Beste redactie/Rob V.,

De visumaanvraag voor mijn vriendin voor kort verblijf in Nederland is afgewezen op grond van risico dat ze niet tijdig terugkeert naar Nederland. De ambassade gaat standaard uit van slechte bedoelingen lijkt me.

Ze heeft geen job of geld maar zorgt in haar eigen woning voor haar oude moeder en past regelmatig op de baby van haar zus. Verder ondersteun ik haar.

De visumaanvraag bevatte behalve het Schengen aanvraagformulier, een verzekering van OOM voor 3 maanden. Reisschema, garantstellingformulier, eigendomsbewijs van eigen huis, bankafschriften van mijn rekening, kopieën van oude paspoort.

Hoe ga ik bewijzen dat het bezoek gewoon voor een paar maanden vakantie is? Ik reis regelmatig naar haar in Thailand en we kennen elkaar nu 5 jaar.

Weet iemand een oplossing?


Beste vraagsteller,

Het beste wat je kunt doen is een bezwaarschrift indienen. Eventueel kan een nieuwe aanvraag ook, maar deze kan ook vlot worden afgedaan met verwijzing naar de eerdere aanvraag en de opmerking da de situatie niet echt veranderd is. Zo lezende wat jullie in de aanvraag hebben bijgesloten heb ik het vermoeden dat de beslismedewerker waarschijnlijk struikelde over het volgende:

  • Een doorsnee toerist komt niet voor 90 dagen, de meeste mensen kunnen hoogstens een paar weken weg en in Thailand hebben veel werknemers het zelfs met vakanties van enkele dagen te doen. Iemand zonder werk kan natuurlijk wel langer weg maar heeft door gebrek aan een baan wel minder binding met Thailand en dus minder reden om terug te keren. Dat verhoogt de kans dat iemand (illegaal) in het buitenland zou proberen te werken of gevallen is voor de zoete woorden van een mensensmokkelaar. Nederland probeer illegale arbeid en mensensmokkel tegen te gaan dus hier neemt men liever geen risico.

Besef dat de beslisambtenaar jullie twee niet kent, en dus op basis van het papierwerk dat voor hem/haar ligt moet inschatten wie jullie zijn, wat jullie willen en wat de risico’s daarbij zijn. Nu zijn jullie bewijsstukken zeker niet slecht te noemen maar ik zou toch ook het volgende bijvoegen (in het bezwaar of de nieuwe aanvraag):

  • Een begeleidende brief van jou en/of haar waarin je kort (maximaal 1 kantje) uitlegt wie jullie zijn, wat jullie grofweg van plan zijn (een heel reisschema van dag tot dag is niet nodig) en dat jullie beseffen wat de regels zijn en er op toe zullen zien dat ze tijdig terug zal keren. Zo kan de beslisambtenaar een idee krijgen om wie het gaat en wat jullie plannen zijn.
  • Je kunt daarbij ook prima noemen de redenen concreet opnoemen waarom ze terug zal gaan, noem bijvoorbeeld ook de baby en voeg bij de punten ook iets van bewijs/onderbouwing bij. Een document, foto etc. Zo is duidelijk dat er meerdere redenen zijn voor terugkeer en deze niet uit de duim gezogen worden maar te checken zijn.
  • Leg uit waarom er voor 3 maanden is gekozen en niet een korte vakantie. Bijvoorbeeld: de komende maanden zal ze toch niet naar werk zoeken in Thailand (en zeker niet in Europa!) en daarom leek ons een lang verblijf samen in Nederland het meest logisch.
  • Leg uit dat jullie elkaar al meermaals hebben gezien in Thailand (verwijs naar de stempels in de paspoorten). Verklaar anders ook kort hoe ze dan rond komt als ze geen baan heeft, want dat kan de ambtenaar als vreemd zien…

Dit zijn zo een paar punten die in mij opkomen, maar probeer dus zelf een beter beeld te schetsen voor de beslisambtenaar zodat die op onderbouwde gronden een beter afgewogen besluit kan nemen. Denk je dat je dit niet zo alleen af kan, raadpleeg dan zeker een vreemdelingenadvocaat (Google er naar een online of in jouw buurt).

Normaliter krijgt iets van 90% of meer van de Thaise aanvragers van Nederland een visum dus jullie zijn zeker niet kansloos!

Succes,

Rob V.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 7 votes.
Please wait...

1 reactie op “Schengenvisum vraag: Aanvraag Visum Kort Verblijf afgewezen”

  1. Nog even dit ter aanvulling, je schrijft: De ambassade gaat standaard uit van slechte bedoelingen lijkt me. De Nederlandse ambassade in Bangkok heeft niets meer met de aanvraag van een Schengenvisum te maken. De aanvraag gaat tegenwoordig rechtstreeks van VFS Global ter boordeling naar het CSO in Den Haag. De Consulaire Service Organisatie (CSO) is een zelfstandig dienstonderdeel binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken. De organisatie verwerkt alle visumaanvragen en aanvragen voor Nederlandse reisdocumenten in het buitenland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website