Beste redactie,

Ondanks het zeer uitgebreide Visumdossier, waarvoor dank, hebben wij toch nog een vraag. Wij willen proberen een Thaise vriend van ons, eind juni naar Nederland te laten komen met een toeristenvisum. Een aantal documenten hebben wij vorige week toen we nog in Thailand waren samen ingevuld, zover als mogelijk was (daar bijv. de vertrekdatum nog niet vast staat; wij gaan nu op zoek naar een vliegticket).

Nu is hij nogal onzeker over het juist invullen van alle benodigde formulieren. Hij zou het liefste een bureau inschakelen om dit allemaal te regelen. Echter lezen wij op verschillende sites dat zo’n bureaus vrij prijzig zijn en het eigenlijk niet nodig zou moeten zijn om ze in te schakelen. Wie heeft ervaring met zo’n bureau in Bangkok en welk prijskaartje hing daar aan vast?

Verder hebben wij op het Schengen aanvraagformulier ingevuld dat het gaat om een Single entry-visum. Hiermee kan hij toch naar alle Schengenlanden in Europa reizen? Dat was ons even niet duidelijk.

Met vriendelijk groet,

Toine


Beste John,

Ik heb zelf geen ervaringen met visumbureau’s. Ik weet dan ook niet wat gangbare prijzen zijn maar ik denk al snel aan zo’n 10.000 oplopend tot 20.000 baht of meer. Een bekend bureau voor mensen die met de Nederlandse ambassade te doen voor vertalingen, visums etc. is S.C.Trans & Travel Co nabij -schuin tegenover- de ambassade. Je zou met hen contact op kunnen nemen voor de (actuele) prijzen.

S.C.Trans & Travel Co.,Ltd
50 Tonson Building, Soi Tonson, Ploenchit road,
Lumpini, Patumwan, Bangkok, Thailand 10330
Tel:+6622531957
Fax: +6622531956
E-mail: nattaya_sctt@hotmail.com

Zelf blijf ik van mening dat een visumbureau met een beetje voorbereiding niet nodig is, de eisen en regelgeving staan helder in de IND folder “visum kort verblijf” die beschikbaar is in de Nederlands en Engelse taal op de IND website, de landsspecifieke instructies die van belang zijn te lezen via de website van de Nederlandse ambassade. Alle bewijsstukken dien je toch zelf te regelen, zo’n bureau geeft hoogstens wat meer zekerheid daar ze alles met de aanvrager nog eens door kunnen nemen voordat deze de visumaanvraag indient. Meerwaarde kan dus zitten in het feit dat de aanvrager wat meer op zijn/haar gemak gesteld kan worden.

Het aantal entrees (1, 2 of mulitple) zegt alleen iets over het aantal keren dat je de buitengrens van het Schengengebied mag betreden: je kunt met 1 entry op dat visum slechts eenmalig de buitengrens passeren. Zodra je op Schiphol of een andere luchthaven land en voorbij de grenswacht gaat overschrijd je de buitengrens. Eenmaal binnen het Schengengebied mag je naar alle Schengenlanden reizen mits het hoofdverblijf maar Nederland blijft. Ke kunt dus op een Nederlands visum landen op Schiphol, Zaventem of ander vliegveld, enige tijd in Nederland door brengen en een uitstapje maken naar Duitsland, Zwitserland, Spanje etc.

Je zou zelfs kunnen invliegen via bijvoorbeeld Italië, daar een week blijven in een hotel en vervolgens met een Europese vlucht (dus binnen het Schengengebied) door kunnen reizen naar Nederland alwaar je dan de meeste tijd (hoofdverblijf) door brengt. Uiteraard zul je bij de grens wel de grenswacht er van moeten overtuigen dat je eventjes in Italië bent maar het hoofddoel uiteindelijk Nederland zal zijn. Denk bijvoorbeeld aan een hotelreservering en een reservering voor een vlucht vanuit Italië naar Nederland. Of nog beter: dat de referent die in de visumaanvraag genoemd is ook reeds in Italië is. Om gedoe te voorkomen is het in de praktijk makkelijker om op een Nederlands visum direct via Nederland of buurlanden binnen te komen en dan na aankomst een Europa tour te maken, dan voorkom je immers dat een grenswachter moeilijk gaat doen en er niet van overtuigd is dat de reiziger echt naar Nederland zal gaan.

Met vriendelijke groet,

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website