1000 Words / Shutterstock.com

Een leuke manier om Bangkok te ontdekken is per boot. De Thaise hoofdstad heeft een uitgebreid netwerkt van kanalen (klongs). Er zijn veerdiensten, een soort busboot oftewel watertaxi, die je snel en goedkoop van A naar B brengen. Het is een belevenis op zich.

Bijna iedereen kent de machtige en majestueuze Chao Phraya, deze rivier door Bangkok is drukbevaren. De vele vertakkingen brengen je via een kanalenstelsel door onbekende delen van Bangkok. Het is opmerkelijk te zien hoeveel mensen er in schamele hutjes aan de waterkant wonen. Maar er zijn ook vele bezienswaardigheden en attracties te vinden aan beide oevers van de machtige Chao Phraya. Je hebt Bangkok pas gezien als je de stad ook vanaf het water hebt bewonderd.

Voor nieuwkomers is het wel handig te weten hoe het waterverkeer georganiseerd is.

De klongs van Bangkok: verborgen waterwegen in de stad

Bangkok, wordt ook wel het “Venetië van het Oosten” genoemd. Deze bijnaam is te danken aan de klongs, de kanalen die zich als een web door de stad heen weven. De klongs vormen een belangrijk onderdeel van het stedelijke landschap en de lokale cultuur en worden al eeuwenlang gebruikt voor transport, handel en wonen.

Geschiedenis

In het verleden waren de klongs de belangrijkste vervoersroutes in Bangkok en speelden ze een belangrijke rol in de ontwikkeling van de stad. In de 18e en 19e eeuw waren ze de levensaders van de stad en verbonden ze de Chao Phraya rivier met de vele wijken en markten. De klongs waren voor veel mensen de primaire manier om zich te verplaatsen, goederen te vervoeren en handel te drijven.

Helaas zijn er in de loop der tijd veel klongs gedempt of verwaarloosd vanwege de uitbreiding van het wegennet en de groei van de stad. Ondanks deze veranderingen zijn er nog steeds veel klongs in Bangkok, die een uniek beeld geven van het traditionele leven in de stad.

Leven langs de klongs

Een tocht langs de klongs van Bangkok onthult een heel andere kant van de stad, ver weg van de drukke straten en moderne wolkenkrabbers. Aan de oevers van de klongs vind je traditionele houten huizen op palen, weelderige tropische vegetatie en kleurrijke markten.

Het leven langs de klongs is nauw verbonden met het water. Veel bewoners hebben nog steeds een boot waarmee ze zich verplaatsen en hun dagelijkse boodschappen doen. Ook vind je er drijvende markten, waar handelaren vanuit hun boten lokale producten verkopen, zoals verse groenten, fruit, vis en traditionele Thaise gerechten.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Een van de beste manieren om de klongs van Bangkok te ontdekken, is door een boottocht te maken. Er zijn verschillende soorten boten beschikbaar, variërend van traditionele longtailboten tot moderne toeristenboten. Tijdens zo’n tocht krijg je een uniek kijkje in het dagelijkse leven langs de klongs en zie je bezienswaardigheden zoals oude tempels, charmante houten huizen en levendige markten.

Een populaire bestemming voor boottochten is de Klong Bang Luang Artist Village, een historische gemeenschap aan het water waar lokale kunstenaars hun ateliers en galerijen hebben. Hier kun je ambachtelijke workshops volgen, zoals het maken van traditioneel Thais aardewerk of het beschilderen van maskers.

Belangrijke aandachtspunten over de waterwegen van Bangkok

De waterwegen van Bangkok zijn onderverdeeld in drie delen:

 1. De Chao Phraya rivier.
 2. Saen Saeb kanaal (klong) die van oost naar west, dwars door Bangkok loopt.
 3. De kanalen van Thonburi, een netwerk van kanalen aan de andere kant van de rivier.

Er zijn zes relevante soorten boten die op de waterwegen varen:

 1. Rivier taxi’s (ook wel Express Boats).
 2. Longtail boats (langstaart boten).
 3. Veerboten die de rivier oversteken.
 4. Rondvaartboten.
 5. Private riviercruises.
 6. Hotel shuttle boten.

