Goed nieuws voor iedereen in Thailand die regelmatig een Schengenvisum aanvraagt. De Europese commissie werkt aan de mogelijkheid om een Schengenvisum online aan te vragen en de visumsticker te vervangen. Deze digitalisering moet een einde maken aan de bureaucratische en omslachtige methode die nu wordt gebruikt.

Het scheelt voor velen een rit naar VFSGlobal in Bangkok en een hoop geregel. Over een aantal jaren kan je een Schengenvisum gewoon thuis achter je PC regelen.

De Commissie wil dat de visumplichtige reizigers van buiten de EU op één gemeenschappelijk online platform een Schengenvisum kunnen aanvragen en de bijbehorende kosten kunnen betalen, ongeacht het Schengenland dat ze willen bezoeken. Een bezoek aan een een ambassade, consulaat of VFS Global zou enkel nog vereist zijn voor reizigers van wie de biometrische gegevens nog niet beschikbaar zijn. De huidige procedures hebben problemen opgeleverd tijdens de COVID-19-pandemie, toen de aanvragers niet meer naar de ambassade en consulaten mochten om een visum aan te vragen.

De digitalisering zal het aanvragen van een Schengenvisum gemakkelijker en het visum zelf veiliger maken:

 • Thai kunnen straks op één platform online een visum kunnen aanvragen en de visumleges kunnen betalen, ongeacht het Schengenland dat ze willen bezoeken.
 • Als de Thaise aanvrager meerdere lidstaten wil bezoeken, zal het platform automatisch bepalen welke lidstaat bevoegd is om de aanvraag te behandelen.
 • Op het platform zal de Thaise aanvrager actuele informatie over Schengenvisa voor kort verblijf vinden, en alle nodige informatie over de vereisten en procedures (onder meer over bewijsstukken, visumleges of de noodzaak een afspraak te maken voor het verzamelen van biometrische gegevens).
 • De eis om zich persoonlijk bij de VFSGlobal aan te melden zou enkel nog gelden voor Thai die voor het eerst een aanvraag indienen en daarvoor hun biometrische gegevens moeten laten verzamelen, aanvragers van wie de biometrische gegevens niet meer geldig zijn en aanvragers met een nieuw reisdocument.
 • Het visum zal geavanceerde veiligheidskenmerken bevatten, die beter beveiligd zullen zijn dan met de huidige visumsticker het geval is.
 • Het nieuwe systeem zal ervoor zorgen dat de grondrechten altijd worden beschermd.

Hier kan je het hele artikel lezen: https://schengenvisum.info/eu-wil-aanvraag-schengenvisum-digitaliseren/


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 5 votes.
Please wait...

6 reacties op “‘Aanvraag Schengenvisum voor Thai kan in de toekomst online’”

 1. Ron zegt op

  Jammer dat dat nog een aantal jaren moet duren.

 2. Yan zegt op

  Tja…Op dit moment met TLS en de zogenaamde verbindingsofficieren op de Belgische Ambassade is het één miserie…Schande…

 3. Jan zegt op

  Nou weet ik het niet meer zeker maar als je de vragen invult kan je een account aanmaken bovenin en als je dat gedaan hebt kun je het geheel digitaal doen.
  Ik was het laatst aan het uitproberen voor mijn vriendin en ik kwam op een digitale portal uit.
  Google maar eens op “ schengen visa aanvraag formulier” dan zie je boven ergens account aanmaken doe dat maar eens.

  Veel plezier

  Gr,

  Jan

 4. TonJ zegt op

  Hopelijk heel snel verlost van die onnodige “red tape” met bijbehorende kosten en tijdverlies.

  Begin 2020 alles geregeld: ticket, verzekering, visa. Toen kwam Covid en mocht Thaise relatie het Schengengebied niet meer in. Van KLM en de verzekeraar keurig een voucher ontvangen. Maar wat betreft de visa alles weer opnieuw moeten doen, totaal geen coulance van de NL overheid.

  Toch wel vreemd, dat je een hoop toeren moet uithalen om een relatie naar NL te halen, inclusief invitatiebrief, uitgebreide uitleg over aard van relatie inclusief foto’s, bewijs van financiële zekerheid, etc.,etc., terwijl de NL deuren voor een niet-zo-ernstige-vluchteling open staan waarbij die personen daarna van alle kanten worden geassisteerd (de échte vluchteling mag die menslievende behandeling natuurlijk wel ontvangen!!).

  Ik heb weleens gekscherend gezegd: laat je maar bij IJmuiden de sluis indrijven, gooi je paspoort weg en hang een zielig verhaal op. Dan krijg je alle hulp. Wel even makkelijker dan de officiële weg.

