Beste Rob/Redactie,

Ik heb een vraag over de geldigheidsduur van de garantstelling voor een Schengenvisum. Mijn Thaise vriendin wil eind oktober naar het VFS in Bangkok om een visumaanvraag te doen.

Zij moet dan in Bangkok zijn dus is het prettig om het dan te doen; we wonen 700 km van Bangkok af, vandaar. Het is de bedoeling dat we half april 2023 voor 3 weken naar Nederland gaan. Mijn zoon in Nederland zal logies bieden en garant staan.

Nu heb ik gelezen dat de “maximale duur van de garantstelling 6 maanden is”. Ik weet niet hoe ik dat moet interpreteren. Stel dat mijn zoon 20 oktober 2022 zijn handtekening voor de garantstelling laat legaliseren, moet mijn vriendin dan uiterlijk 6 maanden later, dus 20 april 2023, het land binnenkomen? Of moet mijn vriendin dan het land weer uit zijn? Dat laatste zou betekenen dat mijn vriendin eind oktober geen visumaanvraag kan doen.

Misschien een detail, maar het zou jammer zijn als een visumaanvraag om zo’n futiliteit wordt afgewezen. I

k hoop dat iemand met kennis/ervaring hierover duidelijkheid kan scheppen, waarvoor vast mijn dank!


Beste Hans,

Er is niets aan de hand, jullie planning is prima in orde. Legalisaties (in dit geval van de handtekening van de garantsteller) zijn inderdaad 6 maanden geldig. De geldigheid van stukken is vooral belangrijk op het moment van de visumaanvraag. Daarna tilt in de praktijk eigenlijk niemand hier meer zo zwaar om, hoogstens dat bij binnenkomst een extreem ijverige grenswachter (KMar) naar de data van allerhande formuliertjes kijkt. Maar ook op het moment van grenspassage is de legalisatie nog geldig en dus ook hier niets aan de hand. Mocht die grenswachter er -onwaarschijnlijk als dat is- een punt van maken dan kan er altijd nog ter plekke een nieuw logies/garant formulier worden ingevuld.

Mvg,

Rob V.

Rating: 3.67/5. From 6 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website