Thailand-map

UPDATE 6 mei 2010: Calamiteitenfonds: dekkingsbeperking Bangkok opgeheven

Er lijkt een oplossing te komen voor de politieke tegenstellingen in Thailand. Op 3 mei heeft de Thaise premier Abhisit een ‘roadmap’ gepresenteerd. Hierin staan een aantal plannen die de politieke spanning moeten wegnemen.

Het belangrijkst punt is dat de premier voorstelt om nieuwe verkiezingen uit te schrijven voor 14 november 2010. De Thaise oppositiepartijen steunen het plan. Ook de roodhemden (Redshirts) zijn gematigd positief over de plannen van Abhisit.

Alleen de datum van de verkiezingen is nog een twistpunt voor de Redshirts. De roodhemden hebben aangegeven de demonstraties in het centrum van Bangkok (Rachaprasong kruising) pas te beëindigen wanneer Premier Abhisit een definitieve datum vaststelt voor het ontbinden van parlement.

Door het voorstel van Abhisit is de kans op wederom een gewelddadig treffen tussen de Redshirts en de veiligheidstroepen sterk afgenomen.

De politieke situatie blijft nog wel instabiel. Het reisadvies van de Ministerie van Buitenlandse Zaken is ongewijzigd. Pas wanneer de Redshirts de bezetting van het Rachaprasong kruispunt beëindigen is de situatie weer normaal te noemen.

Een samenvatting van de situatie op 5 mei en een aantal adviezen:

 • De ergste politieke spanning in Thailand is afgenomen.
 • Nederlanders en toeristen wordt aangeraden de protestlocaties in Bangkok te vermijden. Op de website van TAT staat ook een overzicht van de protestlocaties, die je zeker dient te vermijden.
 • In geval van gewelddadige confrontaties, wordt reizigers aangeraden om verplaatsingen binnen de hoofdstad Bangkok zoveel mogelijk te vermijden.
 • Niet-essentiële reizen naar Bangkok worden afgeraden, waarschuwingsniveau 4.
 • Draag geen gele of rode kleding. Of kleding waar veel van deze kleuren in voorkomen.
 • Vermijd samenscholingen.
 • Volg het Engelstalige nieuws www.nationmultimedia.com of www.bangkokpost.com.
 • Kijk regelmatig op de website van de Nederlandse Ambassade in Thailand en volg het reisadvies op.
 • Blijf voorzichtig en waakzaam in Bangkok.

Reisadvies rest van Thailand

 • Er is vooralsnog geen gevaar in andere toeristische steden en bestemmingen zoals Phuket, Pattaya, Koh Samui, Chiang Mai. 
 • De luchthaven van Bangkok is veilig en normaal toegankelijk.

Websites voor informatie over veiligheidsrisico’s in Thailand en reisadvies:

– Nederlandse ambassade Bangkok

Ministerie van Buitenlandse Zaken

– Tourism Authority of Thailand

.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website