Winstbejag en hebzucht bedreigen toerisme

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond, Toerisme
Tags:
7 oktober 2014

‘Thais moeten de kip met de gouden eieren niet slachten. Dat is niet slim.’ Kan het nog duidelijker?

Sugree Sithivanich, adjunct-gouverneur van de Tourism Authority of Thailand (TAT), is niet gerust op de toekomst van ’s lands toerisme. ‘We zijn nu nog een leider in de regio, maar of dat in de toekomst zo blijft, is twijfelachtig. De belangrijkste redenen zijn dat de kwaliteit en moraal van Thais tegenwoordig vreselijk zijn.’

Sugree meent dat het aantal problemen, fraudegevallen en misdrijven de afgelopen jaren is gegroeid als gevolg van de toegenomen hebzucht van de mensen, zakenlui en ambtenaren.

Velen vragen zich af of de slogan ‘Land of Smiles’ nog wel geldt nu meer en meer internationale toeristen opgelicht worden, lastiggevallen, misbruikt of vermoord. ‘Thailand’s toerisme kan geen vooruitgang boeken wanneer Thais hun mentaliteit niet verbeteren.’

De cijfers zijn nog niet dramatisch. Thailand is een van de tien topbestemmingen in de wereld met in 2012 en 2013 respectievelijk 22,4 en 26,5 miljoen internationale toeristen. En wanneer we kijken naar de verdiensten staat Thailand op de zevende plaats met respectievelijk US$ 33,8 miljard en US$ 42 miljard.

De concurrentie neemt toe

De vraag is echter hoe lang de lucratieve toeristenindustrie in staat zal zijn bezoekers te verleiden en haar stuk van de taart te behouden. Want de concurrentie van omliggende landen als Vietnam, Laos en Myanmar neemt toe. De stranden van Myanmar zijn niet vervuild en de witte zandstranden van Boracay in de Filipijnen en de spectaculaire Halong Bay in Vietnam hebben een grote aantrekkingskracht. Wanneer deze landen in de nabije toekomst betere transportmogelijkheden en faciliteiten bieden, heeft Thailand een harde dobber aan het handhaven van zijn positie.

Volgens de TAT hebben de mensen in Myanmar en op Bali een vriendelijke en gastvrije houding tegenover internationale toeristen – precies die eigenschappen die Thais klaarblijkelijk aan het verliezen zijn en dat geldt met name voor de meest bezochte bestemmingen als Phuket, Krabi en Koh Samui. Ze worden gedomineerd door zakenlui, die geobsedeerd zijn door winstbejag, of soms zelfs maffia-types die het plaatselijke bedrijfsleven domineren.

Tegengeluid: Thailand heeft alles

Het pessimisme van Sugree wordt niet gedeeld door Glenn De Souza, vice-president van Best Western Asia. ‘Thailand is op dit moment het land dat alles heeft: internationale vakantieparken, een goed ontwikkelde toerisme infrastructuur, uitstekende service, goede verbindingen, adembenemende natuur en een winkelbedrijf met wereldklasse. Thailand heeft het werkelijk allemaal.’

De Souza heeft een sterk vertrouwen in de toekomst van Thailand’s toerisme. Luchtvaartmaatschappijen en reisagentschappen blijven in het land geloven. Hij denkt ook dat de Asean Economic Community die eind 2015 van kracht wordt, veel mogelijkheden voor Thailand gaat bieden. ‘Alle ingrediënten zijn aanwezig voor het succes van Thailand’s toerisme. We hebben alleen een periode van politieke en economische stabiliteit nodig om verzekerd te zijn van verdere groei.’

