Onderhandelaars van de Raad en het Europees Parlement zijn het eens over regels om de Schengenvisum procedure te digitaliseren. De verordening voorziet in de mogelijkheid om online een visum aan te vragen en vervangt de bestaande visum­sticker door een digitaal visum. Hiermee moet de visum­aanvraag­procedure voor een visum voor kort verblijf efficiënter worden en het Schengen­gebied veiliger.

Zodra de regels definitief zijn aangenomen, wordt een EU-visum­aanvraag­platform ingesteld. Op enkele uitzonderingen na zullen aanvragen voor Schengen­visa via dit platform (één enkele website) worden ingediend en doorgestuurd naar de betreffende nationale visumsystemen. Op het platform kunnen visum­aanvragers alle relevante gegevens invoeren, elektronische kopieën van hun reisdocumenten en bewijsstukken uploaden en hun visumleges betalen. Ze worden er ook op de hoogte gebracht van de beslissingen over hun aanvraag.

Naar de ambassade of een externe dienstverlener zoals VFS Global gaan, zal in beginsel alleen nodig zijn voor “eerste aanvragers”, voor personen van wie de biometrische gegevens niet langer geldig zijn, en voor personen met een nieuw reisdocument.

Wanneer een persoon verschillende Schengen­landen wil bezoeken, bepaalt het platform op basis van de verblijfsduur automatisch welk land de aanvraag moet behandelen. De aanvrager zal echter ook kunnen aangeven of de aanvraag door een specifieke lidstaat moet worden behandeld gezien het doel van de reis.

Schengenvisums zullen in digitaal formaat worden afgegeven, als 2D-streepjescode en cryptografisch ondertekend. Zo komt er een einde aan de veiligheids­risico’s in verband met nagemaakte en gestolen visumstickers.

Bron: https://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2023/11/13/council-gives-green-light-to-the-digitalisation-of-the-visa-procedure/

6 reacties op “Digitale revolutie in EU Schengenvisum procedure: Efficiënter en veiliger reizen”

 1. Chris zegt op

  Ik vraag me af of de logistieke capaciteit voldoende is om alle Schengen aanvragen van niet-EU burgers voor een bezoek aan de Olympische Spelen in Parijs in 2024 snel te behandelen.
  En als het snel gaat, is het wellicht een manier voor Thaise burgers met familie of geliefden in Nederland om volgend jaar via Parijs te reizen….?

  • RonnyLatYa zegt op

   Als het dan al in voege is… Zomer 2024 is niet zo ver meer weg

   “Zodra de regels definitief zijn aangenomen, wordt een EU-visum­aanvraag­platform ingesteld.”

   En dan nog
   “Naar de ambassade of een externe dienstverlener zoals VFS Global gaan, zal in beginsel alleen nodig zijn voor “eerste aanvragers”, voor personen van wie de biometrische gegevens niet langer geldig zijn, en voor personen met een nieuw reisdocument.

   Zal allemaal zijn tijd nog wel duren heb ik zo het vermoeden.

   Zie bron in het artikel

   “Volgende stappen
   Na ondertekening zullen de 2 verordeningen worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie en in werking treden op de 20e dag na die bekendmaking.

   De datum van toepassing van de nieuwe regels zal worden vastgesteld wanneer de technische werkzaamheden aan het visumplatform en het digitale visum zijn afgerond.

   • Ja, dat gaat nog wel een paar jaar duren. ETIAS en EES zijn ook al steeds weer uitgesteld, jaren vertraging. Als het er is in 2025 zou het mij verbazen. Ik gok op 2026.
    Bron: https://schengenvisum.info/etias-weer-uitgesteld-nu-tot-medio-2025/

   • Rob V. zegt op

    De meeste Europese zaken vereisen jaren van overleg, nadere uitwerking, allerhanden mitsen en maren om tot een compromis tussen de lidstaten te komen, dan nog het uitrollen van de implementatie. Het plan van het E-visa is slechts enkele jaren geleden voor het eerst ter tafel gebracht, nu pas een beetje onderweg dus voordat alles geregeld is zijn we nog wel een paar jaar verder. Of alle lidstaten zouden hier plots haast mee moeten krijgen, dan kan het sneller, maar zie dat verwacht ik niet.

    Ik wacht dus maar rustig af.

    • Cornelis zegt op

     Als er in de Raad overeenstemming is bereikt, is de ondertekening van de wetgeving een formaliteit. De Ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten hebben immers al ingestemd met het voorstel.
     Zie voor verdere informatie, met de vrij gedetailleerde juridische teksten:
     https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52022PC0658

 2. Johnkohchang zegt op

  Ik zie alleen nadelen.enige voordeel, zoals ook aangegeven is einde aan illegale visa. Het gesprek waarbij je eventuele tekortkomingen of vergissingen kunt rechtzetten vervalt dus: iets onjuist ingevuld is einde van de visumaanvraag . De rest blijft gewoon hetzelfde.digitaal indienen is niet veel sneller dan gewoon indienen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website