Beste redactie/Rob V.,

Ik ben bezig met een aanvraag van een Schengenvisum voor mijn Thaise vrouw. Dit wordt haar 4e bezoek. Ze heeft een afspraak bij VFS Global op 9 januari. Ik ontdek nu dat de checklist for visa application/Visiting family or friends iets is veranderd: vraag 5.3 bank statements of the last 3 months ontbreekt. En inderdaad, in jouw laatste Schengenvisum dossier kwam ik dit onderwerp ook niet meer tegen.

Mijn vrouw heeft braaf de tegenwaarde in Baht van € 35,- per dag voor een verblijf van 90 dagen ruim 3 maanden lang minimaal op haar bankrekening laten staan. Ze werkt niet, en ik woon in Thailand, dus financieel garant staan kan ik niet. Zijn de bankafschriften inderdaad niet meer nodig? En ook geen ander bewijs van financiële middelen tijdens het bezoek? Zou ikzelf niet financieel garant kunnen staan, bijvoorbeeld door een goed gevulde rekening in Nederland te laten zien?

En nog een vraag: Hoe groot is, na 3 goed verlopen bezoeken, de kans dat ze nu een 2 of zelfs 5 jarig visum krijgt ? Raad je me eventueel aan te wachten met de aanvraag tot 1 februari als de nieuwe regels worden ingevoerd?

Bedankt voor je advies>

Groet,

Jan


Beste Jan,

Als een Thai naar Nederland komt zonder garantsteller moet deze 34 euro per verblijfsdag aantonen. Dus ook in jullie geval zal jouw vrouw met bankafschriften aan moeten tonen dat ze minstens (34 euro x 90 dagen =) 3060 euro op haar bankrekening heeft staan. Omdat er geen twijfel mag zijn dat dit geld ‘eventjes geleend’ is of andere vreemde transacties die op fraude, criminaliteit (mensensmokkel) e.d. kunnen wijzen zullen ze een stukje recente geschiedenis willen zien.

De Checklist ‘visiting friends/family’ vermeld onder ‘proof of travel’ bij 6.3 wel het tonen van een bankboekje maar vreemd genoeg geen termijn meer. De checklist ‘tourist’ vraagt daar nog wel om onder 6.5 ‘Bank statements covering the last 3 months (…)’. Aan de financiële eisen is de laatste jaren niets veranderd, maar om welke redenen dan ook vind je niet overal exact dezelfde eisen/informatie meer terug. Zo stelt de IND stelt bijvoorbeeld als eis ‘Bewijsstukken die aantonen dat u voldoende financiële middelen hebt voor het verblijf in Nederland’ en ‘Eén of meer bankafschriften, reischeques of contant geld;’ . Ik zou dus voor de zekerheid bankafschriften inleveren die minstens 3 maanden terug gaan. Dan zit je gewoon zeker goed, ook als de beslisambtenaar alleen maar naar de het saldo en de laatste transacties kijkt.

Overigens zou jij ook garant kunnen staan mits je een ‘duurzaam en voldoende’ inkomen hebt (lees: minstens Nederlands minimumloon en dat nog minstens 12 maanden lang, zie dossier voor details). In dat geval ga je met het ‘logies/garant formulier’ in plaats van de Nederlandse gemeente naar de Nederlandse ambassade om het ‘garant’ deel van het formulier daar te tekenen en te laten legaliseren. Je zou dus kunnen proberen een afspraak te maken voor jezelf bij de ambassade voor het garantformulier én ook (zolang dat nog kan tot 2-2-2020…) voor je vrouw voor het inleveren van de visumaanvraag. Maar waarschijnlijk is gewoon het gebruiken van haar recente bankafschriften (laatste 3 maanden) het makkelijkst.

Een vast regel voor wanneer je een visum voor langere duur krijgt is er tot 2-2-2020 nog niet maar in de praktijk ging dat telkens al met sprongen omhoog (paar maanden, een jaar, 2 jaar, 5 jaar). Gezien de al liberale opstelling van Nederland bij het afgeven van een visum multiple entry voor steeds langere duur verwacht ik geen gunstigere afgiften als de nieuwe regels in werking treden. Als je de afspraak nog deze januari doet scheelt dat jullie in de visumleges (60 euro ipv 80) en kunnen jullie nog direct op de ambassade terecht ipv verplicht bij de externe dienstverlener VFS. Vanaf 2-2-2-1- is VFS immers de verplichte route voor gewone aanvragers, bij de ambassade kunnen dan alleen nog aanvragen worden gedaan door bijzondere groepen visumaanvragers zoals diplomaten en directe familieleden van een EU/EER burger behalve Nederlanders (als Nederlander met een Thaise vrouw heb je straks nog wel recht op een aanvraag direct op de ambassade bij de Belgische, Duitse etc. ambassade).

Samengevat: gewoon bankafschriften van de laatste 3 maanden inleveren en zo snel als jullie uitkomt de aanvraag doen.

Graag gedaan en succes!

Rob V.

Bronnen:
– https://www.netherlandsandyou.nl/your-country-and-the-netherlands/thailand/travel-and-residence/applying-for-a-short-stay-schengen-visa
https://ind.nl/kort-verblijf/Paginas/vakantie-en-familiebezoek.aspx
– https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy_en


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website