Schengenvisum vraag: De kosten voor aanvraag van een Schengenvisum

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum Kort Verblijf
Tags:
22 februari 2020

Beste redactie/Rob V.,

In het dossier wordt o.a. ook gesproken over de kosten voor aanvraag van een Schengenvisum. Ik ben Nederlander en volgens Thaise wet getrouwd met een Thaise. Als ik (formeel zijzelf dus) een visum wil aanvragen voor vakantie met mij naar Nederland, wat zijn dan de kosten?

Ik meen te lezen, dat zij als familie wordt beschouwd en dus kosteloos een visum zou kunnen krijgen. Klopt dit?


Beste Teun,

Sinds 2 februari kost een visum 80 euro. Sinds die datum is gebruik van de externe dienstverlener VFS Global ook niet langer een vrijwillige keuze voor reguliere aanvragers. Daar komt dus nog 590 baht bovenop. Plus uiteraard kosten die je zelf maakt op diverse papieren in orde te maken, de kosten voor een medische reisverzekering (denk aan een paar euro per dag) en vliegticket (500-800 euro?).

Jij als Nederlander valt normaliter niet onder de gunstige EU wetgeving. Een Nederlander die zijn Thaise echtgenote of echtgenoot naar Nederland wil laten komen voor een bezoek valt onder de gewone visumregels. Net zoals een Belg die zijn gehuwde partner over wil laten komen voor kort verblijf in België onder de gewone regels valt. Het gratis visum met minimum aan papierwerk gaat alleen op als jij en je vrouw de visumaanvraag bij een andere ambassade doen. Bijvoorbeeld door België het hoofdverblijf van jullie reis te maken. Of jullie moeten in het verleden EU recht hebben opgebouwd indien jij in een ander EU land bent gaan wonen samen met je lief.

Maar zo wat jullie van plan zijn, een kort bezoek aan Nederland, gelden er voor jullie dus geen speciale regels. Wil je toch meer weten over dit speciale visum zie dan voor een uitgebreide toelichting pagina 24 van het Schengendossier:
‘Hoe zit dat met speciale visums/procedures voor familie van een EU/EER onderdaan?’
Via: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-Dossier-Feb-2019.pdf

Het dossier kan jullie natuurlijk ook goed op weg helpen bij een gewone aanvraag voor een visum naar Nederland.

Groet,

Rob V.

NB: Sinds 2 februari zijn er nieuwe Schengenregels van toepassing. Er is niet zo heel veel veranderd (je kunt eerder terecht, een visum kost je meer geld). Een update van het dossier staat klaar., maar mist nog de puntjes op de i. Voor wie de verschillen wil weten, zie: www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/nieuwe-regels-voor-het-schengenvisum-per-februari-2020/

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website