Schengenvisum vraag: Inreisverbod voor Schengen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum Kort Verblijf
Tags: , ,
19 maart 2020

Beste Rob/Redactie,

Graag zou ik willen weten of de reisrestricties ook van toepassing zijn voor Thaise mensen? Zonder Nederlands paspoort, maar wel met een schengenvisum die op dit moment geldig is (in ons geval multi entree 15-01-2020/15-01-2021).

Met vriendelijke groet,

Johan


Beste Johan,

Jouw Thaise partner komt voorlopig Nederland niet meer in. Officieel is de weigering van mensen van buiten de EU zeker ook van toepassing op Thaise personen met een gewoon visum kort verblijf. Echter moet ik zeggen dat de informatie van BuZa is/was hierin erg slecht/onduidelijk is geweest toen dit alles het nieuws haalden. Normaliter zou je enige ruimte verwachten tussen de aankondiging van zo’n ingrijpende maatregel en de inwerktreding er van. Op Twitter (!) liet BuZa weten dat de maatregel per direct in ging (dinsdagavond, 17 maart). Later liet BuZa weten dat de maatregelen pas ingaan vanaf vanavond 18:00.

“Travel restrictions for the Netherlands
As from Thursday, 19 March 2020 18:00 entry conditions to the Netherlands will be stricter. Read the questions and answers for more detailed information about the travel ban.”

Ga er dus maar vanuit dat tussen later vandaag en minstens 19 april aanstaande Thaise burgers met een visum Europa niet meer inkomen. Uitgezonderd: Thaise burgers die familie zijn (lees: officieel getrouwd hier of ginder), die zijn nog officieel wel welkom in Europa. Maar hoe tonen die aan incheckpersoneel op een luchthaven aan dat ze ‘familie van een EU/EER burger’ zijn en dus toegelaten worden ook als ze slechts in het bezit zijn van een Schengen visum kort verblijf? Ik verwacht dat deze mensen grote problemen zullen ondervinden en de airliners deze mensen niet toelaten ook al mogen ze van Europe nog wel binnen komen.

Hoe dit zich verder zal ontwikkelingen is de vraag, geen idee en ik ben er ook benieuwd naar. Als lezers praktijkervaringen kunnen melden op het blog, graag.

Zie ook mijn diverse reacties in dit topic:
https://www.thailandblog.nl/nieuws-nederland-belgie/eu-sluit-buitengrenzen-voor-niet-noodzakelijke-reizen-gedurende-30-dagen/#comment-583992

Groet,

Rob V.

Bronnen:
https://www.netherlandsandyou.nl/latest-news/news/2020/03/18/q-and-a-for-entry-into-the-netherlands-travel-ban
https://www.netherlandsandyou.nl/travel-and-residence/visas-for-the-netherlands
https://twitter.com/247BZ/status/1240018840957923328
https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_nl.htm

7 reacties op “Schengenvisum vraag: Inreisverbod voor Schengen”

 1. Ruud zegt op

  Mijn vriendin heeft net een 90 visa aangevraagd en gekregen. Voor Nederland mei tm augustusu is er een inreisverbod. Weet iemand of ik dit kan verzetten en hoe te doen?

  • Rob V. zegt op

   Ruud, je kunt een visum niet verzetten, het is alleen te gebruiken tussen de ‘geldig van … tot …’ data die staan aangegeven (en nooit langer dan het aantal aangegeven verblijfsdagen, meestal is dat het maximum van 90 dagen). BuZa liet weten dat het inreisverbod naar het Schengengebied van kracht is vanaf vandaag voor 30 dagen, dus tot de tweede helft april (zie de bronnen die ik gaf). Geen idee waar je de periode mei-augustus vandaan hebt?

   Of dit verbod een verlenging zal krijgen is afwachten. Maar op dit moment is je vriendin welkom in de periode mei-augustus.

 2. Prawo zegt op

  De situatie is nog onduidelijk.
  Dit is wat door een groepje advocaten vreemdelingenrecht wordt aangeraden: https://vreemdelingenrechtcom.blogspot.com/

  Je vriendin kan de ontwikkelingen nog even afwachten en desgewenst de intrekking pas op het laatste moment zelf vragen (als ze weet dat ze toch niet kan reizen).

 3. Rob zegt op

  De dochter van mijn vriendin heeft ook een visum geldig van 20 april tot 4 augustus 2020 om ons te bezoeken in Nederland, maar kreeg net bericht dat haar vlucht van 23 april al gecanceld is, en ik verwacht ook niet dat ze alsnog kan komen voor haar visum afloopt.
  Ik hoop dat de ambassade daar soepel mee omgaat om na de corona crisis alsnog een nieuw visum te verstrekken zonder dat ze eerst weer naar Bangkok moet met de hele papierwinkel.

  Wie weet hier meer over,
  groet Rob

  • Rob V. zegt op

   Tenzij iemand een glazen bol heeft valt daar nu nog niks over te zeggen. Als ik toch een gokje waag: alles van voor af aan op nieuw, want regels zijn regels bij ambtenaren.

 4. phan zegt op

  Op de website van het VFS staat te lezen dat de Nederlandse VFS gesloten is. Bovendien hebben ze de geboekte afspraken om een vsisumaanvraag te komen doen gecanceld. Zie: https://www.vfsglobal.com/netherlands/thailand/

 5. Rob V. zegt op

  Grenzen dicht, de Knar gaat er vanuit dat iedereen wel op de hoogte was. Persoonlijk vind ik de informatie van BuZa voor Schengen reizigers traag en niet duidelijk genoeg. De NOS schrijft:

  Tientallen reizigers retour na inreisverbod op Schiphol

  Sinds gisteravond zijn zeker 30 reizigers bij aankomst op Schiphol geweigerd en linea recta teruggestuurd naar hun land van herkomst. Dat heeft de marechaussee bekendgemaakt, die sinds gisteravond 18.00 uur belast is met het handhaven van het inreisverbod in Nederland. Met het inreisverbod moet verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen worden.

  “Normaal weigeren we zo’n 3000 mensen per jaar op luchthavens die niet voldoen aan voorwaarden voor binnenkomst, maar nu zijn het reizigers die alleen maar van A naar B willen”, zegt een woordvoerder van de marechaussee. Hij noemt het “zuur” voor de mensen die geweigerd zijn: “Maar we gingen er wel vanuit dat iedereen goed op de hoogte zou zijn van alle restricties in deze bijzondere tijd”.

  Volgens de woordvoerder wordt er niet intensiever gecontroleerd aan de binnengrenzen met België en Duitsland. “We voeren nog steeds controles uit zoals altijd.”

  Bron: https://nos.nl/liveblog/2327693-tientallen-reizigers-teruggestuurd-op-schiphol-belgie-beboet-tanktoeristen.html


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website