(Bron: Bangkok Post, 6 oktober 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

33 reacties op “Winstbejag en hebzucht bedreigen toerisme”

 1. william zegt op

  De Thai maakt het er zelf naar, en het interesseert ze niets, voorbeeld, in het hotel waar we regelmatig verblijven ( per dag 1500 bath ) heb ik gevraagd aan de receptie hoeveel het kost als we 1 maand blijven,
  na een paar dagen wachten en enkele keren weer vragen kregen we het antwoord: 50000 bath. ???
  Ander voorbeeld in Bangkok ( dit jaar nog meegemaakt ) van tevoren telefonisch gebeld de prijs en de datum afgesproken, enkele dagen later er naar toe, hartelijk ontvangen door de mensen daar, koffers uitgelaten, toen inboeken bij de receptie de prijs was hoger, wij vragen, nee de lage prijs is enkel via internet is mij verteld, ik zeg maar we hebben deze boeking telefonisch gedaan, ja dat wisten ze wel maar de prijs is hoger. Ik zeg tegen die mensen geen probleem genoeg hotels in de straat pak de koffers onder me arm en wil gaan, de mensen van de receptie probeerde ons nog over te halen maar bleven verbaasd achter.

 2. Tino Kuis zegt op

  Ik weet niet of er in Thailand meer moorden, verkrachtingen, berovingen en scams betreffende toeristen zijn dan in andere drukke toeristische gebieden. Het zijn er in ieder geval veel, te veel.
  Wat ik wel heel zeker weet is dat een slachtoffer van een van bovengenoemde misdrijven in Thailand kan fluiten naar recht. Zeker de politie, maar ook andere delen van het rechtsstelsel in Thailand, bekommeren zich niet om de slachtoffers of rechtvaardigheid maar zijn vrijwel uitsluitend bezig om hun eigen aanzien en welvaart en het aanzien van Thailand te waarborgen.

 3. chris zegt op

  Dit proces van degeneratie van de kwaliteit van het toeristisch produkt deed en doet zich in de hele wereld voor, in alle bekende toeristengebieden (ja, ook aan de Nederlandse kust en op de Waddeneilanden) en in alle grote steden van de wereld. Niks nieuws dus, maar wel vervelend.
  De eerste generatie toeristische ondernemers (de pioniers, veelal toevallig of per ongeluk rijk geworden door een toeristische onderneming te starten) wordt gevolgd door een tweede en derde generatie die – jaloers op de rijkdom van de ondernemers – probeert zo snel mogelijk ook rijk te worden. Daarbij worden aanzienlijke concessies gedaan met betrekking tot de kwaliteit van het produkt of de service en/of wordt het niet zo nauw genomen met de bestaande regelgeving, bv. ten aanzien van prijsafspraken. Het kwaliteitsniveau op alle aspecten (ondernemer, toerist, service) daalt en het toeristisch produkt wordt ‘uitgewoond’.

  • Hendrik Keestra zegt op

   Dus je stelt dat er in ‘de-hele-wereld’ een vermindering aan kwaliteit is ontstaan daar waar het gaat om het toeristisch aanbod, de service e.d.(‘ook-aan-de-Nederlandse-kust-en-op-de-Waddeneilanden’) ?

   Ik vind dit een zeer interessante conclusie maar wil hem eerst onderbouwd zien met cijfers van betrouwbare instanties voor ik het geloof. Jouw redenering volgend bestaat er immers over een aantal decennia geen toeristische industrie meer.

   • chris zegt op

    beste Hendrik,
    Ik weet niet wat voor cijfers ik je moet geven maar er zijn sinds 50 jaar heel veel wetenschappelijke artikelen en boeken geschreven over deze ontwikkeling in toeristengebieden. Ik zat zelf vanaf 1982 tot 1996 in het toeristisch onderzoek en heb veel onderzoek gedaan in de Nederlandse badplaatsen. Wat zag je daar? Hoge prijzen en voor de Duitsers nog hogere prijzen. Hoge prijzen voor accommodatie die kon worden bestempeld als omgebouwde garages en schuurtjes. Het proces van degeneratie doet zich niet in dezelde periode in elk toeristengebied voor.
    In een verzorgingstaat is dat opgelost door meer regulering van de overheid, kwaliteitsaanduidingen (het vlaggen- en sterrensysyteem) als tenminste zelfregulering van de toeristische sector niet werkte.

    • noah zegt op

     @ Chris.

