Exclusief autorijden in Thailand

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Verkeer en vervoer
Tags: , , ,
10 november 2014

Als ik in Bangkok arriveer reis ik meestal na een of twee dagen simpel met de bus vanaf het Ekamai busstation voor zegge en schrijve 113 baht naar Pattaya. Heb daar een prima adres waar ik al jaren mijn wonder op wielen huur voor een alleszins redelijke prijs en … met een goede verzekering.

Vertrekkend vanuit Pattaya omzeil ik het hectische verkeer van Bangkok. Bij het huren van een auto moet je altijd bij de pinken zijn en de gebruiksvoorwaarden goed nalezen. Zo staat in het contract van mijn verhuurder dat de rijafstand vanaf Pattaya niet meer dan 50 kilometer mag bedragen en over de verzekering wordt op het voorgedrukte formulier met geen woord gerept.

De eigenaar kent mij inmiddels goed genoeg en wijzigt het formulier al tijdens het invullen, uiteraard vergezeld van zijn handtekening en een imponerend firmastempel. De huurauto is meestal van het type Honda Jazz of Toyota Yaris, afhankelijk van wat op dat moment voorhanden is.

Een beetje status

Met mijn vehikel rij ik een vooraf bepaalde route, maar doe dat voor zover mogelijk via de binnendoor weggetjes waar je de leukste tafereeltjes tegenkomt. Een goede wegenkaart is daarvoor wel een noodzakelijk iets. Veel aanzien geniet ik met mijn klein autootje echter niet. En zeg nou zelf al die auto’s stralen toch geen enkele grandeur uit. Het zijn vooral de auto’s van Japanse makelij – made in Thailand en omgeving – zoals Toyota, Nissan, Suzuki, Honda, Mazda en wat ik maar betitel als de wagen voor het volk, de pick-up. In feite is daarmee het gros van de bolides waarmee de Thaise automobilist en ook de farang zich over ’s Heeren wegen voortbeweegt wel opgesomd.

Diegenen die denken iets voor te stellen rijden in een BMW of in zo’n fantasieloze Mercedes. Nee, als je een beetje status wil nastreven dan rij je in een Maserati, een Hummer of Lamborghini. Een Lotus kan er ook nog maar net mee door.

Wil je meetellen, kijk dan maar eens rond op een van de bovenste etages van het mooiste warenhuis van Bangkok: Siam Paragon. De voitures waarmee je indruk maakt en écht meetelt binnen de Thaise society staan daar blinkend in het gelid.

Het alternatief

Eigenlijk heb ik het helemaal gehad met de autohuur, want ik wil meetellen en de verleidelijke amandelvormige bruine oogjes en hunkerende blikken van de allermooiste dames op mij gericht zien. Helaas gaan een Maserati c.s. mijn budget ver te boven. Toch heb ik de oplossing, dankzij het dwalen over die binnenweggetjes, gevonden. Als je verstandig bent kun je opvallen zonder dat het een vermogen kost. Zo viel mijn oog op een werkplaats met een aantal oude legerjeeps. En dat is toch een vervoermiddel waarmee niet Jan en Alleman zich voortbeweegt.

Restauratie

De restauratie van een tienjarige legerjeep is een immens karwei. Met veel interesse heb ik het vakmanschap waarmee alles wordt uitgevoerd nauwkeurig bekeken. Voorwaar dat is geen sinecure, want tot op het chassis wordt de hele auto gesloopt. Metalen onderdelen getectyleerd en weer in de juiste kleur gespoten. Motor en alle onderdelen worden grondig nagezien en zo nodig gereviseerd. Uiteraard ondergaat ook het interieur een facelift. Als al deze werkzaamheden zijn uitgevoerd, beschik je over een exclusieve Thaise Mitshubishi legerjeep uitgerust met vierwielaandrijving en dieseluitvoering. Verder kun je open rijden of mocht er een buitje vallen de zaak met het zeildoek afsluiten. Exclusiviteit gegarandeerd. Uiteraard heb ik meteen de alleenverkoop voor Thailand en de rest van de wereld verkregen.

Voor de som van nauwelijks driehonderdduizend baht kun je met veel aanzien rondrijden. Bewonderend toegeworpen blikken van de allermooiste dames vallen je ten deel. En is dat niet een koopje in vergelijking met een Maserati, Lamborghini, Lotus of Hummer?


