Beste Rob/Redactie,

Wellicht kom ik met een aantal vragen die allang beantwoord zijn op Thailandblog. Ik heb pas ruim anderhalf jaar geleden in Thailand mijn heel bijzondere liefde gevonden terwijl ik er niet naar op zoek was. Ze is niet op westers geld uit en werd het verrassende geluk in mijn leven op latere leeftijd.

Graag lees ik, en hopelijk met mij ook prille lotgenoten, over ervaringen van mensen die de inburgeringsprocedure zelf of vanaf de zijlijn al meegemaakt hebben.

Mijn lieve vriendin heeft half oktober het basisexamen gedaan op de ambassade in Bangkok en vermoedelijk vernemen we een dezer dagen de uitslag. Dit brengt mij op de eerste vraag:
voor de uitslag neemt DUO maximaal 8 weken de tijd om het resultaat vast te stellen. Mocht zij op een onderdeel niet geslaagd zijn en er een herexamen aangevraagd kan worden, duurt de uitslag daarvan ook weer maximaal 8 weken?

Verder:
Als ze geslaagd is, nu of later, moet ik een MVV aanvragen en die heb ik al degelijk voorbereid, maar wie er naar aanleiding van ervaringen hiervoor tips heeft, nodig ik graag uit om te reageren. Hiervoor alvast mijn buitengewoon hartelijke dank.
Voor zover ik weet mag mijn vriendin gedurende die drie maanden wachten op de uitslag van de IND niet naar Nederland komen of is het beter voor de procedure dat ze dat niet doet. Hier worden wij in alle opzichten niet vrolijk van en wat het nog lastiger maakt: ze werkte in een hotel of restaurant als ze weer in Thailand was en daar valt nu geen droge boterham meer te verdienen.
Zoiets maakt het verblijf daar in afwachting van een besluit van de IND alleen maar lastiger en saai. Ze houdt van werken.

Mijn tweede vraag hierdoor:
bestaat er een uitzonderingsmogelijkheid om in die drie maanden wachttijd toch (ondanks de pandemie) naar Nederland te komen, want de enige reden om wel in Thailand te zijn is dat ze bij toekenning van de MVV deze bij de ambassade in Bangkok moet ophalen. In feite is dit een merkwaardige regel in deze tijd waarin het document ook per mail verstuurd kan worden. Al haar gegevens + vingerafdrukken zijn al bekend bij de Ambassade.
Wie heeft hier mogelijk succesvolle ervaringen mee?

Nog een praktische vraag:
als ze hier uiteindelijk haar voorlopig verblijf voor vijf jaar goedgekeurd krijgt, hoe zit het dan met de ziektekostenverzekering? Kan ze bij onmiddellijk mee op mijn polis van de basisverzekering en bijvoorbeeld aanvullend tandartskosten?

De laatste:
Als ze hier voorlopig vijf jaar mag blijven moet ze natuurlijk volgens de wetgeving stevig Nederlands gaan studeren om na die vijf jaar ons land en Europa niet uitgestuurd te worden. Dat wordt een prijzige onderneming maar hopelijk heeft dat alleen maar positieve gevolgen.
Bij DUO valt er geld te leden voor deze studie indien je gebruik maakt van door deze afdeling van het Ministerie van Onderwijs et cetera aanbevolen opleidingen. Dat is mooi en het schijnt, zo heb ik me naar aanleiding van een situatie van ruim vijf jaar terug bij een Thaise vrouw die nu permanent in Nederland mag blijven, dat als je niet over de middelen beschikt (hetgeen bij ons het geval is) deze lening kwijtgescholden kan worden.
Wie weet hier uit eigen recente ervaring meer over te vertellen?

We zijn ook benieuwd naar ervaringen met de diverse door DUO goedgekeurde en aanbevolen opleidingen in Amsterdam en omgeving. Welke is het meest aan te bevelen?

Uiteraard zou ik al deze vragen aan de diverse instanties kunnen stellen. Het moge bekend zijn dat het antwoord daarop vaak lang op zich laat wachten en dat bindende uitspraken op schrift soms niet gedaan mogen worden.
Voor mij/ons is het belangrijk om deze vragen publiekelijk via (het geweldige) Thailandblog te stellen omdat we er niet alleen zelf wijzer van mogen worden. Hopelijk gaat dit veel bruikbare informatie opleveren voor een ieder die hier nog aarzelend of zelfs huiverig tegenaan kijkt.

