Lezersinzending: Ervaring met TEV/MVV aanvraag

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending, Visum lang verblijf
Tags: , ,
16 augustus 2020

Op zondag 9 augustus deed Rob V. het verzoek aan lezers om eens hun verhaal in te sturen over de ervaringen met het aanvragen en de TEV procedure voor de Machtiging Voorlopig Verblijf (MVV). Hoewel de procedure nog loopt vertel ik graag mijn verhaal. De procedure voor de aanvraag loopt dus nog. Maar wellicht dat lezers van Thailandblog er al hun voordeel mee kunnen doen.

Ervaring met TEV/MVV aanvraag

Even de situatieschets: ik (66) ken mijn Thaise vriendin al sinds 2011 en was van 2012 tot 2019 in de gelukkige omstandigheid dat ik haar 3 a 4x per jaar kon opzoeken in de omgeving van Chonburi waar zij woont en werkt. Ik verbleef dan altijd in de nabijgelegen kustplaats Bang Saen want 1 of 2 weken in een klein en vol 1-kamer appartementje verblijven leek me nooit een goed plan. Mijn vriendin werkt dus gewoon 5 a 6 dagen per week bij een Japans technisch bedrijf. Mijn vriendin kwam dan dagelijks na werktijd naar Bang Saen gereden. Maar uiteraard reed ze altijd eerst even naar huis om voor de kat te zorgen. De juiste prioriteiten stellen horen bij het leven 😊.

Mijn vriendin heeft een eigen pick-up truck dus vervoer van/naar Suvarnabhumi was/is nooit een probleem geweest. Het is al haar jarenlange wens om naar Nederland te komen en bij mij te komen wonen.  Ze is inmiddels ook al 4 of 5x naar Nederland gekomen op basis van een normaal toeristenvisum (met maximaal verblijf van 90 dagen).  Ze kon nooit 90 dagen blijven want ze heeft, zoals gezegd, een “gewone” volle werkweek en vakantiedagen zijn in Thailand ook een beetje schaars.

De benodigde visumaanvragen werden altijd succesvol ingediend en toegekend. Het meest recente Schengenvisum is een Multi Entry met een geldigheid van 3 jaar. Voor visumaanvragen geldt naar mijn mening: gewoon naar waarheid en zo volledig mogelijk invullen. Dan is er ook geen ruimte voor twijfel. Maar ik besef me ook dat ik het makkelijk kan zeggen maar dat andere aanvragers andere omstandigheden kennen. Ook de aanvragen via VFS verliepen altijd soepel. Altijd binnen 4 dagen bericht dat het paspoort met nieuw visum al onderweg was. Ook die ene keer dat we ook een Schengenvisum voor haar zoon (toen 14 jaar) aanvroegen. Dat was wel veel meer papierwerk (en documenten regelen) in verband met gevraagde bewijzen omtrent scheidingspapieren en tenaamstelling en voogdij van de zoon.

TEV-procedure

Dan nu de TEV-procedure: een belangrijk item is de eis dat ze moest slagen voor haar Inburgering Examen Buitenland (IEB).  De onderdelen Lezen en Oriëntatie Nederland waren het makkelijkst en ook de eerste keer geslaagd.  Dat lag moeilijker voor het onderdeel Spreken (en Luisteren): 4x gezakt en tenslotte de 5de keer geslaagd in het voorjaar 2020. Omdat ze fulltime werkt kon ze niet zomaar 2 weken of langer verlof nemen om naar een taalschool in Thailand in te gaan.

Mijn voorbereiding voor de TEV-procedure namen begin dat jaar serieuze vormen aan. Internet lezen, documenten downloaden, forums raadplegen. Lijsten maken met benodigde documenten en bewijzen etc. Een niet te onderschatten activiteit voor wat betreft inspanning (en ook soms ergernis).

Het meeste werk heb ik besteed aan de “Vragenlijst voor verblijf bij partner” (formulier 7125-01). Het volledig beantwoorden van de 10 gestelde vragen vergt veel uitzoekwerk en dus ook tijd. Gelukkig heb ik altijd van al mijn reizen alle vliegtickets (e-tickets) bewaard en ook mijn oude paspoorten (met aankomst/vertrek stempels) heb ik nog. En van de reizen van mijn vriendin naar Nederland had ik natuurlijk ook de kopieën van haar tickets, visa, paspoortstempels, garantstellingen etc. Vooral de vragen 4.1 (hebt u elkaar al in persoon ontmoet?), 4.2 (Zo ja, wanneer en waar?), 7.1 en 7.2 (Is uw partner al in Nederland geweest? Zo ja, wanneer? Noem dag, maand, jaar) nemen veel tijd in beslag voor het opzoeken en verzamelen van de benodigde bewijzen na een relatie die al ruin 8 jaar duurt (met vele heen-en-weer reizen).