     Broodje aap verhaal over de Duitsers. Een recordaantal van een half miljoen Duitsers bezoekt Nederland voor een vakantie beginnende met pasen. Zijn de Duisters zo dom? Heb zelf een groot bedrijf in Duitsland, dus weet wel een “beetje” van het land. Ze houden van Nederland om met vakantie te gaan en als de prijzen zo zijn opgefokt zoals u beweerd zijn er meerdere mooie uitvalswegen. Maar u woont en werkt alweer 10 jaar in Thailand, dus lijkt het mij stug dat u de feiten van nu kent? ( onderzoek deed u 20 jaar geleden ) Thailand is ook niet meer hetzelfde als 20 jaar geleden, dus die onderzoeken kunnen ook in de prullenmand.

     In deze ga ik mee dat Thailand niet meer is wat het is, kom er nog met vakantie ieder jaar n weekje, Vietnam en Filipijnen hebben bij mij ook een steentje voor! Ben Thailand nog dankbaar dat ze die domme visa regels hebben, daardoor heb ik de Filipijnen leren kennen. Kan er een half jaar blijven zonder ook maar een keer het land uit te moeten! Slim? Ja, het geld blijft allemaal in het land, zou Thailand wat van kunnen leren. Op de immigratie verlengen en iedere keer lekker betalen!

   • chris zegt op

    Lees hier meer als je geinteresseerd bent:
    Rapport van de Europese Commissie:
    EARLY WARNING SYSTEM FOR IDENTIFYING
    DECLINING TOURIST DESTINATIONS,
    AND PREVENTIVE BEST PRACTICES.
    Bekend is de theorie van R.W. Butler over de Tourism Area Lifecycle. Google maar eens.

    • Hendrik Keestra zegt op

     Beste Chris,
     Je probeert m.i. een persoonlijke mening, namelijk dat er zich niet alleen in Thailand maar in de hele wereld een degeneratie in kwaliteit van het ‘toeristisch product’ voordoet, te onderbouwen met een ‘bekende-theorie’ van ene Heer Butler; een theorie die hij vijfendertig (!) jaar geleden heeft geponeerd…?!

     Neem me niet kwalijk maar erg overtuigend komt het niet op me over.

     Nederlanders sliepen na de oorlogsjaren op de Waddeneilanden inderdaad in garages en kippenhokken zo blij waren ze wanneer ze er eens een keertje op uit konden. Men accepteerde alles immers de vraag was groter dan het schaarse en simpele aanbod en geld was er niet.

     Sinds die lang vervlogen tijd is er godzijdank sprake van progressie in plaats van de door jou geconstateerde degeneratie, want luxe hotels, vakantiehuizen en uitstekende pensions zijn er in alle soorten en prijsklassen.

     Maar goed, binnenkort zal in Thailand alles wel snel de goede kant op gaan (dit i.t.t. Nederland) dankzij de door zowel autochtone bevolking als door de ‘farangs’ aanbeden legerleiding die nu het heft in handen heeft en het land, naar verwachting, zal omtoveren in een ongekend welvarende, van toerisme levende economie.

     Ik wacht af…

     • Sir Charles zegt op

      Het is het bekende excuus waar veel Thailandliefhebbers zich aan ‘schuldig’ maken wanneer Thailand negatief in het nieuws is want ach het gebeurt in andere landen toch ook waaronder Nederland dus dan is het allemaal niet zo erg, wat maakt het uit.

     • Frans Nico zegt op

      Het valt mij wederom op dat lezers er behagen in scheppen andere meningen af te katten. Een mening hoeft niet altijd onderbouwd te zijn met statistieken of onderzoeksrapporten. Eigen ervaringen zijn mijns inziens even belangrijk zo niet belangrijker. Terecht wordt gewezen op gedateerde rapporten. Maar dat het binnenkort in Thailand “wel snel de goede kant” op zal gaan dank zij de “aanbidding” van de legerleiding door de autochtone bevolking van Thailand is wat mij betreft ook flauwekul.

     • chris zegt op

      beste Hendrik,
      In mijn studietijd had ik een professor die werkstukken van studenten steevast teruggaf als niet tenminste 1 van de literatuurreferenties een werk was dat minstens 100 jaar oud was. De mededeling was altijd: doe niet alsof er in het verleden geen bruikbare of nuttige theorieen zijn ontwikkeld om huidige problemen te verklaren.

