Beste Rob/Redactie,

Mijn vriendin is pas 90 dagen in Nederland geweest, zij is op 3 november weer terug naar huis gegaan. Op 13 november heb ik een hartaanval gehad en met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Na vele onderzoeken, krijg ik morgen een openhartoperatie. Ik zal dus vrij lang uit de roulatie zijn. Nadelig is dat ik alleen woon en 77 jaar ben.

Mijn vriendin wil graag weer naar Nederland komen om mij te ondersteunen. Ik weet niet of dat zomaar kan? Ze heeft wel een Schengenvisum met een multiple entry (MEV) geldig tot 2 augustus 2028.

Mijn vraag, wat zijn hier de mogelijkheden?

Hopend op een spoedig antwoord ivm de situatie.

Met vriendelijke groet,

Ed


Beste Ed,

Allereerst sterkte en een voorspoedig herstel gewenst. Helaas zijn de visumregels zeer strikt, een verblijf van langer dan “90 dagen in elke periode van 180 dagen” is niet toegestaan. Alleen bij hoge uitzondering, dat wil zeggen overmacht, kan daarvan afgeweken worden: de visumhouder is zelf medisch niet in staat om te reizen, een (aanstaand) overlijden van een naast familielid enzovoort. Als ik een ambtelijke pet opzet ben ik er vrij zeker van dat voor jou zorgen daar niet onder valt. De ambtenaar zal redeneren dat jouw leven niet direct in gevaar is en zorgtaken kunnen mensen en instanties in Nederland op zich nemen.

Je zou contact op kunnen nemen met de IND (https://ind.nl/nl/service-contact/contact-met-ind) en hen jouw situatie voorleggen, maar ik verwacht hier geen enkele menselijke coulance/ruimhartigheid daar het niet 100% noodzakelijk is dat jouw lief jou komt (onder)steunen. Ik zou natuurlijk graag mijn ongelijk krijgen maar als onze ambtenaren de regels strikt hanteren is de kans praktisch nul.

Jouw vriendin zal dus 90 dagen weg moeten blijven voordat zij weer naar hier kan komen.

Met vriendelijke groet,

Rob V.

Rating: 4.92/5. From 12 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website