Schengenvisum vraag: Hoe krijg ik een visumaanvraag goedgekeurd?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum Kort Verblijf
Tags:
28 augustus 2022

Beste Rob/Redactie,

Mijn vriendin en ik hebben elkaar in 2017 leren kennen in Thailand. Altijd contact gehouden en in 2020 werd het contact zo intensief dat er een relatie uit ontstaan is. Vorig jaar (2021) met kerst en de jaarwisseling ben ik bij haar in Thailand geweest, familie ontmoet en op dit moment ben ik weer bij haar op vakantie. Ik wil haar graag ook aan mijn omgeving voorstellen en daarom zijn wij een visumaanvraag gaan voorbereiden.

Ik heb mijn zaken al op orde, van vast contract en loonstroken tot garantstelling, ik weet welke verzekering ik ga nemen als het zover is, heb een screenshot van het beoogde retourticket, relatieverklaring inclusief bewijslast zoals tickets, foto’s en hotel bevestigingen met mijn en haar naam. Verder heb ik ook een uitnodigingsbrief geschreven waarin ik ook wat over onze relatie vertel, wat ons plan is mocht ze bij mij op bezoek mogen komen en waar in de bewijslast van de relatieverklaring wat te vinden is. Ook heb ik een alinea besteed aan dat ik haar zelf ophaal en op het vliegtuig terug zet, dat ik mij bewust ben van de regels, eisen en eventuele gevolgen. Kortom, ik denk dat ik mij goed voorbereid en ingelezen heb.

Echter, de vereisten die gesteld worden aan haar kant van de visumaanvraag stellen mij niet gerust.

Na het lezen van een ingezonden vraag van Franc begin augustus hier op Thailandblog, ben ik mij zelfs enigszins zorgen gaan maken over de visumaanvraag, met name over het aannemelijk maken van terugkeer naar Thailand. In het eerder genoemde stuk van Franc, vermeld hij dat zijn aanvraag daarop is afgewezen, tot 4x toe, ondanks dat hij een bewijs van eigendom van land had bijgevoegd. In onze aanvraag zit ook een bewijs van eigendom van land in Surin, een stuk boerderij land en een stuk land met een woning. Kan ik hieruit opmaken dat dit alleen niet voldoende is om een visumaanvraag goedgekeurd te krijgen?

Haar situatie is   en haar naam is Suwannee.
Haar vader is al langere tijd geleden overleden, haar moeder aan het begin van de covid19 uitbraak, haar broer heeft afstand gedaan van landeigendom waardoor zij nu eigenaar is van het land, hier hebben we officiële documenten voor en ik heb ze laten vertalen deze week naar het Engels. Ze woont in het huis dat nu haar eigendom is. Haar buren zijn allemaal broers en zussen van haar vader, welke samen het land verbouwen en dieren houden. Haar oom heeft nog een soort loonwerkersbedrijf met diverse tractoren, vrachtwagens en andere machines. Daar werkt ze ook geregeld voor, en ik help haar financieel als het nodig is. Dit is echter geen werk dat op papier staat, maar nu ik dit schrijf bedenk ik me wel dat ik dat nog wel kan proberen. Een verklaring van haar oom dat hij haar terug verwacht om te komen werken via hem.
Ze heeft geen kinderen en ook geen zorg voor ouderen, wel zorgt ze voor haar 3 jarige neefje dat bij zijn opa woont(wat dus haar oom is).

Ik zoek eigenlijk advies hoe ik haar situatie in positieve zin kan gebruiken om aan de voorwaarde te voldoen dat het aannemelijk maakt dat zij terugkeert naar Thailand, en hoe ik dat dan zou kunnen presenteren in onze visumaanvraag.

Bij voorbaat dank voor uw reactie en te nemen moeite

Met vriendelijke groet

Mark en Suwannee


Beste Mark,

Elke aanvraag wordt als individueel en uniek iets bekeken, waarbij het uiteindelijk om het totaalplaatje gaat. Het zal niet alleen hangen om het wel of niet hebben van een bewijs van eigen grond/huis. In jullie geval zou ik zeker ook een verklaring van die oom bijvoegen dat Suwannee daar met enige regelmaat bijspringt. In jullie begeleidende brief leg je uiteraard ook kort jullie situatie uit, zodat de ambtenaar een beeld kan krijgen van wie jullie zijn, wat jullie plannen zijn en waarom het aannemelijker is dat Suwannee tijdig terug zal keren dan dat ze de regels overttreed (overstay etc.). Alle visumaanvragen worden nu centraal in Den Haag behandeld waardoor er mogelijk enige landsspecifieke kennis misschien minder optimaal is dan voorheen. Dus schrijf vooral ook in de brief dat in Thailand op het platteland officiële arbeidscontracten in zulke gevallen niet de norm zijn.

Veel meer dan, voor iemand die jullie totaal niet kent, in een korte brief schetsen wie jullie zijn en proberen duidelijk te maken dat het toekennen van het visum geen onredelijk risico is voor de Nederlandse overheid, en dit zover kan onderbouwen met bewijs (aktes, contracten, verklaringen) en veel meer kan je niet doen. Zorg dat het hele pakket compleet (checklist) en overzichtelijk is, zodat men in Den Haag er vlot doorheen kan bladeren en zo snel zou moeten kunnen zien dat het allemaal in orde is.

Succes!

Met vriendelijke groet,

Rob V.

Rating: 3.40/5. From 5 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website