 4. Sonny zegt op

  Ben al jaren een fervent Thailandganger, maar hoor zoveel positieve verhalen over Vietnam dat ik dit jaar voorlopig mijn laatste jaar vakantie in Thailand vier en volgend jaar eens bij de buren ga kijken. De Thai lijken hele hartelijke mensen, maar alles is gericht om jou zoveel mogelijk geld uit de zak te kloppen, als dat op een normale manier gaat is dat ook niet erg, maar steeds vaker loop ik tegen negatieve dingen aan en blijkt de hartelijkheid en smile als je ergens vriendelijk voor bedankt ver te zoeken. Ben ook een aantal keren naar Brazilië geweest en Indonesië bezocht daar zijn de mensen naar mijn idee veel minder gemaakt en oprecht blij dat je hun land bezoekt en dat ze natuurlijk wat centen aan je kunnen verdienen.

  • Jack G. zegt op

   Ik denk dat overal wel wat aan de hand is. Ik ben eerst in Vietnam geweest en metname het noorden heb ik als minder leuk ervaren door zeer opdringerige verkopers en altijd maar lopen zeuren over tips bij de grote toeristenvallen. Kampioen geld uit je zak proberen te halen zijn de roeisters bij de Droge Halong Baay. Ik ben ook 2 keer ‘gered’ door hotelpersoneel die mij uit een kluwen van 20 verkopers hebben gehaald. Thailand kwam bij mij veel vriendelijker over en ja, er zijn zaken waar je even voor moet uitkijken. Maar probeer het zelf uit dan heb je goed vergelijkingsmateriaal.

 5. chrisje zegt op

  Dit thema heb ik reeds verschillende malen aangehaald op verschillende sites
  Ik als expat weet beter dan wie ook wat dit inhoud we ondervinden dit aan de lijve alle dagen.
  De Thai’s hebben weinig of geen respect voor de falang en de toeristen alleen geld is wat telt voor de Thai
  Om eerlijk te zijn ben ik uitgeken op Thailand en denk er aan om te vertrekken naar de Filipijnen.

  • albert zegt op

   Tot 2012, kwam ik 1 of 2 x per jaar naar thailand. In 2013 knoopte ik er een paar dagen philippijnen achteraan en kwam tot dezelfde conclusie als “chrisje”. Gevolg natuurlijk dat ik dit jaar 4 weken philippijnen op nijn programma heb staan, Het is op veel plaatsen een schitterende natuur en de mensen zijn veel liever en vrolijker dan in thailand. En je voelt je echt gast. Met als uitzondering manila, maar dat verschilt per barangay (district). Ik vlieg ethihad ams – abu Dhabi -mnl.

 6. gerard zegt op

  Laatst kom ik op Mor Chit aan met de lokale bus en uiteraard stonden de taxichauffeurs zich al weer te verdringen voor een rit.
  Vraag ik aan de chauffeur of hij een meter heeft hetgeen hij bevestigd, dus vol goede moed naar zijn auto voor een rit naar Prince Palace hotel.
  Bij de taxi aangekomen trekt meneer een kaartje uit zijn achterzak met de tarieven en het is natuurlijk weer een uitzondering zo’n deugniet maar hij durfde 1400 THB te vragen.
  U kan raden wat mijn reactie was: juist een andere genomen voor 200 THB natuurlijk nog te duur maar toch een aanzienlijk verschil.
  Daarom ben ik het helemaal eens met de stelling dat dit land kapot gaat aan hebzucht.

 7. Andre zegt op

  Gerard;hetis geen uitzondering,ik had ik Khon Kaen een taxi naar huis genomen en op de meter stond 80 Bht,geen probleem dacht ik,hij vroeg 300 !! Ik heb gezegd dat ik Uncle Noi zou bellen ( de baas van alle taxi’s daar) en toen kon het wel voor 80.
  Hij heeft geen fooi gekregen

 8. Archie zegt op

  Moderator: niet generaliseren svp.

