Beste redactie,

Ik ben momenteel bijna 5 jaar samen met mijn Thaise vriendin. Ze is twee keer hier geweest op Tourist Visa en is steeds keurig op tijd terug gegaan. Twee jaar geleden hebben we succesvol een MVV visum aangevraagd en ook gekregen. Na een aantal maanden in Nederland te zijn geweest werden er vanuit de familie eisen gesteld die buiten proporties waren. Mijn vriendin is terug gekeerd naar Thailand en ik heb het MVV visum gestopt.

We hebben contact blijven houden en ben afgelopen april in Thailand geweest en we hebben een goed gesprek gehad met de familie wat te verwachten en niet te verwachten….

Mijn vraag is nou het volgende en ik kan hier nergens informatie over vinden. Is het mogelijk om na een MVV visum (wat gestopt is) een nieuw Toeristen visum aan te vragen voor drie maanden?

Ik hoop dat iemand wat informatie heeft hierover voordat ik weer aan de papierkraam ga beginnen.

Voor alle duidelijkheid het gaat dus niet om een nieuw MVV visum maar om een toeristen visum. Voorlopig willen we beiden een tijd wachten eer we dit weer gaan doen.

Ik hoop dat de vraag een beetje duidelijk is; in ieder geval bedankt voor al jullie hulp.

Met vriendelijke groet,

Marcel


Beste Marcel,

Ja, een Thai die geen verblijfsvergunning heeft kan en moet een visum kort verblijf aanvragen. Dit visum is een Schengenvisum type C. In de praktijk wordt dit vaak een toeristenvisum genoemd maar dat is feitelijk niet correct daar je dit visum ook kan aanvragen voor “bezoek aan vrienden of familie”, “zaken” etc. Ze kan met een dergelijk visum gewoon weer hier voor maximaal 90 dagen (per 180 dagen) komen.

Overigens kun je een MVV visum niet stoppen. Het MVV visum is slechts een inreisvisum: een Schengenvisum type D ten behoeven van immigratie. Dit visum verliest na 90 dagen zijn geldigheid. Je vriendin heeft enkele weken na haar inreis bij de IND haar VVR (verblijfsvergunning regulier) pasje opgehaald. Met het VVR pasje kon ze dan laten zien dat ze legaal in Nederland woonden. Dit pasje is 5 jaar geldig maar zal zijn komen te vervallen nadat je haar bij jouw gemeente hebt uitgeschrevenen en bij de IND hebt aangegeven dat zij terug naar Thailand geëmigreerd is.

Mocht je zijn vergeten haar vertrek uit Nederland te hebben gemeld bij de de IND en de gemeente dan zijn jullie in overtreding. Iedere emigrant (ook Nederlanders) die vertrekken zijn wettelijk verplicht zich bij de gemeente uit te schrijven. Tevens is elke referent (jii) en vreemdeling (je vriendin) verplicht belangrijke wijzigingen in jullie situatie (waaronder niet langer samen wonen) door te geven aan de IND. Mochten jullie in overtreding zijn dan raad ik aan om contact op te nemen met een advocaat gespecialiseerd in het vreemdelingenrecht alvorens een nieuw visum aan te vragen. Voordat je slapende honden wakker gaat maken zul je dat immers beter een goed plan van aanpak hebben om (juridische) problemen zoveel mogelijk te beperken.

Maar er vanuitgaande dat jullie je netjes aan al jullie verplichtingen hebben gehouden (en de Nederlandse autoriteiten dus weten dat ze weer in Thailand woont) is er geen enkel probleem. Je vriendin heeft dan geen verblijfsrecht meer en zal net als iedere Thai een visum aan moeten vragen voor haar bezoek aan jou. Mocht ze weer in Nederland willen komen wonen dan kunnen jullie ook weer opnieuw de ‘toegang en verblijf’ TEV (dat is de MVV en VVR samen in één) procedure opnieuw doen.

Voor zowel kort verblijf als immigratie kun je hier in het menu links, onder het kopje ‘dossiers’, informatie vinden. Beide dossiers zijn in hoofdlijnen nog actueel maar omdat er haast elk jaar wel een kleinigheidje veranderd moet je uiteraard ook precies de actuele instructies van de Nederlandse overheid volgen. Deze kun je vinden op www.netherlandsandyou.nl

Succes en veel plezier samen!

Groet,

Rob


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website