Veronica magazine goes Thailand

Door Peter (redactie)
Geplaatst in Toerisme
11 augustus 2010

Door Khun Peter

In de Veronica magazine van deze week (nummer 32) een fijn stukje Thailand promotie. De schrijver van het artikel, Jeroen Mascini de eindredacteur van het TV blaadje, deed verslag van zijn trip naar Thailand en Cambodja.

Nick en Simon in Thailand

Het begint gelijk leuk. De Thaise gids van Jeroen en Laura, genaamd Mister Apple, bleek een cd van Nick & Simon in zijn bezit te hebben en letterlijk te kunnen meezingen. Hij zong de liedjes zelfs woord voor woord mee, zo valt er te lezen in Veronica magazine.

Nu heb ik geen cd’s van Nick & Simon, maar het zou mij niet eens lukken om de liedjes mee te zingen, laat staan een Thai. Laten we de inleiding maar met een korreltje zout nemen en snel verder lezen.

Jeroen schrijft vervolgens dat de Thaise imitator van de Volendammers Nick en Simon slechts één van de vele verassingen was op de reis door Thailand die begon in Bangkok. Ik ben benieuwd naar de andere verrassingen, misschien een Isaan’s dorp volledig in Urker klederdracht? Maar nee, het wordt gelukkig serieuzer. Jeroen heeft het vervolgens over de ‘metropool Bangkok met meer dan 8 miljoen inwoners’. Dat is naar mijn mening wat aan de zuinige kant. Er zijn zelfs ‘deskundigen’ die beweren dat het er wel 15 miljoen zouden kunnen zijn. Maar goed, ik ga ze niet natellen.

Rivier of kanaal?

De redactieleden van Veronica logeerden ergens in Chinatown waar ze zich tegoed deden aan de vele indrukken, geuren en kleuren. De volgende klus is een Khlong tour. Volgens Jeroen betekent: ‘Khlong’ rivier. Ehhh, volgens mij is een khlong een kanaal? Maar ik heb de Thaise wijsheid niet in pacht.

Het boottochtje bevalt goed en hij beschrijft de bekende geestenhuisjes die ze voorbij zien komen als ‘een altaar die is ingericht om de geest van de vorige bewoner gunstig te stemmen’.
Niet helemaal correct maar het kan ermee door. En de gemiddelde Veronica lezer zal het prachtig vinden.

Ook de Tuk-tuks vallen in de smaak bij hem: “ze scheuren handig langs de vele files en het is daarmee een prima vervoermiddel in de Thaise hoofdstad”. Tja, denk ik dan, als ze zo handig zijn waarom zit er dan zelden of nooit een Thai in een Tuk-tuk?

Geen grappen over de Koning

De clichés over het Boeddhisme en Koning Bhumibol komen vervolgens aan de orde. Jeroen waarschuwt de lezers: “maak geen grappen over de Koning. Een Australiër die eens wat vervelends zei over de Koning werd op het vliegveld naar huis gezet”. Dat ‘vliegveld’ zal denk ik ‘vliegtuig’ moeten zijn? Ook zei de Australiër niets vervelends, maar schreef het in een boekwerkje.

Het gaat hier om de Australische leraar Harry Nicolaides die in augustus 2008 werd gearresteerd op het vliegveld van Bangkok. Hij had een boekje geschreven in 2005 en in Australië uitgebracht, waarin wat kritische teksten stonden over het Thaise Koningshuis. Van het boekje werden in totaal maar zeven exemplaren verkocht. Op 19 januari 2009 werd hij in Thailand tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Na een maand, op 19 februari 2009 werd hem gratie verleend en moest hij het land als ongewenste vreemdeling onmiddellijk verlaten.

Pingpong in Path Pong

Het artikel gaat verder en Patpong komt aan de orde. Jeroen heeft het continu over Path Pong, maar we bedoelen hetzelfde neem ik aan. Hij schrijft: “Path Pong is een avondmarkt in de buurt van striptenten, waar je niet raar moet opkijken als je een ladyboy tegenkomt”.

Path Pong, striptenten? ladyboys? Nee, als je raar gaat opkijken bij het zien van een ladyboy in Bangkok heb je daar een dagtaak aan. En striptenten? Ik ben er al heel lang niet meer geweest maar ik moet snel eens gaan kijken, nog nooit een striptent gezien daar. Wel Gogo- en beerbars, maar striptenten? Er valt ook weinig te strippen als de dames (half)naakt op het podium dansen. Ook wist ik niet dat Path Pong de naam is van een avondmarkt. Ik dacht altijd dat het de naam van de buurt was.

Khorat, de hoofdstad van I-San?

De reis wordt vervolgd naar Isaan. Jeroen laat ons vervolgens weten dat “Khorat, de hoofdstad is van de provincie I-San”.

Je leert snel wat bij door het lezen in de Veronica magazine, want er bestaat nu opeens een provincie met de naam I-San. En ik maar denken dat Isaan een streek is in het Noordoosten welke een groot deel van Thailand beslaat en uit maar liefst 19 provincies bestaat.
Vervolgens gaat het verhaal verder over Cambodja en haak ik af.

Aan het einde van het verhaal worden het Thaise verkeersbureau, Amazing Asia Tours en China Airlines, van harte bedankt door Jeroen. Ach, dat heeft hij toch mooi weer meegepakt een vakantie in de baas zijn tijd en wat sponsors om het geheel te financieren.
De volgende keer het artikel wel even inhoudelijk laten controleren door het Thais verkeersbureau, of je huiswerk wat beter doen.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Veronica magazine goes Thailand”

 1. Hans Bos zegt op

  Amazing Asia Tours is de Thaise vestiging van 333 Travel. Deze club had de informatie toch wel even na kunnen trekken? Van het Thaise Verkeersbureau valt in dat opzicht weinig te verwachten. Dat is al lang blij met een positief verhaal, waar of niet.

  • Redactie zegt op

   Ja, verkeerbureau of 333 travel. Maar er zal geen haan naar kraaien. Het benaderd in veel gevallen de werkelijkheid en dat is meestal al goed genoeg.

 2. johnny zegt op

  333 travel? Tja… daar noem je wat. Een paar jaar geleden was er ook zo’n negatief programma op de Nederlandse televisie, ging voornamelijk over het sex toerisme. Wat een onzin allemaal zeg. Het heeft Thailand in een zeer negative hoek gezet destijds en zelfs nu nog krijg ik misselijke opmerkingen van mensen die nog nooit in Thailand geweest zijn. Het is zelfs zo erg, dat ik geen eens meer durf te zeggen dat ik met een Thaise ga. Zelfs mijn vader heeft de moed opgegeven om over zijn zoon te vertellen. Bedankt hoor, tv producenten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website