Hotels staan zo goed als leeg, touroperators zitten zonder klanten en reisbureaus hebben het druk met omboekingen. De toeristenindustrie in Bangkok heeft het zwaar. Ook nu het dagelijkse leven een week na de heftige straatprotesten weer op gang komt, staan de toeristen niet te dringen. En dat kan nog wel even duren.

Vijftig fietsen staan in de zon te glimmen bij het fietstourbedrijf Recreational Bangkok Biking. De afgelopen dagen is er geen klant geweest. Alleen een onderhoudsman en een chauffeur zijn bezig met kleine reparaties en het oppoetsen van de fietsen.

‘Dat is een domper voor mijn business. Heel erg triest. Ook voor de vijftien man personeel die we in dienst hebben.’, vertelt Andre Breuer. ‘Zestig procent van de werkende bevolking in Thailand is afhankelijk van de toeristenindustrie. Kun je nagaan hoeveel economische belang Thailand hierbij heeft.’

Battle zone

Wouter Hazenbroek runt het het 309 kamers tellende Amari Boulevard in het centrum van Bangkok. Hij heeft een deel van zijn hotel moeten sluiten toen de stad veranderde in een battle zone. Sinds begin april zijn er 88 doden gevallen en 1.900 mensen raakten gewond. Volgens een Thais onderzoeksbureau schrikt de onrust in de hoofdstad die wereldwijd het nieuws haalde, zo’n drie miljoen toeristen af.

‘We draaien op dit moment met dertig procent bezetting en dat is nog redelijk goed in vergelijking met onze collega’s’, zegt Hazenbroek. ‘We hebben  veel annuleringen gehad en nieuwe boekingen komen niet binnen. Dat betekent dat we moeten bezuinigen en dat we ervoor moeten zorgen dat iedereen zijn baan behoudt’.

Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Reisbureau Green Wood Travel wordt vooral door Nederlandse en Belgische klanten overstelpt met vragen over de situatie in Bangkok. Niet alleen in de afgelopen week, maar ook nu het leven weer zijn normale gang lijkt te gaan.

Hoogseizoen

Volgens deskundigen duurt het ongeveer zes maanden voordat de toerisme-industrie is hersteld. Ernst-Otto Smit van Green Wood Travel verwacht zelfs dat het in het hoogseizoen in januari en februari 2011 nog niet op het oude peil is.

‘Veel mensen die nu hun vakantie moeten plannen, zeggen misschien wel: Thailand hoef ik even niet meer’, zegt Smit. ‘Ja, dan krijgen wij een slecht jaar. Voor nieuwe boekingen moet ik echt zien hoe dat zich ontwikkelt. Ik hoop het beste. Laat het vakantiegevoel maar weer terugkomen bij de mensen, want Thailand is een heerlijk land.’

Dat zal de komende tijd ook veel te horen zijn in talrijke reclamecampagnes, die volgens Smit op volle toeren zullen draaien. Fietstochtenorganisator Andre Breuer houdt er de moed in. Hij heeft twee aanmeldingen voor een fietstocht door Bangkok, de volgende dag: ‘Laat die toeristen maar komen, ik ben er helemaal klaar voor!’

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website