Al met al is het een aanvraag dossier geworden van 128 pagina’s. Het is een heel pak maar ik wil voorkomen dat een beslissing eventueel vertraagd wordt door het ontbreken van een simpel document of bewijsstuk. Ik heb alles keurig genummerd en een inhoudsopgave bijgevoegd. Zie ook de foto die ik heb bijgevoegd.

Op maandag 4 augustus per aangetekende PostNL naar Ter Apel gestuurd. Via Track/Trace zag ik dat het pakket al op dinsdag 5 augustus om 07:58 uur was bezorgd.  Op vrijdag 14 augustus 2 brieven van de IND ontvangen. Eentje ter bevestiging van de ontvangst van de aanvraag en de mededeling dat wij uiterlijk 3 november 2020 de beslissing van de IND zullen vernemen. En de tweede was de mededeling dat de aanvraag alleen in behandeling wordt genomen als de “leges” ( 174,-) binnen 14 op de rekening van de IND staat bijgeschreven. Uiteraard heb ik nog diezelfde vrijdag de overschrijving in orde gemaakt. En nu dus maar (weer) geduld hebben.

O ja, mijn verhaal is niet compleet als ik U niet vertel over de inspanning om ook haar geliefde kat mee naar Nederland te laten komen.  Op mijn advies is mijn vriendin op een zondag even naar Suvarnabhumi gereden om alle informatie ter plaatse in te winnen omtrent de eisen voor het meenemen van de kat. Nog diezelfde avond is de kat “gechipt” (met “diploma” als bewijs) en een week later in het ziekenhuis ingeënt tegen rabiës. Vervolg tests staan al gepland.  Kat mag dan gewoon mee in de cabine (maar moet wel gedurende de hele vlucht in de reistas blijven).

Ingezonden door Wil (Amsterdam)

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersinzending: Ervaring met TEV/MVV aanvraag”

 1. Rob V. zegt op

  Beste Wil, altijd leuk en fijn om wat uit de praktijk te horen. Dankjewel. Heb verder niet echt iets op te merken. Veel succes en geluk samen.

  • Wil zegt op

   Rob, dank voor het plaatsen !

 2. jan Willem zegt op

  Beste Wil,

  Heel veel succes met jullie aanvraag.

  Ik en mijn vrouw Tik hebben hetzelfde proces doorlopen als jullie.
  Ik heb het net iets anders gedaan. Ik heb een afspraak gemaakt bij de IND om de papieren persoonlijk te komen afgeven. Dit laatste heeft als voordeel dat de ambtenaar samen met mij de aanvraag is nagelopen op volledigheid. In mijn geval moest ik een andere werkgevers verklaring aanleveren. Degene die ik had voldeed niet aan de eisen.

  Mocht jouw vriendin er behoefte aan hebben, dan kan Tik haar voorstellen aan haar Thaise vriendinnen in Amsterdam.

  Jan Willem en Tik

  • Wil zegt op

   Beste Jan Willem en Tik,
   Hartelijk dank voor de vriendelijke uitnodiging. Als het zo ver is nemen we nader contact op.
   Ik heb ook getracht om de papieren persoonlijk op het kantoor van de IND te Amsterdam (bij mij “om de hoek”) in te leveren, juist om de reden die u noemt: het nalopen van de aanvraag en check op volledigheid. Echter na een telefoontje van mij aan de IND om een afspraak te maken, werd mij verteld dat persoonlijk inleveren momenteel niet mogelijk is i.v.m. corona maatregelen. Dis dan maar per post.

   Wil

 3. Kemosabe zegt op

  Een mooi en duidelijk verhaal, vooral de inhoudsopgave is handig om te gebruiken als leidraad.

