Beste redactie/Rob V.,

Mijn naam is Jurgen (43 jaar) en woon in Nederland. Tijdens mijn verblijf in Thailand (afgelopen winter) heb ik mijn Thaise vriendin (42 jaar) leren kennen.

Voorheen heeft mijn vriendin ca. 5,5 jaar een relatie gehad met iemand uit België. Van die 5,5 jaar heeft ze ongeveer 4 jaar in België gewoond (en gewerkt). Zoals ik het heb begrepen is ze destijds met een toeristenvisum België binnen gekomen, vervolgens is ze begonnen met een inburgeringscursus en daarna is ze in het bezit gekomen van haar Belgische verblijfskaart. In maart 2021 is deze relatie definitief beëindigd en is ze terug gegaan naar Thailand. Ze heeft haar inburgeringscursus afgerond, alleen is het certificaat in België bij haar ex achtergebleven, waar ze nu geen contact meer mee heeft.

Mijn vraag is wat de beste en makkelijkste manier is om haar naar Nederland te laten komen? Naar mijn weten voldoe ik ook aan alle eisen om eventueel een toeristenvisum voor haar aan te vragen.


Beste Jurgen,

Nu jouw vriendin geëmigreerd is uit België terug naar Thailand zijn de speciale mogelijkheden uitgesloten. Had ze nog in België gewoond dan had mijn advies geweest op te kijken of ze aan een F+ kaart kon komen, daarmee zou ze vergelijkbare rechten als een unieburger krijgen en zo van wetgeving gebruik kunnen maken die van toepassing is op EU onderdanen.

Nu rest niets anders dan het migratie traject in te gaan. De Belgische inburgeringspapieren hebben geen waarde in Nederland dus ook die molen zal ze opnieuw moeten doorlopen. Zal natuurlijk wel een stuk vlotter/makkelijk gaan nu zullen de Nederlandse taal enigszins kent.

Als jij in Nederland woont en verder aan de eisen voldoet is het doorlopen van de TEV (toegang en verblijf procedure) het meest voor de hand liggende. Voldoen jullie toch niet aan de eisen, dan kun je uiteraard kijken naar de EU-route.

Voor details, zie het dossier Immigratie Thaise partner hier op Thailandblog. Dat is grotendeels nog actueel, al heeft het een update nodig mbt de inburgering (die valt sinds dit jaar weer onder de gemeente met zwaardere eisen zoals dat A2 niet lange afdoende is en men nu taalniveau B1 moet proberen te halen).

Met vriendelijke groet,

Rob V.

NB: bovenstaande stel ik met 99% zekerheid, ik ben echter geen jurist. Wil je echt alle opties weten, benader dan een paar vreemdelingadvocaten. Zo is Prawo ( prawo.nl) bijvoorbeeld met enige regelmaat actief hier op dit blog en hij is dé expert op gebied van EU vreemdelingenrecht. Een goede advocaat met kennis van EU wetgeving zal met zekerheid kunnen stellen welke opties jullie hebben.

Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

3 reacties op “Schengenvisum vraag: Wat is de makkelijkste manier om mijn Thaise vriendin naar Nederland te laten komen?”

 1. Ton zegt op

  Is er niet een mogelijkheid om via de Belgische authoriteiten een kopie van het inburgerscertifikaat te bemachtigen?
  Dat lijkt mij in elk opzicht een waardevol document.

  • Jurgen zegt op

   Hoi Ton, Ondertussen ben ik er dankzij Rob achter gekomen dat haar Belgische inburgeringscertificaat geen meerwaarde heeft als ze naar Nederland komt. Dan zal ze weer van vooraf aan moeten beginnen. Wel een voordeel dat ze (een klein beetje) Nederlands spreekt.

   Haar F Kaart of Verblijfskaart van een familielid is nog tot eind november 2022 geldig. Maar omdat ze nu net iets meer als een jaar in Thailand woont is de kans groot dat ze in België is uitgeschreven. Dus om haar voor een vakantie (bijvoorbeeld augustus, september en oktober 2022) naar Nederland over te laten komen met haar verblijfskaart zit ook nog een klein risico aan vast, als de ambtenaar op Schiphol vragen gaat stellen over haar Belgische ex partner. Normaliter is een geldig verblijfskaart in combinatie met haar Thaise paspoort voldoende om Nederland binnen te komen. Maar nu durf ik dat risico niet meer te nemen.

 2. George zegt op

  Misschien is de België route een mogelijkheid. Dus zelf naar België verhuizen zsm en je daar inschrijven en in NL uitschrijven. Heb ik ooit zelf gedaan niet om de gemakkelijkste weg maar zodat mijn vrouw zo snel mogelijk kon beginnen met een taalcursus. We spreken 2007. Daar zat in Nederland een lange wachtlijst aan vast. . Daar kon ze na twee weken starten .Na zes maanden kon ze met mij als Europees staatsburger naar Amsterdam verhuizen vanuit Antwerpen. Ik heb zelf werkend in Den Haag 9 maanden in Antwerpen gewoond. In de buurt van het stadspark. Het was het waard. Zes jaar later had ze een Nederlands MBO 4 diploma. We zijn gescheiden maar ze heeft een goede baan. Geen alimentatie or afdracht aan de sociale dienst. 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website