Beste Rob/Redactie,

Mijn Thaise man en ik, een Belg, wonen momenteel al negen jaar in Frankrijk, na tien jaar in België te hebben gewoond. Hij heeft een Franse titre de séjour, een verblijfsvergunning. We willen nu verhuizen naar Thailand, we hebben er al een huis.

Mijn man is enkel bezorgd dat het moeilijk zal zijn voor hem om op vakantie te komen in België om mijn familie en onze vrienden te bezoeken, vermits hij geen Belgisch paspoort heeft of een Schengenvisum (vermits we nu in Frankrijk wonen).

Vermits we getrouwd zijn lijkt me dit toch niet moeilijk: we zullen een visum moeten aanvragen, dat wel, maar dat zullen ze toch niet weigeren?

Voor de verhuis zelf heb ik al interessante dingen gelezen hier en zal dat zeker nog meer doen.

Groetjes,

Werner (BE)

We hebben sinds 2002 een samenlevingscontract en zijn dan in 2014 getrouwd.


 

Beste Werner,

Een visum naar het land waar jij als EU-burger geboren bent is geen recht maar een gunst. Een visum van een Belg met een Thaise partner die samen naar België komen voor een kort verblijf kan dus worden afgewezen op diverse gronden. Bijvoorbeeld omdat men bang is dat de Thaise partner niet tijdig het land weer zal verlaten of stiekem van plan is zich in het land te vestigen. België is daarin één van de meest lastige landen (zo’n 10% van de visumaanvragen krijgt een afwijzing, EU breed ligt dat meer rond de 5%). Een ambtenaar kan bij gehuwden zelfs eerder vermoeden dat men zich eigenlijk in België wil vestigen: serieuze relatie en wie wil er dan geen huisje, boompje, beestje in het mooie België opzetten?

Maar elke stel en elke situatie is uniek. Met reeds een verblijf woonst in Frankrijk te hebben gehad kan je ook betogen dat jullie nu duidelijk voor woonst in Thailand hebben gekozen en er dus weinig risico is dat jullie eigenlijk in België willen blijven. Een goede begeleidende brief van zeg een A4tje samen met concrete bewijzen die binding met Thailand aantonen (voldoende financieren, voldoende banden met Thailand zoals bezit van grond, huis en baan etc.).

Mocht België jullie toch niet met open arme ontvangen dan kun je als gehuwd stel ook uitwijken naar elk ander EU-land. Een visum voor de buitenlandse (niet-EU) huwelijkspartner van een EU-onderdaan is in dat geval immers een recht. Gaan jullie op vakantie naar Nederland, Duitsland, Franrijk etc. dan heeft jouw partner recht op een gratis visum, dat ZSM is afgegeven en met zo min mogelijk papierrompslomp. Voor meer informatie zie o.a. de Q&A in het Schengenvisum dossier hier op Thailandblog.

Nog mooier zou natuurlijk zijn als jouw partner tot Belg of Fransman kan naturaliseren. Ik ben echter niet bekend met de voorwaarden die België of Frankrijk daarvoor stellen. Met een Belgisch of Franse nationaliteit (paspoort) is hij altijd welkom zonder enig gedoe. Misschien dat één van de bloglezers hier ervaring mee heeft en wat over kan vertellen. Maar als jullie al spoedig willen migreren is dit waarschijnlijk geen optie.

Kijk ook eens naar zijn verblijfsvergunning. Ik weet niet welke type verblijfsvergunning Frankrijk precies heeft maar uit Europese afspraken zou er een type moeten zijn dat langdurige ingezeten migranten meer rechten geeft. In Nederland kennen we dat als “verblijfsvergunning EU langdurig ingezetene”. Geen flauw idee hoe de Fransen dat geregeld hebben. Met zo’n verblijfsvergunning kun je in het buitenland (Thailand) gaan wonen en volstaat het om (aantoonbaar) minimaal 1 keer per jaar het land van de verblijfsvergunning te bezoeken. De verblijfsstatus kan dan behouden blijven. De ins en outs moet je echter raadplegen bij een (Franse) expert op dit gebied, denk aan een vreemdelingenadvocaat, liefst eentje die meer weet van EU recht. Maar wie weet dat een bloglezer toevallig ervaring heeft op dit gebied.