  Als ik het goed begrepen heb gaat het verkrijgen van een verblijfsvergunnig bijna allemaal schriftelijk, de examens en de cursus.
  Maar wat als je vriendin ons geschreven woord niet kan lezen en alleen maar Thais in geschrift beheerst, de Engelse taal matig tot redelijk beheerst?

  Zijn er dan alternatieven en zo ja welke, of is voor haar/ons een toekomst samen in Nederland dan geheel uitgesloten?
  Mijn vriendin woont in de Isaan, en is laag opgeleid. Lagere school en dan aan het werk op de rijstvelden met haar ouders en later heeft ze gewerkt in de bouw in Bangkok.

  Met Engels lezen heeft ze grote moeite, maar Thai gaat uitstekend.

  Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben of tips/aanbevelingen?

  • TheoB zegt op

   Beste Kemosabe,

   Dat zal voor haar best hard studeren worden.
   Mijn vriendin spreekt zelfs geen Engels. Door leren in de praktijk met behulp van vertaalapps versta, spreek en lees ik inmiddels een beetje Thai.
   Ik heb het lesmateriaal van Ad Appel aangeschaft, vanwege de vele positieve ervaringen van anderen. https://adappel.nl/lesmateriaal
   Zijn lesmateriaal is volledig gericht op behalen van het examen. Als je al het lesmateriaal en de complete set examenvragen uit het hoofd leert kun je haast niet meer zakken.
   Met de 2 identieke lesboeken – 1 voor haar, 1 voor mij – en vertaalapp geef ik haar rustig aan les en dat kan ook op afstand met een videoverbinding. Op die manier leer ik ook meer Thai.
   Om het voor haar iets prettiger te houden leer ik haar ook woorden en zinnen over onderwerpen die haar interesse hebben.
   Om te beginnen is het voor haar lastig om de Latijnse karakters te leren. Daarbovenop komen nog de persoonsvormen, enkelvoud/meervoud en vervoegingen, want die kent de Thaise taal niet.

 4. Rudolf P. zegt op

  In mijn geval heb ik de zogenoemde ‘EU of Duitsland route’ gebruikt.

  Je hebt een vaste woonstee in Duitsland nodig, voldoende inkomsten uiteraard, maar een taaltest is niet nodig. Let op, niet elke Landkreis werkt hier makkelijk aan mee. Zo is het dan moeilijk te verkopen dat je in bv Amsterdam werkt en net over de grens in Dld. woont. Bij sommige Landkreisen is het genoeg als je twee nachten per wek in Dld. slaapt (werd bij mij overigens niet gecontroleerd, althans, ik heb van controles niets gemerkt).
  Inschrijven in Duitsland (uitschrijving uit NL nodig, best zonder duidelijk nieuw adres aan te geven) maar je kan je daarna gewoon weer in Nederland laten inschrijven zonder dat een uitschrijving wordt gevraagd.

  Bijkomend voordeel is dat ook voor kinderen onder 21 jaar het een ‘eitje’ is omdat die tot die leeftijd volgens EU-recht als minderjarigen worden beschouwd en dus kunnen komen als een ‘Familienzusammenführung’.

 5. Louis Tinner zegt op

  Dank voor uw verhaal.

  Jammer dat uw vriendin zo vaak gezakt is voor het spreek- en leesvaardigheidsgedeelte. Mijn vriendin heeft gestudeerd bij docent Richard, hij heeft een school in Sukhumvit soi 54 http://www.nederlandslerenbangkok.com Richard hield mij goed op de hoogte van haar vorderingen, en mijn vriendin is bij de eerste poging geslaagd.

  Veel geluk samen.

  • Wil zegt op

   Beste Louis,

   Ter voorbereiding op haar laatste examen heeft mijn vriendin inderdaad een aantal avondlessen gevolgd bij de school van Richard waarbij met name veel werd geoefend op de juiste klank. Dat bleek tenslotte toch de sleutel tot het succes (een 8) te zijn. Mijn vriendin was dan ook vol lof over de school van Richard en natuurlijk ook over zichzelf :).

   Wil

 6. Patrick zegt op

  Mooi en duidelijk verhaal. Wij hebben dit in 2015 het hele traject doorlopen. Mijn vrouw heeft icm Richard van der Kieft gestudeerd. 6 weken trainen op de 3 examens en gelukkig in 1 keer geslaagd. Voordeel van mijn vrouw was dat ze al ons schrift kon en ook Engels kan praten en schrijven (niet perfect maar toch).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website