Op zondag 9 augustus deed Rob V. het verzoek aan lezers om eens hun verhaal in te sturen over de ervaringen met het aanvragen en de TEV procedure voor de Machtiging Voorlopig Verblijf (MVV). Hoewel de procedure nog loopt vertel ik graag mijn verhaal. De procedure voor de aanvraag loopt dus nog. Maar wellicht dat lezers van Thailandblog er al hun voordeel mee kunnen doen. Vandaag deel 2.

Ervaring met TEV/MVV aanvraag

Op zondag 16 augustus jl. deed ik op Thailandblog verslag over de TEV/MVV aanvraag voor mijn Thaise vriendin. Mijn verslag eindigde met de mededeling dat ik zojuist (vrijdag14 augustus) de “leges” ad € 174 had overgemaakt op de rekening van de IND. Het gehele dossier (“de aanvraag”)  had ik op dinsdag 4 augustus per aangetekende post naar de IND Ter Apel gestuurd.

En vandaag (zaterdag 19 september) net schriftelijk bericht ontvangen van de IND dat de “machtiging tot voorlopig verblijf (MVV)” mag worden afgegeven door de ambassade in Bangkok. Uiteraard meteen contact opgenomen met mijn vriendin om het goede nieuws te vertellen.

Nu eerst de instructies in de brief nog eens goed nalezen en dan mijn vriendin schrijven welke stappen ze moet ondernemen in welke volgorde. Ze kan pas na 23 oktober met kat naar Nederland reizen omdat op die datum de kat officieel wordt “vrijgegeven” na de rabiës controles

Al met al kan ik dus zeggen dat de behandeling van haar dossier door de IND in een soort van recordtijd van 5 weken (na betaling leges) is afgehandeld:

 • Dinsdag 4-8: aanvraagdossier verzonden
 • Donderdag 14-8: leges betaald
 • Zaterdag 19-9: positief bericht van de IND

Wellicht heeft gunstig meegeteld dat ik bij de aanvraag uitgebreide documentatie had meegestuurd over haar 5 eerdere reizen naar NL sinds 2014 en mijn reizen naar haar in Thailand sinds 2012. Het gehele dossier was kennelijk ook dermate volledig dat ik (of mijn vriendin) geen verzoek tot aanvullende informatie heb gekregen. Een goede voorbereiding van de aanvraag kost veel tijd maar loont wel.

Bestaat de uitdrukking “Aanvraag met een Happy End” al?

Als zij in NL is aangekomen zal ik hier nog verslag doen van de perikelen rond de MVV-sticker, verblijfsvergunning en reis van haar en de (onze) kat in deze verwarrende tijden.

Ingezonden door Wil (Amsterdam)

Rating: 4.67/5. From 3 votes.
Please wait...

3 reacties op “Lezersinzending: Ervaring met TEV/MVV aanvraag (deel 2)”

 1. Rob V. zegt op

  Beste Wil, gefeliciteerd met dit redelijke vlotte resultaat. De IND is een rad van fortuin: sommige hebben binnen een week de uitslag, andere op dag 90. De meeste na een maand of 2. Een goede voorbereiding helpt zeker zodat de diverse IND medewerkers die er naar kijken zien dat alles in orde is en er geen nadere stukken of info nodig is.

 2. Prawo zegt op

  Gefeliciteerd.
  Uw vriendin kan nu al een afspraak maken voor het halen ven haar MVV sticker in haar paspoort. Zij kan dan de geplande vertrekdatum doorgeven (als die binnen drie maanden ligt), waarna die datum in de MVV sticker wordt vermeld. De MVV wordt afgegeven als een Schengenvisum type “D”.
  De ambassade neemt bij die gelegenheid haar biometrische gegevens af. Voordeel daarvan is dat direct na haar aankomst in NL haar verblijfsdocument kan worden opgehaald. Vergeet niet daarvoor een afspraak te maken. Dat kan al zodra je weet wanneer ze in NL is.

  Aandachtspunt: het aanmaken van het verblijfsdocument gaat om meerdere redenen in zeker 10% van de gevallen fout. De meest voorkomende redenen zijn dat de biometrische gegevens niet bruikbaar blijken (die kunnen dan in NL opnieuw worden opgenomen) en er in het systeem niet is aangevinkt dat het verblijfsdocument kan worden aangemaakt.
  Het kan daarom geen kwaad ongeveer drie weken na afgifte van de MVV eens met de IND te bellen met de vraag of het verblijfsdocument al is aangemaakt.

  • Wil zegt op

   Prawo, dank voor de tips


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website