  • Rob V. zegt op

   Ton, ik zie zo snel nog geen rode tape verdwijnen. Het idee van de digitale weg in slaan praten de lidstaten al een paar jaar over, maar alle neuzen de zelfde kant op krijgen zodat unaniem alle Schengenlanden akkoord gaan, daar gaat heel heel veel gepraat en schipperen overheen. Het ene land wil/kan dit niet, maar wil graag wel dat, een ander is het daar niet mee eens en ziet liever de dingen zus en zo… dat kost dus veel gepraat en geregel.

   Ik denk dat dit plan eerder uit zal lopen op een digitaal voorportaal. Nu nog moet de visumplichtige buitenlander zich soms via de website van een ambassade informeren/aanmelden, elders bij een externe dienstverlener (bijv VFS Global, TLS Contact enz). Of ter plaatsen bij het loket van ambassade,consulaat of externe dienstverlener een en ander regelen. Dat samenbrengen tot 1 website (per buitenland zoals 1 site voor alle aanvragen uit Thailand) zal al veel moeite kosten. En omdat de precieze regeltjes en formulieren per lidstaat verschillen, denk aan exact hoeveel geld de reiziger moet hebben, hoe aan te tonen onderdak te hebben enzo, over weer anders is, zal het na invullen van je reisplan bijna zeker neerkomen op een doorverwijzing naar de website van de specifieke lidstaat (bijv NL of BE) en daar dan de specifieke eisen van dat gepresenteerd krijgen en digitaal aan moeten voldoen.

   Dat scheelt iemand die al eerder naar de EU is geweest (en de lidstaten dus biometrische gegevens zoals foto en vingerafdrukken van hebben) een reisje naar het loket besparen om de papieren in te leveren maar dat is het dan ook wel zo’n beetje… De rode loper zal nog niet uitgaan hoor.

   Overigens kan een Thai of wie dan ook als vluchteling naar hier komen, moet je wel de EU grens bereiken… En dan heb je recht op het aanvragen van asiel, en begint een procedure die al snel een jaar duurt, terwijl je in een grote groepsopvang zit te wachten… Leuk is anders. De echte vluchteling (ik ken Thaise en Iranese vluchtelingen die erkend zijn als zodanig) zit dan nog met veel stres, onzekerheid en gedoe. Scholing, werk vinden, ver weg van familie, hele oude bestaan achter je gelaten, dat is voor hen echt best zwaar en geen feestje ondanks de goedbedoelde hulp (waar instanties en vrijwilligers ook nog eens langs elkaar heen kunnen werken en je als asielzoeker helemaal de draad kwijt bent). Nee, dan toch maar de reguliere route van kort verblijf (visum) of migratie. Die hebben minder papierwerk en gedoe doorheen te worstelen maar nog steeds teveel. Ambtenarij… daar staat de klant/burger meestal niet centraal, men denk vanuit het hokje van de ene specifieke ambtenaar/afdeling, zich in de burger/aanvrager verplaatsen en flexibel zijn is blijkbaar niet mogelijk in heel dit ambtelijke circus. Om moe van te worden.

 5. peter zegt op

  Uit de oudheid ken ik een liedje:
  “Over 25 jaar ” Denk dus niet dat het snel zal gebeuren.
  En er zit een limiet aan de eisen, wacht je te lang, dan zijn je gegevens weg en mag je weer opnieuw beginnen bij VFS Global, in BK.
  Dat is hetzelfde als Fly blue vliegen van KLM, je kan korting sparen, maar moet dan wel binnen een jaar gebruiken, anders is het …weg.

  De eis om zich persoonlijk bij de VFSGlobal aan te melden zou enkel nog gelden voor Thai die voor het eerst een aanvraag indienen en daarvoor hun biometrische gegevens moeten laten verzamelen, aanvragers van wie de biometrische gegevens niet meer geldig zijn en aanvragers met een nieuw reisdocument.

  Trouwens is het vergaren van biometrische gegevens wel toe gestaan?
  Volgens de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) niet, tenzij je een kerncentrale gaat bezoeken of zo iets.
  Dus gaat dit Schengen beleid weer over de top. Privacy regels worden weer geschonden.
  Immers is een vakantie in Schengen gelijk aan het bezoeken van een kerncentrale?

  Er zijn natuurlijk heel veel Thaien, die 3-4 keer/jaar naar het Schengen eiland komen, niet dus.
  Maw het is weer weg gegooid geld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website