» Laat een reactie achter


27 reacties op “Exclusief autorijden in Thailand”

 1. Robbie zegt op

  Joseph, je schrijft:
  “Ik wil meetellen”, “Grandeur uitstralen”, “Aanzien verwerven”, “Bewonderende blikken toegeworpen krijgen”.
  Heb je dat alles werkelijk nodig? Of denk je echt dat de lezers van dit artikel er ook op uit zijn om te imponeren?
  Ik respecteer jouw motieven en ik wil je ook zeker niet beledigen, maar als ik een auto huur doe ik dat omdat ik een vervoermiddel nodig heb.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 14 stemmen)
  • @ Wie regelmatig de artikelen van Joseph leest weet dat dit slechts ironisch bedoelt is. Dat zal ik ook nog even uitleggen:
   ironisch: iro – nisch
   [ie` roo-]
   bijvoeglijk naamwoord en bijwoord

   van de aard van, gebruik makend van ironie, spottend
   ironisch: meesmuilend, spottend

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +11 (obv 17 stemmen)
  • Joseph Jongen zegt op

   Robbie, je moet het niet allemaal zo letterlijk nemen. Het is gewoon als een vrolijke noot bedoeld en zoals Khun Peter aangeeft ironisch. Kan behalve in mijn kleine huurauto ook gewoon op een gehuurd bromfietsje rondrijdend intens genieten.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
   • Robbie zegt op

    Gelukkig maar. Ik ben nu helemaal gerust gesteld. Bedankt voor de toelichtingen. Khun Peter ook.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 2. maria berg zegt op

  waar moet je zijn voor zo’n jeep en wat gebruikt hij per 100 km.?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 4 stemmen)
  • Ghostwriter zegt op

   nou wil ik niet flauw zijn, maar kan het toch niet laten….

   benzine !!!??? 🙂

   volgens deze website 1 op 4…. http://members.quicknet.nl/mp.sluis/jeep.htm

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Joseph Jongen zegt op

    Het benzineverbruik valt bijzonder mee, want het is een dieseluitvoering. Als het je echt interesseert ga ik het nog voor je navragen,

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Thailandganger zegt op

     heb jij de diesel uitvoering? mooi is nog goedkoper dus.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Joseph Jongen zegt op

   Maria, het is enkel interessant als je in Thailand woont omgat anders de transportkosten zwaar gaan wegen. Het restoratiebdrijf zit in de omgeving van Kabin Buri. Dieselverbruik kan ik navragen. Indien serieuze interesse dan kun je mij mailen en zal ik je kortsluiten. Mijn mailadres kun je via Khun Peter opvragen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. henk korat zegt op

  Heren,

  Wil je echt opvallen in Thailand dan importeer je een TRIKE.
  Je spuit hem voor € 300,– in een knalgele Lamborghini kleur.
  Daarna ga je toeren op de Thaise wegen, waaooooo.
  Wat een reacties vanaf de kant van de weg.
  Je wordt ingehaald op de snelweg, er wordt geremd, er worden foto,s gemaakt.
  Wil je opvallen, ga Trike rijden.
  Henk Korat

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Robert zegt op

   @Henk Korat – da’s nou net het laatste wat ik zou willen als farang in Thailand – aandacht trekken van de Thaise bevolking en politie met een voor Thaise begrippen duur speeltje. Ieder z’n meug.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 4. nok zegt op

  Omdat mijn vrouw ook aan een nieuwe auto toe is ben ik eens gaan kijken op internet. Valt me op dat weinig dealers ook een engelse website hebben, ze spreken het ook niet is mij al eerder opgevallen en dat voor Bkk!

  Ik vertelde haar dat een auto die 1 op 30 rijdt en dan het liefst op lpg is wat ze nodig heeft. Zij denkt er natuurlijk heel anders over met haar thaise visie.

  Was vorig jaar op de auto/motor show in de Muang thong thani exposition halls (Jaarbeurs van Bkk) en vroeg daar bij de VW dealer of ze ook blue motion motoren hadden. De verkoopster keek me aan alsof er een tsunami aankwam.

  Kortom het valt niet mee een auto te kopen in thailand, het beste/makkelijkst is gewoon een Toyota te nemen want daar zijn immitatie onderdelen voor te krijgen en er zijn er zeer veel van.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. Johnny zegt op

  Leuk artikel.

  Je kunt idd allelei kanten op in Thailand. Alleen het importeren van 2e handsauto’s is erg lastig. Daar zijn ook wel trukjes op.

