Schengenvisum vraag: Thai naar Belgie voor kort verblijf

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum Kort Verblijf
Tags: ,
20 oktober 2021

Beste Rob/Redactie,

Mijn vriendin in Thailand zou graag voor een short verblijf (3 maanden) naar België komen en mijn gaste zijn bij mij thuis. Welke formulieren heeft zij hiervoor nodig, dient ze bij zich te hebben tijdens haar vluchten en haar verblijf hier?

Dient ze covid safe test te ondergaan 72 uur voor inreizen naar België en voor terugkeer naar Thailand?

Waar kan ze het visum bekomen, moet dat in België aangevraagd worden of dient zij dat te doen in Thailand. welke vergoedingen dienen hiervoor betaald en waar?

Graag uw informatie in deze asap.

Groet,

Patrick


 

Beste Patrick,

Wat betreft het Schengenvisum:
Voor de algemene voorbereidingen en welke papieren te verzamelen verwijs ik naar het Schengendossier op Thailandblog. Download het PDF bestand via het menu aan de linkerkant. Let op: sinds 15 september van dit jaar lopen de aanvragen van een visum niet langer via het bedrijf VFG maar via het bedrijf TLS Contact. Dit dossier is een goede leidraad voor een goede voorbereiding op een visumaanvraag en geven hopelijk op al jullie visumvragen een antwoord.

Betreffende Covid en de maatregelen rondom het inreizen:
Echter zijn er vanwege de Covid pandemie op dit moment bijzondere restricties en maatregelen van toepassing. Check dus goed de actuele reisbeperkingen, die kunnen zo maar veranderen. De website van de Belgische ambassade én TLS Contact schrijven op hun websites dat “niet essentiële reizen” vanuit Thailand sinds 21 juli 2021 verboden zijn (!!). Ook als inreizen voor jullie (weer) mogelijk is, hou dan nog wel rekening met bijvoorbeeld met verplicht invullen van een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) formulier. Maar ook aan zaken zoals een vaccinatiecertificaat, PCR test of eventuele quarantaine.

Op moment van schrijven staat Thailand volgens de website van de Belgische federale overheid op kleurcode rood, dat wil zeggen dat dat Thailand een ‘hoog risico land’ is (maar niet een ‘heel hoog risico land’. Dat zou betekenen dat vanuit Thailand reizigers het PLF formulier moeten invullen, vaccins die in Thailand gebruikt worden (nog niet) erkent worden als afdoende en het doen van een PCR test. Ook kan het zo zijn dat de luchtvaartmaatschappij bepaalde eisen kan stellen.

Samengevat:
Bereid je voor met het Schengendossier en de website van TLS Contact voor de visumaanvraag. Check met TLS en/of de ambassade of jouw partner op de door jullie gewenste datum reeds naar België mag komen of dat dit nog niet kan vanwege Covid: de constant veranderde Covid beperkingen zijn zeker niet mijn specialiteit, dus een pasklaar antwoord kan ik daaromtrent niet zo precies geven. Check dus tegen de rond de datum van inreizen de actuele eisen en beperkingen rondom het reizen naar België. Bovenstaande geeft een idee van de Covid maatregelen maar de details moet je toch echt checken bij de federale overheid, ambassade en luchtvaartmaatschappij zodra de datum van inreizen naderbij komt.

Groet en succes,

Rob V.

Bronnen en meer informatie:

» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

1 reactie op “Schengenvisum vraag: Thai naar Belgie voor kort verblijf”

  1. Koen zegt op

    Volg het advies van Rob, maar dan…
    Mijn Thaise vriendin startte de visum-aanvraag in juli 2019 om in september 2019 naar BE te komen voor een vakantie van twee weken. Volgens de website kan de aanvraag “enkele weken” duren. Je moet online opvolgen wanneer het klaar is.
    Voor mijn vriendin waren alle papieren (tenlasteneming, 3 loonfiches, verzekering, ticket, etc) in orde, er is niks bijgevraagd, maar het duurde wel tot december 2019 voor het visum was goedgekeurd! Dus bijna 6 maanden! Ze is dan in Zaventem geland op de 1ste dag van de lockdown, 14/3/2020, geraakte bijgevolg niet meer weg, en is dan uiteindelijk via TH ambassade in NL met een nieuw ticket weggeraakt in augustus 2020, na 5 maanden!
    Veel succes…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website