Bij deze alvast een gelukkiger en gezond 2021 toegewenst voor alle lezers!

Ruud


Beste Ruud,

De behandeltermijnen van DUO zijn wat ze zijn, mocht je een onderdeel opnieuw moeten doen dan gelden dezelfde maximumtermijnen. Hoe snel of hoe langzaam het daadwerkelijk gaat is koffiedik kijken.

Ik raad je aan het ‘immigratie Thaise partner‘ dossier te lezen dat je in het menu links kunt vinden. In deze uitgebreide PDF kun je zo’n beetje alles vinden wat je moet weten voor de hele procedure. Zo zul je zien naar de letter van de wet iemand prima voor kort verblijf naar Nederland kan komen terwijl de TEV (MVV en VVR) ‘Toegang en Verblijf’ procedure loopt. Enige voorwaarde is dat je de MVV procedure niet probeert te omzeilen en dus ten alle tijden netjes in Bangkok het MVV-inreisvisum afhaalt. Normaal gesproken zou een Thaise dus op vakantie kunnen komen in Nederland terwijl de procedure loopt en dan weer terug naar Bangkok voor het afhalen van het MVV. Met de hele Covid crisis is dat een stuk lastiger, zo zal je vriendin als ‘eventjes terug’ naar Thailand wil om de MVV af te halen via de Thaise ambassade in Den Haag diverse papieren moeten regelen, terug in Thailand 2 weken in quarantaine gaan enzovoort. Details daar over zijn ook op het blog te vinden. Ik denk persoonlijk dat het makkelijker is de max 3 maanden dat de hele TEV aanvraag mag duren af te wachten. In de praktijk kan het al binnen een week of 1-2 maanden rond zijn. Is ook weer koffiedik kijken… Maar die diverse voors en tegens moeten jullie zelf natuurlijk afwegen.

Eenmaal aangekomen in Nederland op het MVV moet je lief zich inschrijven op het gemeentehuis als inwoner. Daar krijgt ze een BSN, en dat moet wettelijk volstaan om voor haar een zorgverzekering af te sluiten. Echter vragen sommige verzekeraars om een kopie van het VVR verblijfsvergunningspasje… Dat slaat nergens op maar leg een logge verzekeraar dat maar eens uit. De IND zou het VVR pasje binnen 2 weken na inreis op het MVV klaar moeten hebben.

De regels omtrent financiering van een inburgeringscursus zijn enige jaren veranderd, de lening die bij DUO af te sluiten is komt niet meer te vervallen indien iemand op tijd slaagt voor de examens. Alles zelf betalen is het motto geworden, een immigrant mag geen cent belastinggeld kosten. Tevens is de bedoeling dat per 1 januari 2021 de inburgeringseisen omhoog gaan van niveau A2 naar B1. Hou daar rekening mee, het maakt het allemaal niet makkelijker. Al jaren probeert de overheid de lat hoger te leggen, meer eisen, meer kosten. Advies blijft dan ook: rond alles zo snel mogelijk af want ook al tikt bijvoorbeeld het EU hof Nederland soms op de vingers, de overheid probeert wegen te vinden om de lat alleen maar hoger en hoger te leggen.

Voor inburgeringscholen kun je het best even Googlen en de reviews lezen die her en der vast te vinden zijn. Persoonlijk kan ik Ad Appel zijn taalschool van harte aanbevelen. Hij en zijn compagnon Kirsten Verpaalen runnen een school vanuit Aerdenhout. Zie www.adappel.nl Maar kijk dus vooral even rond wat het beste in jullie reistijd, budget enzo past.

Instanties zijn inderdaad vaak traag en log, maar omdat haast elk jaar wel iets wat anders gaat kun je niet volledig vertrouwen op ervaringen van anderen die de procedures enkele jaren geleden hebben gedaan. Check toch altijd even de websites van de diverse instanties voor de meest actuele informatie. Met mijn immigratiedossier moet je een aardig beeld kunnen vormen over wat jullie kunnen verwachten. Check altijd even of alles nog up to date is bij de officiële websites. Voor actuele ervaringen van andere mensen met een buitenlandse partner kan ik je aanraden om te kijken op een forum zoals www.buitenlandsepartner.nl

Succes en ik wens jullie een voorspoedige procedure en gelukkig samenzijn in Nederland.