  De meeste classics worden voorzien van een 2e hand Mitsu of Toyo motor, das goedkoop en betrouwbaar. De verdere restauratie is afwachten of je een goede hebt of iemand die graag met oude blikjes werkt en/of ijzerdraad.

  Mijn vriend is een betrouwbare restaurateur en het opknappen van classic kost al snel 300k. Een Jeepie zoals hier omschreven is niet zo bijzonder en zal wellicht minder kosten.

  ps: geef mij de Maserati maar…..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. Cornelis zegt op

  Auto’s – maar ook motorfietsen – in het hogere segment zijn wel héél erg duur in Thailand. Vorige week nog in een Porsche Boxster gezeten op de tweede verdieping van Siam Paragon – prijs: het dubbele van wat-ie in NL moet kosten. Idem dito voor de BMW’s de Maserat’s, de Lamborghini’sen de Audis die daar te zien waren. O.a. een kwestie van extreem hoge invoerrechten op dergelijke vervoermiddelen. Aan de top van het segment qua prijs stonden er 2 Rolls Royces – met als tegenstelling ook een Skoda!
  Bij Lamborghini hadden ze kennelijk een serieuze klant binnen: de deur ging achter ‘m dicht en de raamafdekking werd neergelaten – we mochten kennelijk niet zien wie hier z’n (zwarte?) geld kwam besteden………………..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 7. loenglini zegt op

  Wilt u mij het adres geven van de Jeep bouwers??
  Bvd.
  Loenglini

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Nelis zegt op

  Ik kom uit Nederland en met een fiets trek je net zo veel bewondering en nazien van velen hahahaha………………

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Daniel zegt op

   Ik ben van mening dat de thai denken weer een gekke farang; Wat rijdt die hier rond in die hitte?
   aar ik kan het niet laten, je komt er mee op de meest onmogelijke plaatsen en ziet door de hevige snelheid meer dan met de wagen. Je vindt steeds andere interessante dingen, en ja kan overal stoppen om iets te zien of om een praatje te doen. Doorgaans met handen en voeten en met een beperkte woordenschat.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 9. Bernard Vandenberhe zegt op

  Hier in Khon Kaen is ook een firma die dergelijke Jeeps restaureert.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 10. Convents h zegt op

  Fantastis dat je een droom van een jeep heb gevonden , wens je vele fijne tochten . Wil graag nog iets kwijt aan iedereen die hier in het mooie Thailand wil rondtoeren a.u.b. mensen neem de beste verzekering die je kunt krijgen . Met min borg voor het geval van ongeluk van 200000 Tb . Groetjes . De Overlever .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 11. Rob Piers zegt op

  Voor Maria,
  Ook in Hua Hi kun je jeeps kopen. Bij ons in de straat (Soi 41) woont een Deen (tegenover het appartementen gebouw) die regelmatig een opgeknapte jeep te koop heeft staan. Daarnaast is er op de Phetkasem Road een garage waar ook regelmatig jeeps worden opgeknapt (en verkocht neem ik aan). Ergens tegenover het paleis.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 12. Daniel zegt op

  Heb ooit een Suzuki Samurai gehuurd om van CM naar MHS te rijden maar heb hem na enkele km geschok en bijna gebroken rug terug gebracht en omgeruild voor een opel corsa.. Het ruige tegenover het comfortabele. Dus nooit meer iets jeep-achtig.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 13. Pieter zegt op

  .
  Toen ik naar Thailand ging emigreren, viel het me op, dat er allemaal 13 in een dozijn reden?
  Op zoek naar een auto, die eruit sprong, moest ik al snel een kapitaal voor betalen (??)
  Wat in Nederland heel normaal is, vragen ze hier de hoofdprijs?
  Na maanden zoeken, heb ik een oud Amerikaanse opknap Jeep gekocht uit 1957 een Willy’
  Aanschafprijs 200 000 Bath’
  Deze heb ik totaal onder de loep laten nemen en hem laten vernieuwen naar Europese normen.
  Door een erkend bedrijf die gespecialiseerd is met Jeep en Hummer’
  En Ja’.. ook in Thailand is dit duur!
  Maar het hele grote voordeel is, dat de Jeep weer een kleine 50 jaar weer mee gaat’
  Ondertussen, heb ik een oud Amerikaanse Willy Tele Commander aangeschaft, die hier zeer zelden rijden. Ook bij deze Jeep weer zijn aanpassingen, en als ik met een Jeep door de stad rij, dan klappen de mensen in hun handen en steken hun duim omhoog’
  Ook bij politie controle, kan ik als enige doorrijden, en de agenten springen in de houding en salueren.
  Nu’, heb ik twee Jeeps, die natuurlijk hun wet geldige papieren hebben, en de wegenbelasting / keuring / verzekering zijn betaald’
  Voor de liefhebber, wil ik wel een Jeep verkopen, en hier hoeft geen winst opgemaakt worden.
  Daarom een hele zachte prijs van 350 000 Bath voor de prachtige oude geheel opgeknapte leger Jeep, met een totaal en een half dak’ Het is dan ook een must;.. open te rijden in het prachtige Thailand, waar het altijd mooi weer is’