 9. chris zegt op

  Aangekomen op ko samui met de ferry wil je graag gebracht worden naar je verblijf plaats. Er staan buiten tientallen taxies te wachten. Niemand wil de meter aanzetten en vragen voor een rit van 10 minuten 400 baht. Je wilt immers geen uur lopen met backpack dus zit je in de val.De hotels verkopen de ritten voor 550 baht. Hier zijn de meters afgedekt met petjes. Gewone taxi service bij locals kan je er 20 % vanaf krijgen. Wel een domper hier op ko samui. Bangkok zijn dezelfde ritten nog geen 60 baht. Dus snel weer van dit eiland af.

 10. J.Jordaan zegt op

  Een man die weet waar hij over praat, Sugree Sithivanich geeft aan dat hij niet gerust is op de toekomst
  van het toerisme in Thailand. Geeft ook voorbeelden waarom (allemaal realistisch).
  Dat wordt tegengesproken door Glenn De Sousa (is dat een Thai?).
  Hij speekt over een goed ontwikkelde infrastructuur, goede verbindingen, uitstekende service en een adembenemende natuur. enz.
  Infrasructuur: De wegen zijn steeds slechter. Het treinverkeer heeft steeds meer problemen. De adembenemende natuur zal er natuurlijk over gaan dat je luchtvervuiling in sommige gebieden bijna geen adem kan halen en overal zomaal vuil gestort word.
  Als slot de uitstekende service. Het is het land van de smile is dat allang niet meer.
  Ik zou zeggen De Sousa, Zoek een ander beroep.
  J.Jordaan.

  • Louvada zegt op

   Dit is beknopt en correct samengevat. De Sousa kan inderdaad beter opkrassen, hij weet niet eens dat alles stilaan duurder en duurder aan het worden is. De prijzen in de restaurants, de Shoppingcenters klimmen regelmatig. Op alle buitenlandse producten die ingevoerd worden worden steeds maar meer en meer invoertaksen op geheven. Neem bv de wijnen die uit verschillende landen komt (Frankrijk, Chili, Zuid Africa ect. ) zijn op een paar jaar met 400% invoertaks verhoogd.Volgens de regering willen ze het alcohol verbruik van de Thais aan de ketting leggen, maar weet de Thais drinken geen wijn maar meestal sterke alcoholhoudende dranken, zoals Whisky (die ze desnoods zelf stoken) Wodka, Gin enz. De buitenlander is dus weer de dupe. Sinds 1 okt is de btw van 7% naar 10% gebracht en dit in alle stilte ? Voor mijn part kunnen ze alle alcoholhoudende dranken van meer dan 15° verdubbelen en zo ontsnapt tenminste de wijn die de buitenlanders graag in de restaurant nuttigen bij het eten. Bovendien is dat ook een bron voor tewerkstelling in Thailand. Er is bovendien nog altijd veel armoede onder de bevolking, als de levensduurte nog stijgt zal de criminaliteit ook meer en meer stijgen.
   Louvada

 11. Rob zegt op

  Land van de smile?
  nee land van de baht= glimlach.
  We worden gezien als een wandelende ATM, helaas.
  Desondanks als je alle voetangels en klemmen kent.
  een fantastisch vakantieland.

 12. ruud tam ruad zegt op

  Heerlijk artikel om weer eens lekker je frustraties op bot te vieren. Dit weten we toch allemaal wel een beetje. Dit zal altijd blijven, maar wat genoemd wordt zijn over het algemeen genomen wel uitzonderingen hoor. En zijn onze taxichauffeurs van die heilige boontjes. En zijn ze in onze Hotels allemaal zo keurig netjes. Cijfers van toerisme, zijn net als het weer. Soms heel lang lekker en dan kort slecht. En het kan ook maar zomaar ineens anders zijn
  Laat ons blij zijn en gelukkig met dit mooie vakantieland THAILAND en neem “” soms”” wat ongemak op de koop toe.
  Ja ik weet het zal wel weer commentaar opleveren. Maar ik kom nu al 16 jaar in Thailand en niet steeds een week.