Groet,

Rob V.

NB: voor de schrijvers onder ons, ik denk dat de redactie en lezers het wel leuk en nuttig vinden als men hun eigen ervaringen met kort verblijf, migratie, inburgering en dergelijke deelt hier op het blog. Iedereen ervaart het weer net wat anders maar van elkaars ervaringen in inzichten kunnen we toch wat opsteken, niet? Gewoon mailen naar de redactie zou ik zeggen.

7 reacties op “Ervaringen van mensen die de inburgeringsprocedure meegemaakt hebben”

 1. e thai zegt op

  https://www.mvv-gezinshereniging.nl/blogs/belgie-route-of-eu-route
  ook een mogelijkheid

 2. Patrick zegt op

  Goedendag,

  Zo gauw ze in Nederland is met een verblijfsvergunning is ze verplicht zich te verzekeren. Dit kan gewoon met bij jouw eigen verzekeringsmaatschappij incl eventuele aanvullende pakketten.

  Voor Nederlands te leren in Nederland zelf zijn er diverse mogelijkheden. Enerzijds via een school, hiervoor kan idd een lening worden aagevraagd tot (ik dacht) maximal €10.000,-. Maar dit zal, of ze nou slaagt of niet, normalerwijs moeten terug betalen. Hier staat een termijn van 10 jaar voor. hoewel ik niet weet of er voor jullie een uitzondering kan zijn mbt terugbetalen.

  2e mogelijkheid voor te leren is thuis studie, via youtube, zelfstudiepakketen e.d. Misschien een mogelijkheid om te informeren bij de bibliotheek.

  Maar zoals hierboven ook geschreven wordt. Regeltjes kunnen veranderen. Het is soms zelfs zo dat de ene ambtenaar het net iets anders uitlegt dan de andere ambtenaar mbt de zelfde regel.

  Dus ervaringen van andere is zeker goed maar onthoud dat iedere situatie soms weer net iets anders kan zijn dan jullie situatie.

 3. Wil zegt op

  Beste Ruud,

  Mijn Thaise vriendin en ik hebben afgelopen jaar/jaren een soortgelijk traject afgelegd. Mijn vriendin heeft er vrij lang over gedaan om de 3 onderdelen van het Basisexamen met succes af te leggen. Vooral het spreken was een probleem en dan met name het correct uitspreken. Na 5 mislukt pogingen heeft ze een cursus Nederlands gevolgd in Bangkok waarbij de leraar vooral aandacht heeft besteed aan een correcte (=verstaanbare) uitspraak. De 6de poging heeft mijn vriendin dan ook met een trotse 8 bekroond. Dus als ze voor 1 van de 3 onderdelen zakt kan ze dat onderdeel gewoon overdoen; de reeds geslaagde onderdelen blijven geldig. Maar ook voor slechts 1 examenonderdeel blijft die termijn van 8 weken gehanteerd.
  De hele MVV/TEV aanvraag procedure heb ik eerder op Thailandblog beschreven: https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/lezersinzending-ervaring-met-tev-mvv-aanvraag/
  Dit bevat vooral tips en ervaring met het aanleggen van het dossier MVV/TEV.

  Een Deel-2 is ook al geschreven en geplaatst: https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/lezersinzending-ervaring-met-tev-mvv-aanvraag-deel-2/
  Inmiddels zijn mijn vriendin en kat op 1 november veilig op Schiphol aangekomen en nu dus 1 maand hier.