  Ik betaal per jaar aan wegenbelasting en verzekering / keuringskosten een kleine 50 Euro’
  Benzine ( 1600 CC Toyota ) 1 op 12
  Je blijft lachen in het land van de glimlach Haha’
  Voor deze prijs kun je nog eens auto rijden!!!

  Ik woon in Udon Thani (Noord oost Thailand) (misschien kan hij bezorgd worden)
  Mijn E mail is pdsmit5@hotmail.com voor meer info’ of foto’s

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • janbeute zegt op

   Wat lees ik hier een gerestaureerde Willy jeep met een 1600 cc Toyota motor .
   Dit is geen gerestaureerde Willy jeep , maar een op zijn Thais aangepast voertuig .
   Een echte Willy OVERLAND jeep die zijn niet te koop voor 350000 bath .
   Er rijdt hier veel van zulks soort voertuigen rond , niet alleen Jeeps .
   Maar ik als kenner van voertuigen op wielen , als ik ze bekijk en de prijs soms hoor wat ze er zoal voor vragen .
   Dan ben ik gauw weer weg .
   Laatst kwam ik een 15 jaar originele , oude Harley Davidson Springer tegen ergens in CM .
   Was helaas al verkocht aan een Thai die zijn eerste aanbetaling al had gedaan .
   Prijs van verkoop was iets meer dan 800000 bath vertelden ze mij .
   Dat zijn dan pas de echte klassiekers . Jan Beute

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • Pieter zegt op

    Hallo Jan,

    Vreemd te noemen, dat je me persoonlijk niet even mailt, dan kon je de foto’s zien?
    En Ja’,.. de Jeep is (Bewust’) omgebouwd naar comfort en luxe, zodat dit geen stugge rugpijn Jeep is’ Ook ik zie Jeeps te koop van 1 miljoen en meer’
    En heel veel schroot en oud ijzer, weet je wat daarover heen komt’ om hier een Jeep van te maken?
    Maar dit is meer voor de kenner’ en niet voor de genieter!
    Het ging mij erom, dat ik lekker kan rijden, zonder zeeziek te worden haha’

    En wat de Harley betreft, ik weet nog een originele HD Dyna Low Rider te koop.
    Met geldige papieren en betaalde wegenbelasting en verzekering ‘
    Voor een prijsje van 750 000 Bath’
    Dus het is er wel’ maar je moet even zoeken!!

    Pieter,

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 14. Trienekens zegt op

  In Phitsanulok ( bij het oude busstation ) op de parkeerplaats bij de Seven Eleven staan regelmatig jeeps
  te koop. Het zijn wel Amerikaanse legerjeeps dus cj 6 en een enkele keer staat er een ford mud ( ook een jeep ). prijzen waren ongerestaureerd tussen de 200.000 en 300.000 baht.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 15. Inge van der Wijk zegt op

  Ja, prachtig en heel stoer. Heb jaren in het Midden Oosten gewoond en
  had daar een Jeep Wrangler, heerlijke auto; bleef nooit vast zitten in de
  woestijn en op autoweg deed ie het ook prima. Je kon er lekker mee scheuren.
  Inge

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 16. janbeute zegt op

  Wil je echt opvallen in Thailand .
  En kun je het betalen , want ook deze boys zijn schrikbarend duur in Thailand .
  Koop een Harley Davidson , of nog beter een Indian Chief , of Chieftain .
  Ik kan er uit ervaring van mee praten .
  Ben ook Chopper eigenaar , en heb zelf de bike van de noodzakelijkke veranderingen voorzien .
  Overal waar je komt trek je de volle aandacht , of erger kweek je allen maar meer Jalouzie .
  Een mooie chopper doet meer aandacht trekken dan een saaie Mercedes Benz – BMW of Audi .

  Jan Beute .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website