  ruud

 13. John zegt op

  Wij hebben het een paar keer mee gemaakt met vrienden uit Europa,met wie wij ons afgesproken hadden in een bepaald hotel in Bangkok,dat de taxi bestuurder zijn meter niet gebruikte,en daarom een verhoogde prijs vroeg. Ook zijn er taxi chauffeurs die merken of iemand een ervaren Thailand bezoeker is,of dat hij de eerste keer Thailand bezoekt. Er zijn ook taxi chauffers die op de weg van het vliegveld in de stad,opzettelijk het wisselgeld van de tollway vergeten,om zodoende de eerste fooi zeker te stellen. Allemaal kleine schurkenstreken die in het begin niet opvallen,maar bij herhaling,een naar bijsmaakje hebben. Of dit nu typisch Thai is waag ik te betwijfelen,maar opvallend is dat dit de laatste jaren toegenomen heeft. Bij veel andere dingen zie ik ook vaak een gedeelde schuld,en dit heeft ook te maken met het ,,no problem” gedrag van de Farang die graag praalt met zijn geld,om zodoende de grote makker te spelen. Vooral deze laatsten die iedere prijs accepteren,en bovendien ook nog een overdrevene fooi geven,wekken bij vele Thais de indruk,dat ze rustig overvragen kunnen bij een Farang.
  Als je in Pattaya in de bar een pilsje drinkt zie je deze gasten vaak,die verder niets te melden hebben,en op zo’n manier indruk willen maken.

 14. janbeute zegt op

  Hopenlijk wordt er eindelijk iemand wakker in Thailand voordat het te laat is .
  Myanmar ( Birma ) komt eraan dat is zeker .
  En Laos en Cambodia ook .
  Maar ik denk op mindere schaal , daar Myanmar een lange en mooie kustlijn heeft .
  Goed dat er eindelijk eens concurrentie komt in de toeristen industrie in ZO Azie .
  Als ik 10 jaar jonger zou zijn , zou ik het plan kunen overwegen om met mijn Thaise ega iets in Myanmar te beginnen .
  Een resort oid , we hebben het er soms vaak over , maar ik ben al over de 61 .
  Myanmar bied kansen , dus een tip voor jongere ondernemers die iets in deze regio willen starten .
  Thailand verliest al jaren zijn glans , en het wordt met de dag erger .
  Myanmar we are coming .

  Jan Beute .

  • Marc Decraeye zegt op

   Dag Jan Beute,
   Graag per retour jouw e-mail adres zodanig we in details kunnen ingaan op wat onze gezamenlijke
   droom blijkt te zijn, een resort in Myanmar ! (een leeftijdsgenoot en ex. hotel mgr.)
   Met vriendelijke groeten, Marc

 15. Richard Jagerman zegt op

  Welnu, goede verbindingen? Rij maar eens van Phuket naar Bangkok, het wegdek heeft meer weg van een wasbord met diepe, levens gevaarlijke pot holes. Het kostte mij 2 weken geleden mijn linker voorband.

  De stranden hebben niets meer te bieden, geen ligbed, geen parasols, geen kopje koffie, geen koel drankje. Wie gaat straks de massa’s toeristen in toom houden, want mensen komen van een koude kermis thuis. Alleen de taxi en de jetski mafia heeft het recente optreden van het leger overleefd. De “Kleine Thai” is nu werkloos. Dus de misselijkmakende mafia praktijken van de toenemend zeer onplezierige Thai heeft de hebberigen meer opgeleverd.

  Daarnaast wordt Phuket (en niet alleen Phuket) driftig afgegraven door Thaise en buitenlandse ontwikkelaars, die het land opkopen van elke Thai die zijn zakken wil vullen. Phuket is geen toeristen destinatie meer, het is een smerige bouwput.

  Zij die hier wonen hebben natuurlijks niets hier tegen in te brengen. We zien de enorme erosie en bedreigende helling processen met lede ogen aan.

  Amazing Thailand, dat is geweest meneer. Aan toekomstige bezoekers van ZO Azie, zou ik willen zeggen: besteed Uw zuur verdiende centjes in de omliggende landen, als U nog vriendelijke lokalen wilt ontmoeten en nog “value for money” wil.

  Hartelijke groeten aan hen.

 16. Rick zegt op

  Hehe eindelijk wat iedere ervaren Thailand ganger inmiddels al lang weet nu verteld door een ( belangrijke ) Thai zelf. Misschien zullen ze daar dan nu eens eindelijk naar luisteren ik zelf heb wat hier boven beschreven word ook al vaak gezegd. Dus Thailand sla een nieuwe weg in want je begint al bakken voornamelijk westerse toeristen te verliezen.

