik niks kunnen vinden.

De jongste zus is al een paar keer in Nederland geweest op een 3 maanden visum. Verder hebben we voldoende inkomen en ook plek in ons huis. Eventueel kan ze stage lopen in ons bedrijf, ze is geen kok, dus de manier van een Aziatische kok over laten komen kan niet, en ik heb ook geen restaurant.

Alvast bedankt voor jullie hulp

Groet,

Emiel


Beste Emiel,

Immigratie naar Nederland kan slechts voor beperkte categorieën. Een volwassen persoon uit Thailand heeft eigenlijk alleen de volgende opties (vereenvoudigd samengevat):

1) Partnermigratie: een duurzame en exclusieve relatie hebben met een Nederlander of andere Europeaan. En dan dus aan met alle eisen en verplichtingen zoals je die op dit blog en elders (IND.nl) kunt nalezen.

2) Arbeidsmigratie als kenniswerker: in dienst treden bij een bedrijf met hoge diploma’s, werkgevers die specialistisch personeel niet binnen NL/EU kunnen vinden kunnen zo experts van buiten in Nederland een baan laten betrekken.

3) Arbeidsmigratie als Aziatische kok: eigenlijk ook een soort van specialistisch werk, als een restaurant in NL/EU geen kok met de nodige kennis kan vinden.

4) Au-pair: de vreemdeling heeft via een erkend Nederlands au-pair een baan in Nederland weten te bemachtigen.

5) Vluchteling: de vreemdeling is op de vlucht voor oorlog of loopt risico op bijvoorbeeld politieke vervolging met buitengewone straffen. Diverse Thaise bekende/beruchte activisten hebben op deze grond verblijf bekomen (in Nederland, maar de meeste zitten in oa Frankrijk).

6) de EU route: de vreemdeling is afhankelijk van familie welke EU onderdaan zijn. Dit kan niet via het land waarvan de EU onderaan zelf burger is. Dus een een Nederlander met Thaise familie die van hem/haar afhankelijk zou in Duitsland, België of een ander land binnen Europa kunnen gaan wonen. In de meeste gevallen doet men de EU route met een partner of eigen kind, maar directe familie die in het bestaan afhankelijk van de EU burger is kan hier ook onder vallen. Meestal is specialistische hulp/kennis wel nodig. Deze valt online terug te vinden op bijvoorbeeld www.buitenlandsepartner.nl Maar voor maatwerk is het verstandig een Vreemdelingenadvocaat met specialisatie in EU rechten te contacteren.

Bovenstaande zijn zo ongeveer de opties, en ik vermoed dat voor jullie situatie eigenlijk niets direct en makelijk voor de hand ligt. Helaas voor jullie zijn de “makkelijke” opties sinds de nieuwe Vreemdelingenwet van Job Cohen (Paars 2) serieus beperkt, en sindsdien steeds verder beperkt. In het bijzonder immigratie van familie is onze volksvertegenwoordiging sinds de millenniumwisseling meer en meer als ongewenst gaan zien).

Het meest realistische scenario is waarschijnlijk dan ook dat deze dame een leuke Nederlandse of Europese partner treft. Is allemaal niet zo makkelijk, dus ik kan jullie/haar alleen maar succes en geluk wensen.

Met vriendelijke groet,

Rob V.

Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website