Taxichauffeur Prasit

Prasit Suwan (70) moet de meest merkwaardige taxichauffeur met de meest merkwaardige taxi in Thailand zijn. Het dak van zijn wagen, dashboard en de kofferbak zijn bedekt met buitenlandse bankbiljetten, oude en nieuwe, en munten.

Tussen de voorste twee stoelen staat een karaokeset, die passagiers mogen gebruiken, en er liggen mondverfrissers en vlugzout voor wie tijdens de rit onwel wordt.

Maar het meest bijzondere zijn nog wel de handgeschreven mededelingen: passagiers die de chauffeur aan het lachen maken, die een grap vertellen en meer dan dat soort dingen, krijgen korting op de ritprijs. Dankzij die gimmicks en zijn behulpzame en extraverte karakter heeft Prasit een grote populariteit verworven, niet alleen bij collega-chauffeurs, maar ook bij buitenlandse en Thaise passagiers.

De media hebben van hem al een beroemdheid gemaakt en aandacht besteed aan de karaoke in zijn wagen en zijn rol als vrijwillige hulpverlener. Want als Prasit een ongeluk ziet, stapt hij uit zijn wagen en helpt de slachtoffers.

Prasit heeft nooit problemen met zijn klanten

Prasit is pas sinds zijn pensionering als legerkorporaal op 60-jarige leeftijd werkzaam als taxichauffeur. Dat besluit werd ingegeven door zijn wens mensen uit alle lagen van de bevolking te helpen en te dienen. ‘Nadat ik gepensioneerd was, wilde ik een baan vinden die me de vrijheid zou geven mijn eigen ding te doen. Deze baan is perfect voor mij. Ik heb altijd mijn eigen baas willen zijn.’

Met zijn klanten heeft hij nooit problemen. Zelfs de meest lastige passagiers weet hij te ontdooien. ‘Ik reageer nooit op hoe mensen zich tegenover mij gedragen. Ik ben altijd respectvol en vriendelijk, zelfs als mensen tegen me schreeuwen. Ik neem ze niet serieus en geef ze het voordeel van de twijfel. Servicegerichtheid zit van nature in me.’

Dat die houding wordt gewaardeerd, blijkt wel uit het feit dat hij inmiddels 57 vriendschapsboeken heeft, waarin passagiers iets hebben geschreven over hun ervaringen in de taxi. En uit de honderden bankbiljetten die hij als tip heeft gekregen. De laatste keer dat hij ze telde, kwam hij op 100.000 baht uit.

Vier keer hebben passagiers geprobeerd hem te beroven. Eén keer probeerde een jongeman hem te wurgen met een riem, maar Prasit stopte zijn hand ertussen, zodat hij kon blijven ademhalen. Gelukkig kwam een jonge vrouw, die bij de onverlaat was, tussenbeide. Maar ook dit incident heeft Prasit niet afgeschrikt. Nog steeds zijn de bankbiljetten en munten niet vastgelijmd, maar zitten ze in nette plastic hoesjes.

(Bron: Bangkok Post, 16 januari 2013)

2 reacties op “Wie taxichauffeur Prasit aan het lachen maakt, krijgt korting”

 1. ferdinand zegt op

  Leuke uitzondering op de meeste taxi chauffeurs. Ben over het algemeen niet zo gecharmeerd van de “luchtverversers” en alle versieringen en al zeker geen karaoke in de taxi.
  Ben na honderden ritten al heel erg blij als een taxi in Bangkok mij, zonder me op te lichten van A naar B brengt.
  Blij als een taxi chauffeur mij uberhaupt op een drukke plek wil meenemen, hij enigzins de weg kent, niet als een coureur en onder invloed door de stad raced.
  In al die jaren teveel vervelende ervaringen met onbeschofte, agressieve, dronken en halfslapende taxichauffeurs opgedaan.
  Dus deze bejaarde ex leger korporaal zou wel eens een verademing kunnen zijn.
  Voor alle eerlijkheid; ook goeie ervaringen. Dus niet alleen maar negatief. Probleem is waarschijnlijk er zijn te veel taxi’s en de verdiensten zijn te laag.

 2. ferdinand zegt op

  Als aanvulling op mijn niet altijd positieve ervaringen met BKK’s taxichauffeurs; ze zijn altijd nog 100 x beter als de Tuk Tuk drivers, en een taxi is buiten het spitsuur en in het regenseizoen, altijd te vinden.
  Vrijwel al de keren dat ik al dan niet noodgedwongen gebruik moest maken van een Tuk Tuk werden waanzinnige prijzen gevraagd, soms levensgevaarlijk gereden, bij aanrijdingen de tuk tuk haast uitgesmeten en verdween de chaufeur spoorloos.
  Je zit met je hoofd in het dak, ziet niks en komt om van de stank en het lawaai. Bovendien heb ik geen tuk tuk driver meegemaakt die de weg kent, het gaat hem om argeloze touristen en snel geld verdienen.
  Bij taxi absoluut vereist dat je om het aanzetten van de meter vraagt. Let op, als het kan, dat je in een nieuwere auto stapt, er rijden nog ongelooflijke wrakken zonder remmen rond met bijbehorende chauffneur.
  Heb je midden in de spits met alle files haast, over een korte afstand, is een motor taxi wellicht een alternatief, goedkoop en snel, maar alleen geschikt voor de levensmoede waaghals.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website