  Deel-3 van mijn ervaringen moet ik nog schrijven voor Thailandblog maar ik heb nog niet alles voor mijn vriendin geregeld; de IND heeft wat steken laten vallen met de aanmaak van de identiteitskaart. Maar dat schijnt nu opgelost te zijn en als die binnen is dan beschrijf ik natuurlijk ook die ervaringen in een Deel-3.
  Mijn vriendin is wel reeds ingeschreven in mijn gemeente (Amsterdam). Maar ik heb nog geen basisverzekering voor haar afgesloten want ze is hier gekomen met een reis-ongevallenverzekering die 2 maanden geldig is (tot 1 januari 2021). Per die datum zal ik ook een basisverzekering voor haar regelen. Over een studie om de Nederlandse taal op niveau te brengen kan ik nog niets zeggen want daar ben ik nog mee bezig. Maar omdat mijn vriendin geen asielzoekster of vluchteling is zijn de (gratis) mogelijkheden uiterst beperkt tot onmogelijk. Ik ben me dus nog aan het oriënteren. Ook dat komt in Deel-3. Mocht je nog iets specifieks willen weten met betrekking tot de MVV/TEV aanvraag dan kan je via email kontakt met me opnemen (wil.rietveld@hotmail.com).

  Alvast succes toegewenst.
  Wil

  • Bert zegt op

   Zou toch uitkijken met de ziektekostenverzekering.
   Volgens mij ben je verplicht een basisverzekering te hebben als je in Nederland staat ingeschreven bij de gemeente.

 4. Rys zegt op

  Elke dag geniet ik van de diverse artikelen van ‘Thailandblog’.
  Zojuist het ‘immigratie Thaise partner‘ dossier gelezen. Een zeer duidelijk en professioneel overzicht.
  Mijn complimenten voor de auteur Rob V. en ‘Thailandblog’ voor deze fantastische blog!
  Groet van Rys.

 5. Richard zegt op

  Er zijn diverse opleidingen in en rond Amsterdam voor inburgering. Mijn vriendin is gestart bij de VU, waar zeer goed les wordt gegeven volgens mij vriendin, maar door de snelheid en hoge niveau is zij hiermee gestopt en heeft ze haar inburgering afgerond met behulp van Pace Taleninstituut. Ongetwijfeld zijn er vele goede en mindere goede inburgeringscursussen te volgen. Maar houdt rekening met het niveau en snelheid en de doelgroep. Sommige cursussen zijn meer gericht op expats met een hoogopleidingsniveau. Als je dan niet mee kan komen is dat bevordelijk voor het resultaat en welzijn. Veelal zal ze geen andere Thaise klasgenoten treffen, dus ook ook geen gedeeld lot. Althans niet in de moedertaal. Mijn vriendin heeft naast opleidingen die door DUO aangeboden ook veel gebruik gemaakt van taalcursussen in diverse huizen van de Wijk en SOB. Daar werd meer aandacht besteed aan het spreken en het is ook een leuke manier om nieuwe vrienden te maken. Deze cursussen zijn vaak ook zeer betaalbaar, maar zijn niet altijd gericht op het inburgeringsexamens maar kunnen wel ondersteunend zijn. Hou rekening dat naast de taal alles nieuw voor haar is, probeer dus vooral te zoeken naar wat goed voelt. Uiteindelijk heeft mij vriendin in 2,5 jaar haar inburgeringsexamen gehaald.

 6. mw84 zegt op

  Beste Ruud

  Mijn vriendin heeft rond 20 oktober examen A1 gedaan op de ambassade in Bangkok. Gisteren ontvingen wij tot onze verbazing al de uitslag . Op alle 3 de onderdelen een 10 behaald. Een beetje in dezelfde periode. Dus ik hoop dat jouw vriendin heel snel de uitslag krijgt. Natuurlijk met positief resultaat.

  Ik moet er wel eerlijkheidshalve wel bij vermelden dat we al vier jaar zoveel mogelijk Nederlands praten en schrijven (met dank aan google translate) en zij Nederland een stuk of acht keer bezocht. Enkel in sommige uitzonderingen leg ik een woord uit in het Engels of stuur een Thaise vertaling Met als laatste redmiddel een afbeelding wanneer ik een bepaald woord echt niet uitgelegd krijg. Bovendien hebben wij heel veel aan het lesmateriaal van Ad Appel. Echt een must.

  Ik ben net als jou bezig met de MVV aanvraag formulieren. Een hele puzzel. Ondertussen oefenen wij al A2 (een stuk moeilijker) via skype en internetmateriaal. Verder gebruikt zij een boek geschreven door een Thaise en Nederlandse docent betreffende grammatica.

  Kortom die uitslag zal spoedig volgen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website