Samengevat: als jullie morgen al zo zouden verkassen naar Thailand dan moet het (met goede voorbereiding) veelal wel lukken om een visum voor België te bekomen en op zeker voor alle andere EU landen. Kost je wel elke keer tijd en papierwerk. Kijk of een upgrade naar een betere verblijfsstatus mogelijk is (naturalisatie, verblijfsvergunning EU langdurig ingezetene).

Groet,

Rob V.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

3 reacties op “Schengenvisum vraag: Met mijn Thaise man emigreren naar Thailand, kan hij Belgie blijven bezoeken?”

 1. Prawo zegt op

  Ik weet niet hoe goed het Frans is van uw man en of hij indertijd in België de F+ kaart had. Die kaart zal overigens na twee jaar verblijf buiten België niet meer geldig zijn.

  Omdat u beiden nu al negen jaar in Frankrijk woont heeft u beiden aldaar recht op het “duurzaam verblijfsrecht”, iets wat in België wordt bevestigd door de F+ kaart (hoe ze dat in Frankrijk regelen weet ik dat zo even niet uit mijn hoofd).

  Mijn advies aan u beiden is om in ieder geval elk in Frankrijk het “duurzaam verblijfsrecht” aan te vragen. Hier gelden geen bijzondere eisen voor.
  Voor u heeft dat als voordeel dat u in ieder geval binnen twee jaar zonder toetsing aan andere voorwaarden dan het hebben van een geldig paspoort weer in Frankrijk kunt gaan wonen (in België kunt u als Belg natuurlijk altijd terecht). Uw man kan ook binnen twee jaar om weer in Frankrijk gaan wonen (met of zonder u) en kan in die periode in ieder geval met zijn Franse Carte de séjour vrijwel onbeperkt naar en binnen het Schengengebied reizen.

  Uw man kan nog iets anders (als extra) doen (als hij voldoende Frans spreekt): hij kan in Frankrijk de status van “langdurig ingezeten derdelander aanvragen”. Die status houdt hij in ieder geval vijf jaar, tenzij hij in die periode nog af en toe naar Frankrijk komt (de lopende discussie is of een verblijf van één dag per periode van twaalf maanden volstaat of dat het om een vol jaar verblijf zou moeten gaan, zie https://ecer.minbuza.nl/documents/20142/0/C-432-20+Verwijzingsbeschikking_Redacted.pdf/889ee1bf-a83e-b7c9-6556-dad183979263?t=1605630166750). In ieder geval kan hij zeker vijf jaar visumvrij reizen met die Franse verblijfskaart.

  Bovenstaande is in Europese richtlijnen geregeld en geldt in principe voor elke Unieburger met een familielid uit een land van buiten de EU.

  • Prawo zegt op

   Nog even een aanvulling.
   Mocht het niet lukken voor jullie vertrek naar Thailand de juiste Franse verblijfsdocumenten te regelen dan kan uw man nog wel blijven reizen met zijn huidige verblijfsdocument, zolang als dat nog geldig is.

   Mocht uw man op enig moment een Schengenvisum nodig hebben dan kan hij dat gratis bekomen bij iedere EU-ambassade (behalve de Belgische). Hij hoeft geen gebruik te maken van VFS Global, maar kan rechtstreeks contact opnemen met de consulaire afdeling voor zijn visumaanvraag.
   Voorwaarde is uiteraard dat hij aangeeft samen met U (als Belgische Unieburger zijn referent) het betreffende land te gaan bezoeken als hoofdbestemming. Uiteraard mag hij met zo’n Schengenvisum ook andere Schengenlanden bezoeken, waaronder België. Als bijlage bij zijn visumaanvraag moet jullie huwelijksakte en een kopie van uw paspoort volstaan. Er een begeleidend briefje met uitleg en aantoonbaar reisdoel (bijv. een hotelboeking en vliegreservering) bij doen raad ik overigens wel aan.

   • Werner zegt op

    Beste Prawo,

    Hartelijk dank voor de aanvullende uitleg, het geeft ons alleszins meer rust. Mijn mans verblijfsvergunning wordt nu verlengd met tien jaar, we gaan de kaart binnenkort moeten ophalen.

    Zijn Frans is helaas niet het niveau dat vereist wordt voor dergelijke demarches.
    De andere opties gaan we zeker bekijken.

    Super bedankt

    Werner


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website