Beste Rob/Redactie,

Naar aanleiding van een Belgische kwestie in uw blog van 18 mei 2023, 05.32: geldt voor Nederland hetzelfde?

Zo niet, dan mijn context:

Een Thai die ik al 25 jaar ken, begeleidt me tegenwoordig naar Nederland. Zijn 5 jaar visum verplicht hem na 90 dagen het Schengengebied voor 3 maanden te verlaten. Assistentie is, gezien mijn gevorderde leeftijd, allengs onmisbaar, maar verlenging wijst de IND af. Een huwelijk/samenlevingscontract is mogelijk, maar dan moet nog een inburgeringsexamen worden afgelegd voor hij het hele zomerseizoen hier kan verblijven.

Is er een andere route of blijft het ‘aanmodderen’?

Groet,

Haje


Beste Haje,
Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen kort verblijf (verblijf van ten hoogste 90 dagen binnen het Schengengebied, en dan 90 dagen weg moeten blijven), en immigratie. Zo’n visum kort verblijf met meervoudige binnenkomsten kan slechts worden afgegeven met een maximale geldigheid van 5 jaar. De procedure voor zo’n visum zullen jullie wel bekend mee zijn en bespreek ik hier op Thailandblog in het “Dossier Schengenvisum”.
Wil de van dat gedoe af zijn en eigenlijk niet meer elke 90 dagen op het vliegtuig moeten stappen dan is de enige andere optie immigratie. Deze procedure heet ‘toegang en verblijf’ (TEV) en daarvoor is inderdaad o.a. het afleggen van een examen op de ambassade een eis. Daarnaast moeten jullie aantonen een “duurzame en exclusieve” relatie te hebben. Een huwelijk of geregistreerd partnerschap is een manier om dat aan te tonen, maar niet vereist. Dit bespreek ik verder op dit blog in het “dossier immigratie Thaise partner”. Dit dossier is wat betreft de inburgering in Nederland echter niet meer up-to-date maar geeft nog wel goed weer je voor de TEV-procedure zelf aan zult moeten voldoen.
Dus er zit niet veel anders op dan voorlopig heen en weer blijven pendelen zolang jullie de TEV-procedure nog niet doorlopen hebben. Een derde optie, verhuizen naar elders in Europa, is vermoedelijk geen reële optie. Ik noem deze route, de EU-route, echter wel in mijn dossiers. Mocht dat toch interessant klinken, lees dan de dossiers of raadpleeg gespecialiseerde websites het forum op www.buitenlandsepartner.nl
Met vriendelijke groet,
Rob V.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website