 17. Arie zegt op

  Ga eens een keer niet naar de bekende toeristische plaatsen ,maar bezoek eens Isaan of ga naar plaatsen gelegen tussen Bangkok en Chiang Mai.Vorig jaar in Suphan buri geweest,een mooi hotel waar je nog echt welkom wordt geheten of ga naar Nakhon Sawan,heel leuk uitgaan daar en zonder dat ze op je geld uit zijn. Een kleine tip wordt daar meer gewaardeerd dan een grotere in Pattaya.

  Arie

 18. Frans Nico zegt op

  Het inleidende verhaal van Dick zou ook zomaar geschreven kunnen zijn met betrekking tot Spanje of welk ander land met massa toerisme. Spanje heeft een oppervlakte dat ongeveer even groot is als Thailand. Ook het inwonertal is ongeveer gelijk. Het verval van kwaliteit doet zich juist voor in landen met massatoerisme, ook in Spanje. Toch staat Spanje op de derde plaats van de tabel ‘World’s Top Tourism Destinations’ en Thailand tiende. Hoe zou dat toch komen?

  Beste Dick. Ik vraag mij af wat je bedoelt met “de kwaliteit en moraal van Thais”.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Frans Nico Je vraagt wat ik bedoel met ‘de kwaliteit en moraal van Thais’. Die vraag moet je stellen aan Sugree. Hij geeft als verklaring voor zijn zorgen over de toekomst: ‘The key reason is that the quality and morality of Thais these days are terrible.’ En nog een stukje verder heeft hij het over ‘Thai’s morality and integrity’.

 19. henry zegt op

  Arie, heeft gelijk. Thailand is veel meer dan de overroepen toeristische trekpleisters zoals Samui, Phuket, Pattaya, Ao Nang, Chiang Mai, Pai, heb al deze plaatsen ooit bezocht Ik vermijd dan ook deze tourist trap oorden

  Het Thailand dat ik ken is even vriendelijk, open, service minded en eerlijk als 40 jaar geleden

  Arie haalt daar steden aan, wat hij in feite, beter niet zou doen Want mijn hoop is dat zulke plaatsen gevrijwaard blijven van het moderne toerisme. Deze steden, en andere hebben trouwens het toerisme ook niet nodig.
  Thailand is een geweldig mooi land met een prachtige natuur en mensen, en gelukkig is hiervan maar een klein gedeelte verknoeid door de Westers toerist

  Men zou moeten leren reiziger te zijn in plaats van toerist Iedereen zou er wel bij varen

  • noah zegt op

   Henry, hebt u enig idee wat de in uw ogen slechte tourist in het Thaise overheidslaadje brengt? Hebt u enig idee wat er gebeurt als dat geld weg valt voor de steden die u noemt en waar de tourist maar weg moet blijven? Wat is het verschil tussen een reiziger en een tourist voor de dikke van dalen? Wat is er fout aan als ik me het hele jaar de tering werk om lekker aan het strand uit te rusten en te genieten van de zon? Wat is er fout aan als ik me de tering werk het hele jaar en ik besluit een maand door de Isaan te reizen? Laat iedere tourist lekker in zijn waarde en zelf bepalen hoe die zijn vakantie invult! U zegt het is nog hetzelfde als 40 jaar geleden. Dit moet u dus zeggen uit ervaring, dus uw bent al op oudere leeftijd kan ik daaruit afleiden. Hoe kunt u nu als een hele generatiekloof ertussen zit zo redeneren? Sorry, ik begrijp dat niet, want als de nieuwe generatie Thailand niet meer bezoekt, moet uw eens zien wat een klap dat is voor heel Thailand, dus ook uw steden en dorpjes!

   Een conclusie trek ik wel: Landen als de Filipijnen, Vietnam, Maleisie, Indonesie, Cambodje en ga maar door zien u als grote vriend! Die omarmen “deze” tourist wel met open armen. Waarom? Juist, het brengt veel, heel veel geld in het laadje van de economie!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website