Er zijn vijf verschillende soorten Express boten (rivier taxi’s):

 • Geen vlag (Local Line) – stopt bij elke pier.
 • Blauwe vlag (toeristische boot) – stopt wanneer je wilt.
 • Oranje vlag – stopt bij de belangrijkste aanlegsteigers.
 • Gele vlag – grote boot speciaal voor forenzen.
 • Groene vlag – express boot voor forenzen.

De bekende, Longtail Boats, zijn een soort tuk-tuks op het water. Deze gele smalle boten kunnen door toeristen gehuurd worden. De prijs moet je vooraf afspreken met de kapitein. Je kunt natuurlijk ook een rondvaart langs bezienswaardigheden boeken.

Mocht je per boot Bangkok willen ontdekken ga dan met de Skytrain naar de Sathorn Pier (BTS Skytrainstation Saphan Taksin). Vanaf daar vertrekken de boten en kun je genieten van al het moois dat deze metropool te bieden heeft.

11 reacties op “Ontdek Bangkok op het water”

 1. Gerit Tienkamp zegt op

  Gebruik regelmatig de #Watertaxi.
  Snel en goedkoop.
  En wat belangrijk geen last van het altijd vastzittende verkeer.

 2. compuding zegt op

  Ik gebruik meestal de veerboot, die brengt je voor een paar dubbeltjes van noord naar zuid en weer terug.
  En dit is ook ontdekt door de vele toeristen want meestal zit het daar helemaal vol mee

  groet compuding

 3. Henk j zegt op

  Summiere info.
  De groene boot is een boot die alleen in de ochtend en namiddag vaart van sathorn taksin via Nonthaburi naar pakkret gaat. Stopt niet overal. 32 baht voor de gehele route
  De tourist boot stopt enkel op de bekende plaatsen. Niet waar jij wilt. Route Phra Arthit (Khao San road gebied)
  Geen vlag is van Nonthaburi naar wat rajsinkorn. 10 baht
  Orange eveneens. 15 baht
  Gele vlag Nonthaburi naar sathorn 20 baht is een snellere boot. Stopt niet overal.
  Meer info op http://www.chaophrayaexpressboat.com

 4. Cornelis zegt op

  Hierbij een kaartje van de verschillende mogelijkheden:
  http://www.chaophrayaexpressboat.com/en/services/route-print.asp

 5. rene23 zegt op

  ER is een longtail die ’s middags de schoolkinderen naar Thonburi brengt.
  Hij stopt daar een stuk of 10-12 keer bij allerlei opstapplaatsen.
  Erg mooie tocht en leuk met die kids, weet niet meer waar hij begint.

 6. Nicky zegt op

  Er zijn ook Tok bootjes te huur. Deze zijn rustiger en comfortabeler dan de longtailboats.
  Ideaal om als groepje een paar uur door de kanalen te toeren

  • Guus zegt op

   Lijkt ons leuk.Meer info ook van kosten? Door de klongs ?

   • Nicky zegt op

    Ik heb het tel.nr niet meer. Maar wij hadden dat via de concierge in het hotel in Bangkok. Ik denk dat menig hotel dat moet weten. Tokboat is algemeen bekend

   • Harrie Jansen zegt op

    De kosten zijn laag 8 of 10 bath, wij stappen altijd, omdat we daar verblijvenop in Bo Bae tower, of te wel het Prince palace Hotel, daar kan je voor 8 bath na het centrum, daar kan je op over stappen op andere boten.

 7. Lydia zegt op

  Als je een kaartje koopt krijg je een schema met de vertrektijden mee. Ze kruisen meteen aan waar je ingestapt bent (handig als je terug moet)

 8. Sander zegt op

  Waar kan ik een goede rondvaart door de kanalen van Thonburi boeken? Het mag ook gewoon een gids / local met een bootje zijn, hoeft geen toeristische organisatie te zijn!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website