Beste Rob/Redactie,

Mijn vrienden heeft Schengenvisum voor 2 jaar, multiple entry. De laatste keer kon ze, ondanks corona, toch nog gewoon naar Nederland reizen onder de regeling van lange afstandsrelaties. Nu hoor ik verhalen dat die regeling is gecanceld tot nader order vanaf einde januari dit jaar? Of geldt dat alleen voor mensen die nu nog een visum zouden moeten aanvragen?

Heeft er iemand recent (afgelopen week) nog zijn of haar Thaise partner naar Nederland laten komen met een Schengenvisum? Of kloppen de verhalen die ik hoor en pakt onze regering nu ook nog dit van mij af?

Hopelijk heeft er iemand een duidelijk antwoord. Er is geen touw meer aan vast te knopen.


Beste Sander,

Op dit moment kunnen Thaise mensen en andere personen vanuit Thailand gewoon inreizen naar Nederland. Ze kunnen ook een visumaanvraag doen om naar Nederland te reizen. Thailand staat op dit moment op de lijst met veilige landen. Er zijn dus geen beperkingen of speciale eisen: inreizen kan, geen Corona test nodig, geen Covid sneltest, geen corona-vrij verklaring of medische verklaring omtrent gezondheid etc. Wel moet iedereen die Nederland in en uit reist (zowel Nederlanders als buitenlanders) een vragenlijst/verklaring invullen omtrent hun gezondheid. Die krijg je van de airliner maar is eventueel ook online terug te vinden op de webpagina van de rijksoverheid.

Uiteraard kan de situatie met de dag veranderen. Mocht Thailand toch van de Europese lijst met veilige geschrapt worden dan is er nog geen nood aan de man. Nederland heeft een speciale regeling zodat Nederlanders met een duurzame buitenlandse relatie (dat wil zeggen: je hebt een huwelijk of aantoonbaar ongehuwde relatie van minimaal zes maanden) kunnen ook gewoon in blijven reizen, ook als het land het stempel onveilig heeft. Dan moet iemand wel diverse Corona controle stappen doorlopen. Gelukkig speelt dat op dit moment niet voor mensen als jullie.

Let er ook op dat alhoewel Nederland jullie nu geen bijzondere eisen stelt, dat sommige airlines dit wel doen. Zo kun je met KLM zonder extra papieren meereizen maar vraagt bijvoorbeeld een Quatar Airlines wel een negatieve Covid test. Check dit dus goed bij je luchtvaartmaatschappij!

De tamtam kan soms als snelle alarmbel dienen maar helaas is het ook bron van misverstanden. Voor de actuele informatie check dan ook met regelmaat de volgende officiële pagina’s:

https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/eu-list-of-safe-countries
https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/checklist
(let op: verwarrend genoeg staat niet bij elk punt duidelijk aangeven dat veilige landen uitgezonderd zijn van tests e.d. Maar: veilig land = geen corona test nodig)
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/thailand/reizen/reisadvies

Tip: hou bovenstaande pagina’s ook bij de hand mocht u een grenswachter of incheckpersoneel treffen welke meent dat er wel degelijk beperkingen (verplichte test , verklaring enzo) vereist zijn.

Let op!!: voor België zijn er andere eisen. Die zijn strikter! Zie ook de reacties onder deze lezersvraag omtrent reizen naar Europa:
https://www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/schengenvisum-vraag-een-thaise-kennis-naar-nederland-laten-komen/

Groet en succes,

Rob V.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 2 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website