Thailand huilt (foto: AP)

Door Khun Peter

Of je nu sympathie voelt voor de Roden of de Gelen, je moet helaas vaststellen dat er gisteren door beide partijen buitensporig veel geweld is toegepast.

Militairen die burgers als schietschijf gebruiken

De militairen schoten met scherp op vluchtende en ongewapende burgers. Niet echt een goed doordachte strategische actie. Gewoon je magazijn leegschieten en hopen dat je wat raakt? Is dit nou het gevolg van het slechte onderwijs in Thailand?

De Redshirts steken gebouwen in brand en gaan plunderen

Een Redshirt leider heeft een aantal maanden terug, voor 12 maart, in een toespraak al eens opgeroepen om heel Bangkok in de brand te steken. Dat idee borrelde kennelijk weer op. Het duurde niet lang of ongeveer 20 gebouwen stonden in brand. Getuigt ook niet echt van veel intelligentie en zelfbeheersing.

Het imago van Thailand

De trieste balans is dat deze beelden de hele wereld overgaan en Thailand in de internationale media wordt weggezet als een achterlijke bananenrepubliek. Het leger inzetten tegen het eigen volk kennen wij in het westen alleen van dictaturen.
Het zijn simpele en ongenuanceerde conclusies die niets met de werkelijkheid te maken hebben. Dat weten wij als ‘kenners’ die zich wat meer verdiepen in de Thaise cultuur en politiek. Maar zelfs voor ons is het moeilijk te begrijpen.

Verwacht dat ook niet van de gemiddelde Nederlander die Thailand alleen kent van de mooie stranden en de vriendelijke Thai. Dat beeld is nu wreed verstoord. In mijn omgeving hoor ik al veel mensen de vakantieplannen bijstellen. Thailand? Nee hoor, ik ben niet levensmoe, krijg je dan te horen.
Hele volkstammen trekken conclusies op basis van de sensationele beelden die de TV uitspuugt.

Die spreken niet in het voordeel van Thailand helaas. Het zal nog jaren duren om het vertrouwen van de gemiddelde toerist terug te winnen. Want Miep uit Hardewijk zal gewoon weer voor een all-inclusive resort in Turkije kiezen. Goedkoop en veilig.

Op zich begrijpelijk, maar jammer dat veel toeristen dan nooit zullen kennismaken met één van de mooiste vakantielanden ter wereld.

Ook geweld maakt meer kapot dan je lief is.

.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “(On)gepast geweld in Bangkok”

 1. Batbold zegt op

  Khun Peter, als ik de beelden op Tv bekijk wordt ik daar droevig van. Het land gaat zo naar de knoppen. De haat en tweedeling zal alleen maar groter worden. E wat nu? Aanslagen of terrorisme? Er moeten nieuwe eerlijke verkiezingen komen en welke uitkomst dan ook daar zal iedereen zich bij neer moeten leggen. De gele de rode en de militairen.

 2. Chris zegt op

  Beste Peter,
  inderdaad het leger inzetten tegen je eigen bevolking komt in onze Westerse wereld over als 1 of andere bananen republiek.
  Nu hebben de gelen (regering)noch de roden geen enkele intentie gehad om ook maar wat water bij de wijn te doen.
  Eigenbelang eerst of beter gezegd “Eigen Volk Eerst”
  Na zovele jaren in Thailand begrijp ik het ook niet en als Westerling is dat niet te vatten.
  Maar wat ik wel weet dat dit jaren zal duren voor de schade hersteld is aan dit mooie land en dat ze niet leren uit hun fouten.
  Ze hebben dit als eens meegemaakt in 1992 tijdens de Mei manden em sommige leiders zijn dit precies vergeten!

 3. bkkhierendaar zegt op

  Het leger moest wel worden ingezet-omdat de politie dat niet wilde-niet eens de redshirts wilde of kon afgrendelen om zo tot ”uithongeren” als meer milde vorm. Voor dat de army dat aandurfde,moest dus eerst de gedeserteerde rode chef Set Daeng uitgeschakeld.
  In een andere analyse lees ik net, dat er een bewuste keus in de verbrande shopping-centres zit: allemaal van de CP/Central group-die van Paragon/Emporium zijn grotendeels gespaard.
  En die soms zo aardige Thai zijn bereid tot moord en doodslag om veel minder-al om 10 bt (zo af en toe)-ook dat is iets wat vrijwel iedereen die hier wat langer woont al snel merkt of te horen krijgt. OIf iemand die ruzie krijgt met een Phuketse taxichauffeur.
  Overigens-in de categorie nabijliggende tropische rijstetende landen, doen Indonesia, Malaysia etc. het ook weer stukken beter. En eigenlijk vonden wij Nederlanders Indonesia altijd al veel leuker-behalve een paar jaar toen iemand daar ons niet zo lustte.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website